Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : tort

Specjalny dzień, specjalny wpis:)

margoja

tort bezowy

Dlaczego dziś specjalny dzień? Otóż dokładnie rok temu postanowiłam założyć bloga:) Z tej okazji dziś torcik, prosty i pyszny... i co najważniejsze -  sama go wymyśliłam! Połączenie kawowego kremu i bezy sprawdza się i tym razem:) Zapraszam!

tort bezowy

Torcik bezowo-kawowy
Składniki: 
-Biszkopt z 3 jaj zrobiłam w keksówce 20 cm* (robiłam na bazie przepisu na mój niezawodny biszkopt). Potrzebny nam jest tylko spód, tak, że można drugą część jeszcze wykorzystać np. na bazę do owoców z galaretką:) 
-Warstwa dżemu z czarnej porzeczki (ok 5 łyżek)
-Krem :
kostka masła (200g)
150g cukru pudru
4 łyżki świeżo zmielonej kawy
łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
4-5 łyżek rumu lub wódki
-kilka bez pokruszonych
-pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 50 ml wody z odrobiną alkoholu do nasączenia biszkoptu.

Najpierw przygotowujemy biszkopt, studzimy go, przecinamy w poprzek, na takiej grubości, jaką chcemy mieć. Wkładamy znów do keksówki wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Nasączamy. Smarujemy dżemem. 
Przygotowujemy krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, powolutku dodajemy kawę rozpuszczalną, zmieloną i alkohol. Na koniec dodajemy pokruszone bezy. Wykładamy na biszkopt. Górę możemy jeszcze posypać zmieloną kawą i pokruszonymi bezami, lun dowolnie udekorować, np. świeżymi porzeczkami.

Smacznego! 

*można oczywiście zrobić w tortownicy ok 20 cm

Przepis własny

Cytrynowo-czekoladowy torcik z ananasową nutą

margoja

ananas

Torcik powstał "przy okazji", a wyszedł naprawdę pyszny! Spód mocno czekoladowy, tak jak przy torcie Marcello, potem delikatny krem z lemon curd i mascarpone z kawałkami ananasa...Zachęciłam Was? Mam nadzieję, że tak... Jest  lekki i orzeźwiający...na pewno wart wypróbowania!

Spód biszkoptowy:
Mi został blat od tortu, jakbym miała robić specjalnie, to z 3, a nawet z 2 jaj i dalej odpowiednio zmniejszając proporcje, wszystkie składniki blatów od Marcello.

Krem:
250 g mascarpone
200 g lemon curd (ja zawsze robię z przepisu Dorotki)
ok 6 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę

Dekoracja:
2 plastry ananasa
starta gorzka czekolada 
kilka listków czekoladowych

Wykonanie :
Biszkopt upiec wg przepisu. Mascarpone utrzeć z lemon curdem. Dodać ananasy pokrojone. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów z odrobiną wódki. Nałożyć krem. Udekorować. Schłodzić. 

Smacznego!

ananas 

 

Niezawodny biszkopt

margoja

biszkopt


Odkąd poznałam przepis na ten biszkopt, a było to dawno:) inne przepisy przestały się liczyć. Teraz już każdy tort ma solidną podstawę. Jest przede wszystkim pyszny, ale też bardzo prosty w przygotowaniu, bez dodatku proszku, wilgotny, dla mnie po prostu idealny...

Składniki na tortownicę 23 cm:


4 jaja (osobno żółtka i białka)

1/2 szkl cukru

4 łyżki wrzącej wody

1/2 szkl mąki pszennej 

1/2 szkl mąki ziemniaczanej 

Wykonanie : 

 Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie po 1 żółtku i powoli wodę, cały czas ubijając. Mąki wymieszać i przesiać. Już nie miksując, delikatnie, stopniowo wmieszać do ciasta. Ja to robię wyjętymi z miksera łapkami do ubijania:)

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piec w 180st ok 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić dnem do góry. 

I to juz wszystko. Smacznego! 

Marcello - Tort czekoladowy

margoja

Smak tego tortu zna chyba każdy. Musze przyznać, ze ten z przepisu Dorotus z blogu Moje Wypieki jest genialny i niepowtarzalny... Mocno czekoladowy z nutką alkoholu... Naprawdę polecam!

 

marcello
Przepis cytuję za Dorotus:

 Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

Składniki na krem czekoladowy:
250 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
250 g miękkiego masła
3/4 - 1 szklanki cukru pudru


Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).

Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.

Ponadto:
300 g świeżych wiśni, odpestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)

Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki).

Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny**. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować.

Moje uwagi :

1. Zrobiłam z 3 blatów.

2. wiśnie nasączyłam rumem i potem tym odlanym nasączyłam biszkopty 

3. Dekoracja z rozpuszczonej czekolady:)

4. Pokrojenie wiśni wpływa na smak. Lepiej z całymi...

5. Wcale się go trudno nie robi! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci