Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : indyk

Golonki z indyka na słodko

margoja

golonki z indyka

 

Są takie smaki, które się pamięta z domu..., które kojarzą się z konkretną osobą, z konkretnym wydarzeniem...  W pamięci zostaje zapach, smak i atmosfera...   Takim smakiem dla mnie są właśnie golonki indycze z dużą ilością majeranku, podawane z pieczonymi gruszkami i borówką. Kruche mięso o słodkim posmaku miodu i elegancki, niedzielny obiad:) Polecam!

 

golonki z indyka

Składniki :

- 4 golonki z indyka
- 4 łyżeczki miodu
- suszony majeranek (ok 3 łyżki) (ja użyłam jeszcze zapasy mrożonego)
- 4 gruszki
- 8 łyżek konfitury borówkowej lub żurawinowej
- sól/pieprz

Mięso nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, jeśli mamy czas, najlepiej odstawić na parę godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne. Przed pieczeniem na każdą golonkę kładziemy łyżeczkę miodu. Wstawiamy do piekarnika 220 st na ok 1 godz.

Po tym czasie sprawdzam, czy mięso się rumieni, przewracam golonki, żeby się równomiernie spiekły i zostawiam w piecu na jeszcze pół godziny. Po tym czasie dokładam połówki gruszek z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i piekę ok 20 min. Gdy gruszki są już miękkie, a mięso ładnie zrumienione, wykładam na półmisek, dekoruję gruszkami a w zagłębienie po gnieździe wkładam łyżkę borówek.

Golonki jedliśmy z ziemniakami i sałatą. Polecam!

 

golonki z indyka

Zupa ze świeżych pomidorów z klopsikami z indyka

margoja

zupa z pomidorow

 

Niby zwyczajna pomidorowa, a jednak... Chociaż dziś już piękne słońce za oknem, wczoraj jeszcze rozgrzałam się tą pyszną i letnią zupą o smaku świeżych pomidorów i ziół... Polecam nie tylko przy niepogodzie:)

Składniki:

-Wywar ok 2 litrow z włoszczyzny (ja warzywa pokrojone w kosteczke zostawilam w zupie 

-400 g miesa mielonego indyczego (+ jajko,  świeży majeranek i pietrucha posiekane, sól, pieprz, jak jest za luźne, dodać można odrobinę bułki tartej)

-5 dużych, dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych (+ posiekana cebulka dymka) 

Wykonanie:

Do gotujacego się wywaru dodawać małe, ulepione klopsiki, pogotowac trochę, w tym czasie na patelni poddusic pomidory z cebulką dymką.

Dodać pomidory. Pogotować. Jesli komus jest za mało pomidorowa radzę podprawić SOKIEM pomiodorym, a nie przecierem. Jest to juz jedak inny smak jak sie doda przecieru.

Posypać pietruchą lub bazylia swieżą. 

I to juz koniec, wychodzi przepyszna, delikatna, aromatyczna od ziół letnia zupa. 

Zachęcam do spróbowania ! smacznego!

zupa2pomidorypomidorki szczyp
Polecam !

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci