Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : rabarbar

Na Dzień Matki - drożdżówka z rabarbarem mojej Mamy

margoja

drożdżówka z rabarbarem

Nie chce mi się wierzyć, że drożdżówki mojej Mamy nie ma jeszcze na blogu! Robię ją co najmniej raz na dwa tygodnie i gdy wyciągam ją pachnącą z piekarnika, nie chce mi się jej fotografować, tylko jeść:))) Jest to najlepsza drożdżówka na świecie, nawet, gdy nie uda nam się jej wyrobić perfekcyjnie, smak rekompensuje wszystkie niedobory konsystencji. Tym razem zrobiłam z dodatkiem sezonowym- rabarbarem.

Zapraszam Was na drożdżówkę mojej Mamy i jej Mamy, a teraz już także moją :) Miłego Dnia Matki wszystkim Mamom!!!

 

drożdżówka z rabarbarem

Przygotowanie :

Do małej miski wkładamy:

- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z cytryny

Ucieramy na białą masę.

W małym rondelku robimy rozczyn z drożdży:

- pół kostki drożdży (50g)
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka

Rozcieramy wszystko i odstawiamy w ciepłym miejscu, aby drożdże ruszyły.

Roztapiamy 150g  masła.

Podgrzewamy delikatnie 250 ml mleka.

Do dużej misy przesiewamy większość  (ok 700g ) z przygotowanych 750 g mąki. Robimy dołek, do niego wlewamy masę żółtkową, delikatnie dobierając mąkę łączymy, podlewamy mlekiem, stopniowo zagarniamy coraz więcej mąki, gdy wyczerpiemy całe mleko, dodajemy stopione masło. wszystko łączymy na jednolitą masę, na końcu dodajemy pozostałą mąkę i rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrabiamy pałką, wtłaczając jak najwięcej powietrza.

Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Przygotowujemy dużą blachę, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Rabarbar ( 3 łodygi) obieramy, kroimy na kawałki ok 2 cm. Można zasypać cukrem (3 łyżki) i lekko podprażyć, ostudzić, jak trzeba osączyć. Owoce nie puszczą wtedy dużo soku na ciasto i lepiej wyrośnie.

Kruszonka:

- 50g masła
- 3 łyżki cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 4 łyżki mąki (gdy trzeba to trochę więcej)

Rozcieramy tworząc kruszonkę.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na blachę, wyrównujemy zwilżonymi dłońmi. Posypujemy rabarbarem, kruszonką, można chwilę poczekać aż ciasto się napuszy w blaszce (ok 20 min).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st na około 45-50 min. Ja piekę z termoobiegiem.

Jeśli ktoś ma maszynę do chleba:

Można wyrobić ciasto prościej: wkładamy do maszyny składniki w kolejności wszystkie płynne, następnie sypkie, na końcu kruszymy drożdże (bez robienia rozczynu). Wstawiamy program : 'ciasto', lub "wyrabianie", w zależności jakie macie oznaczenie. Po wyrośnięciu ciasta postępujemy jak wyżej.

Smacznego!

 

 

drożdżówka z rabarbarem

drożdżówka z rabarbaremdrożdżówka z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

margoja

rabarbarowiec

Jest Boże Ciało, jest kompot rabarbarowy:) Musi być:) taka tradycja... Ale oprócz kompotu jest też ciasto z rabarbarem, ucierane, babkowe, delikatne i pyszne!
Ten przepis znalazłam na blogu Mamsmak.pl pod nazwą "Dynastia":) Podobno bardzo popularne było to ciasto w czasie nadawania tego serialu. Dla mnie to super babeczka, delikatna, waniliowa a w dodatku z kwaskowym, ale nie za bardzo, rabarbarem. Polecam właśnie na teraz!

rabarbarowiec 

 Składniki :

4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale były 2 -m.)
kostka masła (tu też zmieniłam, było pół na pół z margaryną)
1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)

1/2 kg owoców: np. rabarbaru, lub wiśni, truskawek, brzoskwiń, moreli, śliwek
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru tylko do rabarbaru 

Wykonanie :

Tak jak radziła autorka przepisu, najpierw przygotowałam rabarbar, czyli obrałam, umyłam, pokroiłam na małe kawałki i zasypałam cukrem.  Od siebie dodam, że tak przygotowany jest o niebo lepszy w cieście, od czasu tego przepisu wykorzystuje ten patent także do innych ciast z tym dodatkiem.

Masło roztapiamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem.
Jajka rozdzielamy na białka i zółtka. Białka ubijamy, powoli dodajemy cukier, nastepnie po jednym żółtku, esencję.
Zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy przesianą makę w 3 turach a zmiane z masłem, do połączenia skladników.
Piekarnik  rozgrzewamy do 170 st. opcja góra/dół. 

Większą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem, wysypać bułką.

Masę wyłożyc do formy, wyrównać. Rabarbar osączyć z wody, dodać mąkę, wymieszać i rozłożyć na cieście, delikatnie wciskając w ciasto.

Wkładamy do piekarnika i zmieniamy opcje na dół. Pieczemy 40 min. Po tym czasie zmieniamy na góra/dól jeszcze na 10 min. Sprawdzamy patyczkiem,czy jest suche w środku.

Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 

rabarbarowiec 

Rabarbarowiec z truskawkami

margoja

rabarbarowiec

Równie dobrze można to ciasto nazwać truskawkowiec z rabarbarem:) Połączenie to jest gwarantem sukcesu:) Ciasto to jest trochę oldschoolowe wg mnie, ale zaskakująco pyszne, robiłam je już dwukrotnie w tym roku i mam nadzieję, że to nie koniec:)

rabarbarrabarbar

Przepis pochodzi z bloga Dorotuś, za którą cytuję: 

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
500 g owoców (mogą być mrożone, u mnie 300 g rabarbaru, 200 g truskawek)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce  i łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią 
Polecam Wam gorąco!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci