Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : wisnie

Ciasto czekoladowe z mielonym orkiszem i wiśniami

margoja

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe, które powstało na bazie ciasta wegańskiego, ale tym razem, z dodatkiem wiśni i mielonego orkiszu*:) Jest ciekawe - wilgotne, w sam raz czekoladowe, w sumie mało słodkie, polecam akurat po świętach!

*Już pisałam w poprzednich postach, że kupiłam przez przypadek orkisz w ziarenkach. Zmieliłam je na mąkę w młynku:)

ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki :

- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki kakao
- 3 duże łyżki dżemu (dałam porzeczkowy)
- cukier waniliowy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej posiekanej
- pół szklanki wiśni z zalewy

Wszystko (oprócz czekolady i wiśni) zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wiśnie. Piec w formie 18 cm średnicy, wyłożonej papierem,  w temp.170 st około 45 min.



ciasto czekoladowe z wiśniami

Kanapka z wiśniami

margoja

kanapka

W trakcie robienia Tadżinu z wiśniami zrobiłam sobie małą przekąskę, oczywiście z wiśniami:) Inspiracja od Tomka Woźniaka z lipcowej Kuchni.

Składniki :
Kromka chleba ( u mnie pszenno-żytni z maszyny)

Serek śmietankowy
Wiśnie
Listki bazylii
Skórka z cytryny

Mała rzecz, a cieszy! :) 

Tadżin z kuskusem i wiśniami

margoja

tazin


Przepis na to danie znalazłam w lipcowej Kuchni. Wydało mi się na tyle ciekawe, że postanowiłam spróbować, tym bardziej, że wiśni miałam pod dostatkiem. I wyszło bardzo ciekawie, kurczak z kuskusem, wiadomo, ale dodatek wiśni i bazylii wprowadził nowy wymiar smaku...wypróbujcie, bo warto!

Autorem przepisu jest Tomek Woźniak, (www.tomekwozniak.pl), za nim cytuję :

Składniki :
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki kurkumy
4 udka z kurczaka ze skórą (dałam podwójną pierś-M)
garść wiśni lub czereśni (bez pestek) (dałam wiśnie -M)
1 zielona papryka (dałam żółtą-M)
500 g kuskusu (dałam 100g -M)
sok z 2 pomarańczy
sól, pieprz
1 łyżka jasnego, płynnego miodu
listki kolendry lub bazylii (dałam bazylię-M)
oliwa

Wykonanie :

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posiekana cebulę, doprawiamy kurkumą.
Gdy się zeszklą, dodajemy mięso oddzielone od kości i pokrojone w kostkę. Mięso kładziemu skórką do dołu, gdy się zezłoci przewracamy.

Po 5-6 min dodajemy połówki wiśni, pokrojona w paseczki paprykę i kuskus. Zalewamy wodą (3 cm powyżej poziomu kaszy), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, pozostawiając garnek przykryty pokrywką lub folia aluminiową na 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę.

Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą i pieprzem, miodem i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą lub bazylią i skrapiamy oliwą.
Smacznego!

tadzin 

Ciasto pełnoziarniste z wiśniami

margoja

razowe z wiśniami

Ciasto, które pojawia się już od jakiegoś czasu w moim repertuarze. Jest pyszne, lekkie, a przy tym treściwe... Brązowy cukier dodaje mu specyficznej słodkości. Ja jeszcze urozmaiciłam je melasą, razowa mąka rozwiewa wyrzuty sumienia:)...  
 

Komu kawałek?
razowe z wisniami

Przepis cytuję za
Dorotką, a pochodzi z forum CinCin.

Składniki : 
150 g masła, o temperaturze pokojowej
szczypta soli
120 g ciemnego brązowego cukru*
4 jajka
4 łyżki mleka (60 ml)
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na bibułce; u mnie ok 300 g wiśni 
płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
cukier puder do oprószenia (ja nie dalam - M.)


razowe z wisniamirazowe z wisniami

*ja dodalam 100 g cukru i 20 g melasy


Naprawdę polecam i smacznego!









Marcello - Tort czekoladowy

margoja

Smak tego tortu zna chyba każdy. Musze przyznać, ze ten z przepisu Dorotus z blogu Moje Wypieki jest genialny i niepowtarzalny... Mocno czekoladowy z nutką alkoholu... Naprawdę polecam!

 

marcello
Przepis cytuję za Dorotus:

 Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

Składniki na krem czekoladowy:
250 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
250 g miękkiego masła
3/4 - 1 szklanki cukru pudru


Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).

Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.

Ponadto:
300 g świeżych wiśni, odpestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)

Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki).

Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny**. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować.

Moje uwagi :

1. Zrobiłam z 3 blatów.

2. wiśnie nasączyłam rumem i potem tym odlanym nasączyłam biszkopty 

3. Dekoracja z rozpuszczonej czekolady:)

4. Pokrojenie wiśni wpływa na smak. Lepiej z całymi...

5. Wcale się go trudno nie robi! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci