Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : dynia

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z imbirem i goździkami

margoja

 
dynia

Musiałam jakoś zagospodarować resztę dyni, zaciekawił mnie ten przepis i nim sie inspirowałam. Wyszła konfitura pachnąca świętami, pewnie przez dodatek imbiru i goździków. Mocno wyczuwalna jest pomarańczowa nuta, a całość całkiem ciekawa... Nie mogę sie doczekać, żeby posmarować nią piernika:)))

dynia

Przepis:
1,25 kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę.
2 pomarańcze 
3 cm plaster imbiru posiekanego
sok z 2 cytryn
4 goździki
200 g cukru
duża szczypta cynamonu

Dynię gotowałam przez ok 5 min.
 Pomarańcze obrałam, skórki zagotowalam. Po wyjęciu z wody obrałam skórki z białego albedo, ale go nie wyrzucilam. Pokroiłam na drobna kosteczkę i wrzuciłam do syropu 1/4 szk wody i 2 łyżki cukru. Chwilę  posmażyłam. Cząstki pomarańczy pokroiłam na kostkę. Białe części pomarańczy zawinęłam w kawałek gazy.

Dynię odcedzilam i wrzuciłam do tego samego garnka.rozgniotlam tłuczkiem do zimniaków, dodałam cząstki pomarańczy i gazę z albedo. Dodalam przyprawy, sok z cytryny, cukier i gotowałam wszystko ok 40 minut. Zostawiłam do nastepnego dnia. Odcisnęlam dobrze gazę, wyrzuciłam. Jeszcze chwilę pogotowałam i załadowalam do słoików. Częśc oczywiście zostawiłam w miseczce, coby się od razu nacieszyc:)
Smacznego!

dynia 

dynia 

Razowe spaghetti z dyniowym sosem

margoja

dynia

Na wspólne gotowanie zaprosiła mnie Iza (Smaczna Pyza), za co bardzo dziękuję! Przepis spodobał mi się o tyle, że sezon na dynię w pełni, a ja jeszcze nic z niej nie robiłam w tym roku...  Sosik ciekawy, mężowi brakowało jakiegoś ożywczego elementu, ale mnie w zupełności wystarczały kawałki dyni w nim. Z braku niektórych składników zastapiłam je innymi, ale myślę, że istotę zachowałam:) 
Polecam, bo szybko się robi, a obiad nietuzinkowy. 

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy Esensja smaku :
Makaron z dynią


składniki na porcje dla 4 osób:
500 g makaronu paccheri (u mnie spaghetti razowe -M.)
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu (u mnie old bursztyn-M.)
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (umnie pestki z dyni -M.)
świeżo zmielony czarny pieprz

sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki posiekanej świeżej szałwii ( u mnie rozmaryn)
50 ml białego wytrawnego wina

sposób przygotowania:
"Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając
ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją
dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym
pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w
naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika
postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i
zagotować.

Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g
makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron
odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki
wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie
wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać
orzeszkami pinii." 

Smacznego! 

Gotowały wspólnie:

Iza czyli Pyza - http://smacznapyza.blogspot.com/

Ola czyli MamaBartka - http://mamabartka.blogspot.com/

Kasia czyli Prezydentowa - http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/

Asiek - http://babeczka.zuzka.pl/

Marianna czyli KulinarnaMania - http://kulinarna-mania.blogspot.com/

Sylwia czyli BaBka - http://pozeraczka.wordpress.com/

Basia czyli dawny_basik - http://mozaikazycia.blogspot.com/

i ja:) 

a zdjęcia robił mój kochany mąż:) 

dynia 

 

Krem ze szpinaku

margoja



Już nie pamiętam, gdzie najpierw trafiłam na ten pomysł, chyba w Kuchnia.tv. Spodobał mi się na tyle, ze oto jest. Zupa szpinakowa o konsystencji kremowej, aromatem czosnku, z kleksem jogurtu i prażonymi pestkami dyni. Zapraszam!

Składniki :
Pęczek duży szpinaku
ok litr wywaru warzywnego
3 średnie ziemniaki
pół cebuli
3 ząbki czosnku
masło, oliwa
sól, pieprz
ew. jogurt naturalny, pestki dyni lub słonecznika

Wykonanie :
Ugotować wywar warzywny. Gdy będzie gotowy dodać ziemniaki pokrojone i gotowac do miękkości. Na łyżce masła i oliwy podsmażyc posiekane : cebulkę z czosnkiem. Dodać umyte liście szpinakowe. Chwilkę zostawić na patelni, po czym dodać do wywaru i gotowac przez parę minut. Wszystko zblendować. Doprawić. Nałozyc na talerze dekorując jogurtem i pestkami. Dzieciom wrzuciłam razowy makaron dodatkowo (na 2. zdjęciu). Było pysznie:)

szpinak 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci