Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : budyn

Podwójnie budyniowe -karmelowe ciasto

margoja

Karmelowe ciasto

Dziś proste ciasto z użyciem gotowego deserku budyniowego dla dzieci. Wyraźny posmak karmelowy, zbita, lekko wilgotna struktura, w sam raz dla dzieci na podwieczorek - moim chłopakom bardzo smakowało!- a i dorośli nie pogardzą, szczególnie z dodatkiem świeżych owoców! Polecam!

 

Karmelowe ciasto

Składniki :

- 2 jaja
- 125g cukru
- 1 kubeczek czekoladowego deseru budyniowego dla dzieci  125g (typ Monte/Danette)
- budyń karmelowy w proszku bez cukru
- 100 ml oleju
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja z cukrem utrzeć mikserem do białości, dodać gotowy deserek, budyń w proszku. Dalej miksując dodać olej i mąkę z proszkiem aż do otrzymania gładkiej masy.

Foremkę keksówkę ok 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 st ok 35 -40 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy środek jest suchy.

Smacznego!

 

 

Karmelowe ciasto

Przepis stąd

Letnia tarta z owocami

margoja

No cóż za systematyczna to ja nie jestem w dodawaniu wpisów... Co sobie postanowię, to w łeb wszystko bierze, bo 1000 spraw mam do zrobienia... A zdjęć i przepisów nazbierało się już sporo. Wypieki z owocami oczywiście, chlebków parę, ryby, nie zabraknie i sztuki mięs:) Poza tym, zaczęłam gotować z Jamie 'im O. *( nie wiem jak to zapisać odmieniając :)) Nie wiedziałam od czego zacząć, więc zaczęłam od początku:)

Wiem, że truskawek na straganach nie znajdziemy, ale tarta jest uniwersalna. Robi sie tak : na co kto ma ochote, wkłada na górę i pałaszuje:) Moja tarta wyszła mało słodka (spód jest mało słodki, budyń też zrobiłam ze zmniejszoną ilością cukru, jeśli lubicie słodkie smaki, weźcie to pod uwagę:)

tarta truskawki 

 Składniki na spód (przepis stąd):

- 2 szklanki mąki
- ok. 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 jajka

Poza tym:

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ugotowane w zmniejszonej ilości mleka ok 850 ml, po ugotowaniu dodałam jeszcze 2 łyżki masła.
- owoce ( u mnie truskawki i borówki amerykańskie)

 Robimy spód :
Wszystko prócz jajek łączymy na "piasek", dodajemy jaja i zagniatamy, chłodzimy ok 30 min. Wałkujemy i wykładamy na formę do tarty(Ø 27 cm), wysmarowałam moją masłem. Podpiekamy pod obciążeniem ( u mnie fasola na papierze do pieczenia:) ok 15 min. zdejmujemy obciażenie, dopiekamy ok 5-8 min.

Na wystudzony spód kładziemy budyń (jeszcze ciepły łatwiej sie rozprowadzi). Czekamy chwilę i dekorujemy owocami. 
Smacznego!

tarta truskawki 

 

 

*Więcej o tym wkrótce:)

 

Rabarbarowiec z truskawkami

margoja

rabarbarowiec

Równie dobrze można to ciasto nazwać truskawkowiec z rabarbarem:) Połączenie to jest gwarantem sukcesu:) Ciasto to jest trochę oldschoolowe wg mnie, ale zaskakująco pyszne, robiłam je już dwukrotnie w tym roku i mam nadzieję, że to nie koniec:)

rabarbarrabarbar

Przepis pochodzi z bloga Dorotuś, za którą cytuję: 

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
500 g owoców (mogą być mrożone, u mnie 300 g rabarbaru, 200 g truskawek)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce  i łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią 
Polecam Wam gorąco!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci