Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : lemon-curd

Wesołego po świętach i mazurek z lemon curd

margoja

mazurek lemon

Nie zdążyłam Wam życzyć Wesołych Świąt, więc życzę wielu wesołych dni po świętach:). Do nas nawet dziś pogoda lepsza przyszła, wiosnę czuć jednak bardziej jak nie trzeba odśnieżać auta rano...:) Próżno szukać kwiatków na rabatkach, dlatego na moim mazurku zakwitły kwiatki... a dodanie do pół słodkiego spodu lemon curd było strzałem w dziesiątkę. Polecam tym, którzy nie lubią zbytniego przesłodzenia!

mazurek lemon

Przepis :

Spód :
350g mąki krupczatki
200g masła
1 łyżka cukru
2 żółtka
łyżka śmietany kwaśnej 

Wszystko zagnieść, schłodzić, rozwałkować i podpiec w 180 st ok 20 min. Ja uformowałam różne małe mazurki (serce i 2 prostokąty). 

Lemon curd:
2 cytryny (skórki starte i sok)
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oliwy
2 jaja 
2 żółtka

Wszystko oprócz oliwy bełtam w garnuszku i powoli podgrzewam do zgęstnienia, chwilę gotuję, dodaję oliwę i jeszcze chwilkę podgotowuję.

Na spód wykładam cytrynową masę i dekoruję (tutaj płatki migdałów i suszona żurawina).

Pomysł własny a przepisy na spód i lemon, trochę zmieniony od Dorotus.

Smacznego! 

 

Cytrynowo-czekoladowy torcik z ananasową nutą

margoja

ananas

Torcik powstał "przy okazji", a wyszedł naprawdę pyszny! Spód mocno czekoladowy, tak jak przy torcie Marcello, potem delikatny krem z lemon curd i mascarpone z kawałkami ananasa...Zachęciłam Was? Mam nadzieję, że tak... Jest  lekki i orzeźwiający...na pewno wart wypróbowania!

Spód biszkoptowy:
Mi został blat od tortu, jakbym miała robić specjalnie, to z 3, a nawet z 2 jaj i dalej odpowiednio zmniejszając proporcje, wszystkie składniki blatów od Marcello.

Krem:
250 g mascarpone
200 g lemon curd (ja zawsze robię z przepisu Dorotki)
ok 6 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę

Dekoracja:
2 plastry ananasa
starta gorzka czekolada 
kilka listków czekoladowych

Wykonanie :
Biszkopt upiec wg przepisu. Mascarpone utrzeć z lemon curdem. Dodać ananasy pokrojone. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów z odrobiną wódki. Nałożyć krem. Udekorować. Schłodzić. 

Smacznego!

ananas 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci