Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : bialka

Puszyste ciasto na białkach z owocami

margoja

na białkach z owocami

Gdy robię drożdżówkę z przepisu mamy, a robię często:) zostają mi białka do wykorzystania. Jakoś nie mogę się przekonać do ich mrożenia, więc następnego dnia z reguły staram się je zużyć w nowy sposób. Ostatnio były bezy, więc teraz stanęło na ciasto z owocami. W sieci znalazłam całkiem fajny, a przede wszystkim prosty przepis na ciasto na białkach, nawet ich ubijać nie trzeba!
Z rabarbarem i truskawkami, posypane płatkami migdałów, puszyste waniliowe ciacho na niedzielę! Zapraszam!

 

na białkach z owocami

Składniki:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki mleka (180 ml)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (ekstraktu)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (315 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1,5)
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • owoce - ok 300-400g u mnie truskawki + rabarbar
  • płatki migdałów na górę

Najlepiej, gdy wszystkie składniki są w temp.pokojowej.

Białka z mlekiem i esencją waniliową roztrzepujemy rózgą. Do dużej misy przesiewamy mąkę z proszkiem, łączymy ją z cukrem i solą.dodajemy miękkie masło i połowę mieszanki białkowej. Miksujemy, dodajemy pozostałą część, miksujemy na gładką masę parę minut.

Standardową foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę. Na górze układamy owoce, posypujemy migdałami.

Pieczemy w 180 st ok 40 min.

Smacznego!



na białkach z owocami

Inspiracja

Orzechowe bezy z czekoladowym kremem i musem owocowym

margoja

bezy z musem

Trzeba przyznać, że truskawki w tym roku są wyjątkowo długo (jeszcze wczoraj można było kupić na straganie), po rabarbarze zostało już tylko wspomnienie... A ja mam jeszcze jeden deser do przedstawienia, którym raczyliśmy się w czerwcu. Orzechowe bezy połączone z prostym kremem czekoladowym jak nutella, urozmaicone musem rabarbarowo-truskawkowym... Było pysznie:))

bezy z musem

 Robimy bezy :

- 150 g podpieczonych orzechów laskowych, pozbawionych skórek mielimy na mąkę
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- łyżka octu winnego

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie ocet, na końcu powoli, szpatułką wmieszamy mąkę orzechową.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niej łyżką układamy małe koła z masy bezowej, możemy też zrobić duże blaty.

Pieczemy w 180 st ok 45 min.

 

bezy z musem

Krem czekoladowy :

- gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100g)
- opakowanie serka mascarpone (250g)
-140 ml śmietany kremówki*

Kremówkę i mascarpone połączyć mikserem, dodać przestudzoną czekoladę. Schłodzić.

*Następnym razem spróbuję bez kremówki, bo krem wydawał się rzadki.

Mus owocowy :

- 2 łodygi rabarbaru
- 250g truskawek
- ok pół szklanki cukru

Rabarbar obrać, pokroić na kostki 2 cm. Zasypać cukrem, podgrzać. Gdy puści wodę dodać odszypułkowane truskawki. Podgrzewać do rozpadnięcia się owoców. Zblendować, można przetrzeć przez sito.

Podawać razem ze świeżymi owocami. Smacznego!

 

bezy z musem

Inspiracja stąd

Brownie z truskawkami i bezą

margoja

brownie z truskawkami

Sezon truskawkowy zmierza powoli do końca... A ja w tym roku powtarzam swoje sprawdzone ciasta i desery, więc na blogu jeszcze nic z truskawkami  nie ma tego roku. Na brownie z truskawkami miałam ochotę już jakiś czas, dziś Wam je prezentuję i polecam! Połączenie gorzkiej czekolady z truskawkami mówi samo za siebie, a jeszcze do tego chrupiąca pierzynka bezowa... Niebo w gębie!!!

 

brownie z truskawkami

Przepis znalazłam na blogu Doroty

Składniki na ciasto:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostudzenia.

W misce łączymy rózgą jaja z cukrem i wanilią. Dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem. Wylewamy do formy wyłożonej papierem (standardowa duża blacha u mnie).

Piec w 180st ok 15 min, do utworzenia skórki, może być lekko popękana,

Przygotowujemy bezę:

  • 4 białka
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, powoli dodajemy cukier, na koniec skrobię. Bezę delikatnie wykładamy na podpieczone ciasto.

Obniżamy temp w piekarniku do 160 st i pieczemy ok 30 min, aż beza się zarumieni lekko, będzie chrupiąca, możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli są na nim ślady surowego ciasta, musimy piec dłużej.

Smacznego!



brownie z truskawkami

Zimtsterne- świąteczne gwiazdki cynamonowe

margoja

zimtsterne

Jeszcze jeden przepis okołoświąteczny. Gwiazdki cynamonowe, które do tej pory znałam tylko jako gotowe słodycze, w tym roku zdecydowałam się wypróbować przepis na nie z bloga Doroty. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że aż tak mi przypadną do gustu. Miękkie, migdałowe, cynamonowe, lekko wilgotne w środku , z wierzchu chrupiąca beza. Obowiązkowy punkt w przyszłym roku! Wychodzi ich sporo, więc i na upominki dla rodziny starczyło, mam nadzieję, że też posmakowały jak nam!

zimtsterne

Składniki na około 40 ciastek:

  • 300 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:

  • 1 białko
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki mleka

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski lub malaksera. Mieszamy, dodajemy białka i mieszamy do uzyskania zwartej masy (może być lekko klejąca). Wkładamy ją do lodówki na godzinę.

W tym czasie możemy przygotować glazurę. Ubijamy białko z solą na sztywną pianę. Powoli, stopniowo dodawać cukier. Jeśli jest zbyt sztywna, dodajemy mleko, bardzo ostrożnie, gdyż jeśli będzie zbyt rzadki  krem, spłynie z ciastek. Ja dodałam łyżkę mleka.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować dość grubo, ok 1 cm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą pędzelka nakładamy krem białkowy, nie za grubo, gdyż może popękać.

Piekłam w 160 st, grzałka dolna 13 min.

Przechowywać szczelnie zamknięte. Im starsze, tym lepsze!

Polecam!

zimtsternezimtsterne

Dietetyczne kokosanki jak chmurki/ Macarons à la noix de coco

margoja

koksanki light

Ciasteczka bez tłuszczu, na samych białkach, prawie bez mąki, o obniżonej zawartości cukru. Można zjeść kilka bez wyrzutów sumienia:) W strukturze nie są niestety chrupiące, ale coś za coś, prawda? Uważającym na linię i nie tylko, polecam!

Des macarons sans matière grasse, basés sur les blancs d'oeufs, très légers en bouche. J'en ai mangé plusieurs sans remords:). Malheureusement, ils ne sont pas croustillants, mais on ne peut pas avoir tout à la fois, n'est-ce pas? Peut-être... si on les cuit plus longtemps à la température basse...?

kokosanki light

Inspiracja

Składniki:

- 6 białek
- pół szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie wiem, czy jest on tu konieczny, następnym razem robię bez)
- 200 g wiórków kokosowych

Ubijamy  białka, dodajemy stopniowo cukry, dalej miksując. Przesiewamy mąkę i proszek, delikatnie łączymy, ja to robię wyjętymi "łapkami" z miksera, dodajemy wiórki. Masę wykładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia.

Piekłam w 170 st ok15 min, ale następnym razem spróbuję w 130 st, ale dłużej ok 25 min, może będą bardziej wyschnięte i chrupiące:)

macarons a la noix de coco

Ingrédients:

- 6 blancs d'oeufs
- 1/2 verre de sucre glace
- 1 c à c du sucre vanille
- 2 c à s de la fécule de pomme de terre
- 1 c à c de la levure chimique
- 200 g de la noix de coco séchée  

Battre les blancs d'oeufs, ajouter les deux sucres, cuillère par cuillère, doucement. Tamiser la fécule et la levure. Mélanger tout, incorporer la noix de coco. Mettre à l'aide d'une cuillère sur une plaque garnie de papier parchemin.

Cuire à 170 o C environ 15 min, ou à 130 o C  environ 25 min, pour qu'ils soient plus croustillants:)

Bon appétit!

macarons a la noix de coco

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci