Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : ananas

Salsa mango+ananas+papryka Odkrycie!!!

margoja

 

SAM_8021

 

Mnóstwo przepisów czeka na publikację, lecz najpierw muszę Wam pokazać moje ostatnie odkrycie :) Czyli salsę z mango i ananasa... Podejrzewałam, że te dwa owoce mogą do siebie pasować, ale żeby pasowała do nich też papryka i natka pietruchy to już nie.... :) Ananas + pietruszka wymiata! Musicie to sprawdzić sami... Skropiłam to jedynie kilkoma kroplami oliwy i soku z limonki. Zjedliśmy to do Rwanego chlebka czosnkowego , do wędzonego pstrąga z jajem :) Polecam Wam na każdą okazję!  Ja na pewno nie raz do tego połączenia wrócę!

 SAM_8017

 Składniki :

- pół ananasa świeżego
- dojrzałe mango
- pół czerwonej papryki
- 3 gałązki natki pietruszki
- dymka do posypania
- po kilka kropel oliwy extra virgin i soku z limonki

do podania : mini główka rzymskiej sałaty

Ananas obieramy, wycinamy twardy środek. Kroimy w kostkę.

Mango obieramy, obkrajamy z pestki. Kroimy w kostkę.

Paprykę obieramy (nie trzeba tego robić, ale ja robię :) i kroimy w paseczki.

Natkę i dymkę siekamy.

Wszystko łączymy w misce, doprawiamy oliwą i limonką. 

Możemy podać w jednej dużej misce brzegi wykładając listkami sałaty rzymskiej, lub tak jak w małych kokilkach na jedną porcję.

Smacznego!!!

Pomysł stąd

Cytrynowo-czekoladowy torcik z ananasową nutą

margoja

ananas

Torcik powstał "przy okazji", a wyszedł naprawdę pyszny! Spód mocno czekoladowy, tak jak przy torcie Marcello, potem delikatny krem z lemon curd i mascarpone z kawałkami ananasa...Zachęciłam Was? Mam nadzieję, że tak... Jest  lekki i orzeźwiający...na pewno wart wypróbowania!

Spód biszkoptowy:
Mi został blat od tortu, jakbym miała robić specjalnie, to z 3, a nawet z 2 jaj i dalej odpowiednio zmniejszając proporcje, wszystkie składniki blatów od Marcello.

Krem:
250 g mascarpone
200 g lemon curd (ja zawsze robię z przepisu Dorotki)
ok 6 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę

Dekoracja:
2 plastry ananasa
starta gorzka czekolada 
kilka listków czekoladowych

Wykonanie :
Biszkopt upiec wg przepisu. Mascarpone utrzeć z lemon curdem. Dodać ananasy pokrojone. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów z odrobiną wódki. Nałożyć krem. Udekorować. Schłodzić. 

Smacznego!

ananas 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci