Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : dekoracje

Liliowa dekoracja stołu i ciasto z jabłkami

margoja

dekoracja stołu róż

Lubię starodawne przepisy na ciasta:) To właśnie takie jest, dostałam je od koleżanki z chóru - Halinki. W wersji oryginalnej zamiast jabłek była konfitura z borówek, niestety nie byłam w posiadaniu takowej, musiałam zadowolić się jabłkami - nie była to wcale zła decyzja. Ciasto było pyszne, bardzo ładnie się prezentuje, jedyne, co zmienię następnym razem, to grubość ciasta. Myślę, że smaczniejsze by było , gdyby warstwa ciasta była cieńsza, a owoców dwa razy więcej... i bita śmietana... albo lody! :)
To następnym razem, ale pierwsze koty za płoty... i to pyszne!

 

dekoracja stołu róż

Półkruche ciasto z owocami

Składniki :

- 3/4 kg mąki tortowej
- kostka masła (w oryginalnym przepisie - margaryna)
- 4 jaja
- niepełna szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki śmietany
- aromat - olejek lub cukier waniliowy (dałam 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)

- litrowy słoik mniej więcej konfitury borówkowej lub musu jabłkowego (lub, to, co lubimy)

Roztopić masło- odstawić do ostudzenia. Ubić 4 białka, stopniowo dodawać żółtka, szklankę cukru. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, masło, aromat i śmietanę. Gdy mikser przestaje sobie radzić, pod koniec można zagnieść ciasto ręcznie.Powinniśmy otrzymać jednolitą kulę elastycznego ciasta.

Podzielić ciasto na 2 części, jedną większą od drugiej. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część wyłożyć - wylepić na dno. Na ciasto wyłożyć owoce- konfiturę borówkową lub mus jabłkowy jak u mnie. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią owoce.

Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 30-40 min. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

dekoracja stołu różdekoracja stołu różdekoracja stołu róż

Wiosenna dekoracja stołu

margoja

dekoracja stołu-wiosna

Jak za pomocą trzech elementów wprowadzić wiosnę na stół? Świeca, serwetki i oczywiście kwiaty, u mnie dziś monochromatyczne, ale bardzo energetyzujące, nie sądzicie? A wszystko na mojej ulubionej, szarej kracie. Tak wyglądał stół na urodziny synka:)

 

dekoracja stołu-wiosnadekoracja stołu-wiosna

Komu teraz kibicować, czyli euro:)

margoja

euro

Tak bylo pięknie... Wszystko biało-czerwone, nawet na stole (tu zdjęcia z wieczoru otwarcia), chociaż wszystkiego nie udało mi się sfotografować w ferworze przygotowań do meczów. Dziś garstka zdjęć na koniec fazy grupowej:) Udało nam się uczestniczyć w treningu Irlandii w Gdyni, niestety ta drużyna też jedzie już do domu:( Teraz pozostaje pytanie zasadnicze: komu kibicujemy?

euro

euroeuro

A już niedługo coś na sezon czyli truskawki:) 

Zielono mi!

margoja

zielony barwnik

A to za sprawą zielonego barwnika, który zakupiłam niedawno i szukam teraz okazji, żeby go wykorzystać:) Pierwszym podejsciem była po prostu biała czekolada, w której wzorki robiłam patyczkiem. Dekoracje z takiej czekolady zdobiły u mnie czekoladowe fondanty i miętową pannę cottę. A! właśnie nieodłącznym towarzyszem zielonego barwnika jest ekstrakt miętowy, a może odwrotnie... No, po prostu wspaniale sie uzupełniają:)

Pomysł na dekoracje z czekolady i na miętową pannę cottę pochodzą z bloga Kasi .

fondant

 

Gwiazda Betlejemska

margoja

piernik

Chciałam Wam pokazać dekorację piernika staropolskiego. Kupiłam formy jednorazowe w kształcie gwiazdy (choć przyznam nie za ciekawie sie wyjmowało po upieczeniu), ale za to piernik prezentował się okazale:) A jak Wam się podoba? 

 

Wykorzystałam skórkę pomarańczową własnej roboty i wiśnie kandyzowane.  



© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci