Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : rozmaryn

Muffiny na drugie śniadanie: kozi ser/orzechy/rozmaryn

margoja

muffiny z zurawina

Na specjalne zamówienie męża zrobiłam muffiny na słono. Bardzo je lubi, ja zresztą też:) Są idealne jako drugie śniadanie, do pracy, a już niedługo na piknik!  Tym razem wersja z kozim serem zamiast parmezanu, z olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i żurawiną, wszystko na orkiszowej mące, którą ostatnio eksploatuję na wszystkie sposoby:)

 

muffiny z zurawina

Składniki  na 12 sztuk: 

  • Gałązka rozmarynu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mąki (w tym 100 orkiszowej jasnej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • pieprz
  • 100 g tartego sera koziego dojrzewającego
  • 120g suszonych żurawin

muffiny z zurawina

Wykonanie :
Siekamy  rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oleju. dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy.
Mieszamy w misce mąki z proszkiem i solą. 
W drugiej misce mieszamy resztę oleju z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, ser, żurawiny, mieszamy.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki 

Nakładamy ciasto. Pieczemy w temp 180 st (termoobieg 160 st) przez 25-30 min ( ja piekłam z termoobiegiem 35 min). Podajemy udekorowane rozmarynem. 
Smacznego!


 

muffiny z zurawina

Przepis w innej wersji pojawił się już tutaj:)

 

muffiny z zurawinamuffiny z zurawina

Pieczony kurczak z rozmarynem

margoja

kurczak

Rzadko na blogu pojawia się mięso, nawet jak się trafi jakieś bardziej fotogeniczne, to od razu jest pochłaniane:). Gdy upiekłam tego kuraka, musiałam mu zrobić jakieś zdjęcie na szybko, gdyż przepis jest wart zapamiętania. Jeszcze raz sprawdza się powiedzenie, że im prościej, tym lepiej! Prawie wszystkie przyprawy widzimy na zdjęciu:) polecam nie tylko na niedzielę!

kurczak

Składniki :

- jeden duży kurczak
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- czarny pieprz świeżo zmielony
- dwie duże szczypty soli

Gałązki rozmarynu odzieramy z igiełek, kikuty gałązek wkładamy do umytego, oczyszczonego kurczaka. Igiełki i resztę przypraw rozgniatamy w moździerzu, lub traktujemy blenderem. Nacieramy kurczaka i odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Pieczemy ok 30 min. Obniżamy temp. do 200 st i pieczemy ok godziny. Można w trakcie pieczenia polewać sosem z brytfanny,kurczak będzie ładnie zrumieniony.

Smacznego!

Razowe spaghetti z dyniowym sosem

margoja

dynia

Na wspólne gotowanie zaprosiła mnie Iza (Smaczna Pyza), za co bardzo dziękuję! Przepis spodobał mi się o tyle, że sezon na dynię w pełni, a ja jeszcze nic z niej nie robiłam w tym roku...  Sosik ciekawy, mężowi brakowało jakiegoś ożywczego elementu, ale mnie w zupełności wystarczały kawałki dyni w nim. Z braku niektórych składników zastapiłam je innymi, ale myślę, że istotę zachowałam:) 
Polecam, bo szybko się robi, a obiad nietuzinkowy. 

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy Esensja smaku :
Makaron z dynią


składniki na porcje dla 4 osób:
500 g makaronu paccheri (u mnie spaghetti razowe -M.)
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu (u mnie old bursztyn-M.)
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (umnie pestki z dyni -M.)
świeżo zmielony czarny pieprz

sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki posiekanej świeżej szałwii ( u mnie rozmaryn)
50 ml białego wytrawnego wina

sposób przygotowania:
"Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając
ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją
dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym
pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w
naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika
postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i
zagotować.

Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g
makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron
odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki
wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie
wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać
orzeszkami pinii." 

Smacznego! 

Gotowały wspólnie:

Iza czyli Pyza - http://smacznapyza.blogspot.com/

Ola czyli MamaBartka - http://mamabartka.blogspot.com/

Kasia czyli Prezydentowa - http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/

Asiek - http://babeczka.zuzka.pl/

Marianna czyli KulinarnaMania - http://kulinarna-mania.blogspot.com/

Sylwia czyli BaBka - http://pozeraczka.wordpress.com/

Basia czyli dawny_basik - http://mozaikazycia.blogspot.com/

i ja:) 

a zdjęcia robił mój kochany mąż:) 

dynia 

 

Cytrynowe udka z rozmarynem i kurkami

margoja

kurki

Dzisiejszy przepis powstał przypadkiem, jak to bywa z przypadkami, czasem wychodzi coś naprawdę dobrego, tak było i tym razem:) Nie jest to jakiś skomplikowany przepis, parę produktów razem i gotowe! U mnie były to uda z kurczaka, cytryna, rozmaryn i kurki. A najważniejsze tu jest to, że szybko się robi!  Na koniec jeszcze uwaga - jeżeli nie lubicie mięsa o wyraźnym smaku cytryny, nie zostawiajcie jej ćwiartek podczas pieczenia mięsa:) Naprawdę nieźle przeszło aromatem cytrusowym:)

kurki 

Składniki:

Udka z kurczaka (u mnie 4)
cytryna
świeży rozmaryn
sól/pieprz
słodka papryka

Kurki (ok litra)
masło/oliwa
sól/pieprz
koper świeży
słodka śmietana
szynka, lub coś wędzonego

Udka posoliłam, skropiłam cytryną, ćwiartki cytryny zostawiłam w naczyniu z udkami, dodałam trochę rozmarynu i czerwonej papryki słodkiej i piekłam przez ok40 min w piekarniku najpierw 200st, po 15 min zmniejszylam do 180st. 

Kurki podsmażyłam na patelni na maśle z odrobiną oliwy i kawałkami szynki, dodałam sól i pieprz, podlałam śmietanką słodką. Poczekałam aż sie trochę zredukuje i podałam razem z kurczakiem.
Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci