Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : cukinia

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

margoja

cukiniafarsz21

Pierwszy raz wykorzystałam kaszę jaglaną na słono, choć miałam na to ochotę od dawna. Nie zawiodłam się, jako cukiniowy farsz pasuje wyjątkowo dobrze. Szybkie i proste danie na kolację. Polecam!

cukinia faszerowana

 Składniki :

- 2 średnie cukinie
- 5 pieczarek
- papryka
- cebula
- pół szklanki kaszy jaglanej
- świeży tymianek ( lub suszony)
- pieprz/sól
- odrobina startego sera
- duża łyżka masła lub oliwy

Najpierw przygotowujemy kaszę : Zagotowujemy szklankę wody, dodajmy odrobinę soli. Kaszę sparzamy wrzątkiem na sicie, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Do gotującej wody wsypujemy kaszę, mieszamy i na małym ogniu czekamy aż wchłonie całą wodę.

W tym czasie przygotowujemy farsz:

Na tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, po 5 min dodajemy posiekane pieczarki i paprykę, ja jeszcze dodałam kawałek cukini, który mi został. Smażymy przez 10 min. Na koniec dodajemy tymianek, sól i pieprz.

Cukinie kroimy wzdłuż, ja przepołowiłam i lekko wydrążyłam. solimy i odstawiamy.

Kaszę łączymy z warzywami. Nastawiamy piekarnik na 180 st.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinie, wypełniamy je farszem i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 5-8 min.

I gotowe!

Smacznego!

Kolory lata czyli ratatouille

margoja

ratatouille

Miałam dziś niemałą frajdę w fotografowaniu składników tej wyjątkowej warzywnej potrawki. Samo obcowanie z tyloma kolorami wprowadza mnie w dobry nastrój, a co dopiero jedzenie... Na ratatouille każdy ma swój pomysł, przy czym wszystkie są równie dobre, ja postawiłam na różnokolorowe cukinie, papryki i moje odkrycie: żółte pomidory serca - są pyszne! Jak przystało na danie pochodzące z Francji przyprawiłam ziołami prowansalskimi. Zapraszam na warzywną ucztę:)

ratatouille

Składniki jak na zdjęciu:)
-2 różnokolorowe cukinie
-3 papryki różnokolorowe
-cebula (wzięłam białą)
- 5 pomidorów (3 żółte i 2 czerwone serca, jedna malinówka)
-garść fasolki szparagowej
-3 ząbki czosnku
-oliwa
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-świeże listki bazylii

ratatouille

Wykonanie :
Najpierw na oliwie przysmażyłam cebulę z czosnkiem posiekanym, dodałam fasolkę pokrojoną na pół. Następnie papryki w paseczki, cukinie (ja obieram ze skórki), pomidory pokrojone, przyprawiłam, poddusiłam trochę i voilà! Danie gotowe. Smacznego!

ratatouille

ratatouille
 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci