Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : losos

Zupa rybna zabielana z tymiankiem

margoja

zupa rybna

 Dziś jedna z moich ulubionych zup. Zabiera trochę czasu, ale efekt jest nieziemski:) Zawsze entuzjastycznie przyjmowana przez rodzinkę i zjadana do ostatniej kropli. Najlepiej robić zupę rybną na różnych rodzajach ryb, ale... jako, że okonki, karaski itp. nie za bardzo miło się obierają, ja wybieram pstrąga i łososia:) Odrobina ułatwienia zawsze w cenie, a zupa jest baaardzo aromatyczna, choć delikatna... koniecznie z koperkiem i kluseczkami!

 

zupa rybna

Robiąc zupę na większy garnek (zupa na 2 dni dla 4 osób) potrzeba:

- 2 całe pstrągi średnie
- 2 duże dzwonka z łososia (czasem mają w sklepie głowy albo kręgosłupy łososia, to można dodać)
- pęczek włoszczyzny + mała cebulka (niekoniecznie)
- śmietana najlepiej kremówka
- pęczek kopru
- cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 jaja+ok 6 łyżek mąki na kluski
-sól/pieprz/tymianek najlepiej w gałązkach/ziele ang/liść laurowy

zupa rybna

1. Sprawiamy pstrągi, kroimy na części : głowa, tułów, ogon, wszystkie ryby myjemy i skrapiamy cytryną

2. Włoszczyznę myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy (oprócz pora)na małym ogniu z liściem laurowym i zielem, gdy będzie w połowie ugotowana dodajemy głowy ryb (bez oczu:)/kręgosłupy, ogony i gotujemy dalej.

3. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane pory (można dodać małą cebulkę lub szalotkę, gałązki tymianku(lub suszony) i chwilę dusimy. Na to układamy dzwonka łososia i pozostałe części pstrąga, przykrywamy i dusimy.

zupa rybna

4. Gdy ryba w wywarze już jest ugotowana (trzeba uważać, żeby się nie rozpadła - musi się gotować na małym gazie), dodajemy na chwilę ryby z patelni wraz z masłem i porem. Możemy w tym momencie nawet wyłączyć gaz i poczekać, aż wywar nabierze smaku.

5. Po ok godzinie wyjmujemy ostrożnie kawałki ryb i warzywa, jeśli ryby jednak się rozpadły, to na tym etapie możemy przecedzić wywar. Solimy go i zagotowujemy. Zabielamy śmietaną i doprawiamy cytryną, jeśli jest za słodki/mdły. Możemy jeszcze dodać tymianku.

6. Robimy kluseczki w czasie, gdy wywar się gotuje: jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mąkę stopniowo aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany, bardzo gęstej.  Gdy wywar wrze łyżka po łyżce wlewamy masę jajeczną do środka, od czasu do czasu mieszamy i kluseczki gotowe.

7. Teraz pozostaje nam pokroić warzywa, które chcemy zobaczyć w zupie i włożyć kawałki ryb. Ja lubię duże, więc jej nie drobię za bardzo.

8. Zupę posypujemy koprem i zjadamy.

Smacznego!

Poisson d'avril czyli prima aprilis

margoja

sałatka z łososiem

Jako "poisson d'avril" występuje dziś łosoś wędzony na ciepło:) Do niego jajo, odrobina makaronu, sałata, rzodkiewki i mamy sycące danie np. na kolację. Całą sałatkę robi się bardzo szybko, tyle, co ugotowanie jajek i makaronu. W sumie skomponowała się sama z zawartości lodówki:) Ale na stałe wejdzie do naszego menu, bo bardzo nam posmakowała! Polecam i Wam!

sałatka z łososiem

W talerzach układamy:

- mix sałat (skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno/lub oliwą i cytryną, mieszamy)
- na to ogórek świeży i rzodkiewki pokrojone w słupki/ćwiartki
- ugotowany makaron (ile chcemy)
- łososia dzielimy na kawałki, układamy na sałacie
- dodajemy jajo ugotowane na miękko
- posypujemy pokrojonym szczypiorkiem/dymką, solą i pieprzem

Robimy sos :

- łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- łyżeczka musztardy
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sałatę podajemy z sosem i kawałkiem chleba.

Smacznego!

 

sałatka z łososiem

Łosoś najprościej

margoja

łosos

Ten sposób na łososia przyjechał z półwyspu i jest wszystko co ma być : prosto i pysznie! Odkąd mam dostęp do ryb NAPRAWDĘ świeżych (serdecznie pozdrawiam bratową) mam ochotę robić ten obiad naprawdę często, tym bardziej, że oprócz łososia i śmietany nic więcej nie trzeba:) No, chyba że makaron....

łosoś 

Przepis :
ok kg fileta z łososia
250 ml śmietany 18% (w oryginale 30%)
makaron farfale (zamieniłam na tagliatele)
koperek, sok z cytryny
2 ząbki czosnku
cebulka mała
odrobina oliwy 

Łososia pozbawiamy ości i kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę posiekaną, chwilę szklimy. Dodajemy śmietanę, wyciskamy czosnek, chwilę gotujemy. Wkładamy łososia, gotujemy pod przykryciem 5 minut, posypujemy koprem. Podajemy z makaronem.

Smacznego! 

Przystawka z łososiem i truskawkami

margoja

łosoś

Na pomysł tej przystawko-sałatki wpadłam tu szukając przepisu na ryby na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi. Zaciekawiło mnie  połączenie łososia i truskawek. Trochę zmieniłam, trochę dodałam i wyszło coś, myślę, wartego uwagi. Spróbujcie:)

Składniki:

5 liści sałaty dębowej
ok 10 truskawek
kilka kulek mini mozzarellek (u mnie z bazylią)
jeden większy brzuszek łososiowy (lub 3 plastry wędzonego fileta)

Dressing: 
oliwa/sok z cytryny/sól/pieprz/świeża bazylia

Wszystko ułożyć na talerzu, polać dressingiem i jeść:)

 łosoś

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci