Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : drozdze

Delikatne i puszyste pączki pieczone

margoja

SAM_7358

Ostatnio trochę odzwyczaiłam się od potraw z głębokiego tłuszczu.... robię je naprawdę bardzo rzadko.... Na tłusty czwartek więc też mam propozycję bez wielkiej ilości tłuszczu... Pączki pieczone w piekarniku... delikatne i puszyste... Zrobiłam na 2 sposoby : z powidłami i lukrem ze skórką pomarańczową, czyli tradycyjnie :) i Z nutellą i malinowym lukrem - dla dzieci :) Obie wersje były pyszne! 

Korzystałam z przepisu Kwestii Smaku

SAM_7369Składniki :

Najlepiej jeśli są wcześniej wyjęte, w temp. pokojowej.

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej (daję typ 500)
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

dodatkowo - słoiczek powideł
jajko do posmarowania

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy do rośnięcia w ciepłe miejsce (albo miskę z gorącą wodą ).

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól. Gdy drożdże są bardzo spienione i mocno wyrosły dodajemy je do mąki. Wszystko miksowałam dodając stopniowo po jajku. Gdy ciasto jest już jednolite łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy miskę ręczniczkiem i odstawiamy do napuszenia na ok godzinę.

SAM_7359

Gdy ciasto jest już wyrośnięte wykładamy na oprószony mąką blat i lekko zagniatamy pozbywając się powietrza ze środka. Rozpłaszczamy i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka ( mi wyszło ok 20 pączków). Pozostałe ciasto zbieramy i też formujemy z niego kółeczko. Na każde kółeczko kładziemy łyżeczkę powideł i zlepiamy jak pieroga, na koniec miejsce zlepienia zbieramy w jednym miejscu tworząc kuleczkę. Układamy w papilotkach złączeniem do dołu (papilotki jak do muffinek - ja miałam trochę większe nic tradycyjne). Układamy na blasze do pieczenia. I znów dajemy ciastu odpocząć na pół godziny przykrywając. Gdy się napuszą smarujemy rozbełtanym jajkiem i do pieca.

Pieczemy w 180 st ok 15 min. 

W tym czasie robimy lukier : 

- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub skórka otarta)
- sok z połowy cytryny
- łyżka likieru Cointreau lub wódki
- łyżka skórki pomarańczowej smażonej

Cukier rozrabiamy z płynami, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru. Na koniec dodajemy skórkę smażoną

Gdy pączki lekko przestygną smarujemy lukrem.

SAM_7361

SAM_7368

Jak mówiłam u mnie druga wersja była z łyżeczką nutelli i malinowym lukrem :

- 200 g cukru pudru
- malinowe puree ( mrożone maliny ok 300 g zagotowane z pół szklanki cukru i przetarte)
- ew kilka kropel soku z cytryny

SAM_7371

SAM_7377

SAM_7373Smacznego Tłustego czwartku!

Racuchy turowskie pieczone

margoja

SAM_7854

Nie przesadzę, jak powiem, że moja rodzina i ja zakochaliśmy się w tych bułeczkach :)  Racuchy z Turowa, okolice Lublina, nigdy ich tam nie jadłam, ale jak zobaczyłam przepis nie mogłam się oprzeć :)   Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na patelni, my jednak wolimy je w wersji light :) Upieczone w piekarniku są pysznymi drożdżowymi bułeczkami z nadzieniem z twarogu. Zrobiłam z podwójnej porcji, żeby na następny dzień starczyło ich też do śniadaniówek do szkoły :) Wam też radzę tak zrobić... Są przepyszne nawet na drugi dzień...

Przepis znalazłam na blogu Madame Edith.

SAM_7847

Składniki na 1 porcję :

  • drożdże 30 g
  • mąka pszenna 350 g (dałam pół na pół z razową)
  • mleko 125 ml
  • 2 łyżeczki cukru
  • masło 50 g (roztopione)
  • jajka 2 sztuki

Nadzienie: 

  • twaróg śmietankowy ok 250 g
  • 1 czubata łyżka jogurtu gęstego lub  śmietany
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wkładamy pozostałe składniki oprócz masła. Zaczynamy wyrabiać (u mnie mikserem). dodajemy rozczyn, na końcu masło. Wyrabiamy do otrzymania elastycznego ciasta. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok godzinę.

W tym czasie robimy nadzienie, czyli mieszamy wszystkie składniki rozgniatając widelcem.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy na elipsę, kładziemy łyżkę nadzienia i składamy jak pieróg, tylko miejsce łączenia chowamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im jeszcze 20 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Można je też usmażyć na patelni (ok 1,5 cm oleju tak, żeby pływały, na nie za dużym ogniu, bo szybko łapią kolor ). 

Piec ok 20 min do zrumienienia. 

Jedliśmy je : bez niczego, z miodem, z sosem z malin, z jogurtem. W każdej wersji przepyszne!!!!

SAM_7850

 

 

SAM_7852

 

SAM_7853

Czosnkowo-serowy chlebek odrywany. Najlepszy!!!

margoja

SAM_7838

Trochę długo ten przepis czekał na wypróbowanie...  a szkoda.... :) Przepis wyrwany kiedyś z Wysokich Obcasów, nawet nie zapisałam, z którego numeru... Przepis w miarę prosty.... składniki, które z reguły w domu są.... Nic, tylko robić :)  U nas wystąpił jako dodatek do zupy z jarmużem, ale sprawdzi się jako składnik kolacji np. do sałatki... albo element menu na imprezie :) Małe modyfikacje uzdrawiające przepis (np.razowa mąka) oczywiście musiałam wprowadzić :) testujcie.... Bo warto!!! 

 

SAM_7844

 

Składniki :

- 2 szkl mąki pszennej 650
- 1 szkl mąki pszennej razowej 2000 (lub orkiszowej)
- 15 g drożdży 
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie: 

- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki (ok 100g) tartego sera cheddar (mozzarella, parmezan, bursztyn)
- 80g stopionego masła

Do dużej miski wsyp mąkę. Na środku zrób dołek, pokrusz tam drożdże zasyp cukrem, wlej połowę podgrzanego lekko mleka. Wymieszaj lekko podbierając mąkę wokół (ok 2 łyżki). Zostaw na ok 15 min aż drożdże ruszą. Następnie dodaj jaja, resztę mleka, sól, ostudzone masło. Zagnieć ręką lub mikserem z końcówkami spiralkami. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od rąk. Przykryj ciasto na ok godzinę przykryte ściereczką.

W tym czasie przygotuj nadzienie :

Do roztopionego masła wyciśnij czosnek. Zetrzyj ser, posiekaj pietruchę.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na duży prostokąt ok 30 cm bok (nie wałkuj zbyt cienko, bo ciężko będzie potem złożyć). Podsyp odrobiną mąki, jeśli lepi się do wałka/stolnicy.
Posmaruj ciasto masłem z czosnkiem. Posyp serem i natką. Pokrój na pasy ok 10 cm. Nałóż pasy jeden na drugi i pokrój na 10 cm kwadraty.SAM_7829

Przygotuj keksówkę o długości ok 20 cm. Wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wkładaj kwadraty z ciasta na sztorc, jeden stosik obok drugiego i pozostaw do napuszenia w formie ok 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st.SAM_7830

Piecz ok 30-35 min. Sprawdź dla pewności patyczkiem, czy środek się dopiekł. 

A potem odrywaj cząstki i jedz! Najlepszy lekko ciepły :)SAM_7841

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci