Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : sernik

Jagodowo-jeżynowy sernik na zimno

margoja

sernik na zimno

Uwielbiam serniki na zimno. By wykorzystać chyba juz ostatnie w tym roku jagody i jeżyny, zrobiłam sernik zainspirowany tym przepisem. Wyszedł delikatny, warstwa jagodowa lekko kwaskowa, a dół śmietankowy... Na pewno do powtórzenia:)

 

sernik
 
Przepis Doroty z moimi zmianami :

Składniki na spód:
140 g ciastek maślanych
60 g masła

Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
200 g drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
300 g jagód + 100g jeżyn 

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ja zawsze dodaję zaraz po wymieszaniu), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Jagody i jeżyny zmiksować blenderem.

Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać owoce.

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z owocami). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.

Smacznego :) 

Sernik z ciasteczkami Oreo

margoja

 



sernik oreo


Na zachęcenie słońca, by do nas w końcu przyszło zrobiłam sernik z ciasteczkami Oreo. Dodatek lukrecji daje im niesamowicie czarny kolor, co możecie zobaczyć na jednym ze zdjęć, w rzeczywistości wygląda jakby się go ziemią posypało:) Jest dośc słodki, środek sernika klasyczny, czarna otoczka nadaje mu charakteru. Zachęcam do wypróbowania.


Przepis zaczerpnęłam z jednego z moich ulubionych blogów czyli
Moje Wypieki.
oreo

sernik oreo

 

Cytuję za Dorotus:


Składniki na spód:
160 g ciastek Oreo (bez masy)
60 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciastkową wysypać na spód, wyrównać.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub twarogu śmietankowego
1 szklanka (250 ml) creme fraiche
3 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru


+70 g ciastek Oreo, pokruszonych, do posypania (bez masy)


Wszystkie składniki  zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy w całości). Wylać na ciasteczkowy spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wystudzić, schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać pokruszone ciastka. 


Moje uwagi:

Na spód dałam ciasteczka w całości co utworzyło taki skarmelizowany spodzik.

Za długo nie pieczcie, mi sie troche spiekł i wtedy nie wyglada tak ładnie, w smaku był i tak pyszny:)

Smacznego! 

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci