Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kuskus

Tadżin z kuskusem i wiśniami

margoja

tazin


Przepis na to danie znalazłam w lipcowej Kuchni. Wydało mi się na tyle ciekawe, że postanowiłam spróbować, tym bardziej, że wiśni miałam pod dostatkiem. I wyszło bardzo ciekawie, kurczak z kuskusem, wiadomo, ale dodatek wiśni i bazylii wprowadził nowy wymiar smaku...wypróbujcie, bo warto!

Autorem przepisu jest Tomek Woźniak, (www.tomekwozniak.pl), za nim cytuję :

Składniki :
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki kurkumy
4 udka z kurczaka ze skórą (dałam podwójną pierś-M)
garść wiśni lub czereśni (bez pestek) (dałam wiśnie -M)
1 zielona papryka (dałam żółtą-M)
500 g kuskusu (dałam 100g -M)
sok z 2 pomarańczy
sól, pieprz
1 łyżka jasnego, płynnego miodu
listki kolendry lub bazylii (dałam bazylię-M)
oliwa

Wykonanie :

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekana cebulę, doprawiamy kurkumą.
Gdy się zeszklą, dodajemy mięso oddzielone od kości i pokrojone w kostkę. Mięso kładziemu skórką do dołu, gdy się zezłoci przewracamy.

Po 5-6 min dodajemy połówki wiśni, pokrojona w paseczki paprykę i kuskus. Zalewamy wodą (3 cm powyżej poziomu kaszy), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, pozostawiając garnek przykryty pokrywką lub folia aluminiową na 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę.

Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą i pieprzem, miodem i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą lub bazylią i skrapiamy oliwą.
Smacznego!

tadzin 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci