Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : schab

Schab kanapkowy gotowany 10 min

margoja

schab wędlina

Kolejna moja propozycja na kanapki. Soczysty, gotowany w przyprawach schab. Prosty i bezproblemowy w przygotowaniu. Można go odmieniać na wiele sposobów, samemu tworzyć mieszanki przypraw, szukając tej najbardziej nam odpowiadającej. Ostatnio znów gościł na naszym stole. Kto jeszcze nie próbował takiej wędliny, ma szansę to nadrobić :) Zapraszam!

schab wędlina

Składniki :

- ok 1kg schabu bez kości
- zimna woda (tyle by przykryła mięso w garnku, ok 2 litry, zależy od garnka)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru

Do wody wkładamy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wkładamy mięso i zagotowujemy. Od momentu zagotowania 5 minut trzymamy na ogniu i zestawiamy. Całość zostawiamy do wystygnięcia na ok 12 godzin (można na noc). Następnie znów zagotowujemy i po 5 min gotowania zestawiamy. Studzimy i po min 6 godzinach, wyjmujemy i możemy robić kanapki :)

schab wędlina

Zrazy schabowe

margoja

zrazy schabowe

Zdziwiłam się, jak dobre wyszły rolady zrazowe ze schabu! Zestaw tradycyjnych składników do środka dał odpowiedni aromat, kruche mięsko prawie rozpadało się w ustach... i jeszcze ten sosik! Nie gorsze od tradycyjnych wołowych, po prostu inne:)

Polecam!

zrazy schabowe

Składniki :

- Kotlety schabowe (ilość zależna od potrzeb:) rozbite tłuczkiem cienko
- Ogórki kiszone (na każdą roladkę ćwiartka, krojona wzdłuż)
- Boczek podwędzany (paseczek na roladkę)
- Cebula pokrojona w piórka
- po łyżeczce musztardy na każdy kawałek mięsa
- sól, pieprz

Każdy kawałek mięsa solimy, pieprzymy z dwóch stron. Z jednej strony smarujemy musztardą i kładziemy po kawałku ogórka, boczku i cebuli. Zwijamy boki do środka i zawijamy tworząc rulonik. Postępujemy tak z każdym kawałkiem mięsa. Układamy w brytfance, w miarę ciasno, żeby się nie otworzyły, choć jak mięso było dobrze rozbite i zawinięte, raczej się to nie zdarzy:). Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok godzinę, jeśli mamy większą ilość, to dłużej, do zarumienienia.

Smacznego!

zrazy schabowe

Schab w sosie pomarańczowym od Kasi

margoja

schab
Przepis Kasi z bloga Gotuję, bo lubię zaciekawił mnie na tyle, że jeszcze tego samego dnia pognałam do mięsnego po schab:) Smak sosu był tu główną niewiadomą, którą  byliśmy mile zdziwieni! Lekko słodki, o wyraźnym pomarańczowym smaku... nadał zwykłemu schabowi egzotycznego sznytu. Z braku fusili, mojemu schabowi towarzyszył makaron casarecce i fasolka szparagowa.

Gdy otworzyłam wino, mąż pytał, czy to juz kolacja rocznicowa:) Będę musiała teraz coś równie wykwintnego wymyślić na rocznicę ....:)

 

schab

Przepis podaję za autorką :

Składniki:
* 6 małych kotlecików ze schabu (po ok 70-80 g)
* sól
* pieprz
* 2 łyżki oleju
* 200 g makaronu fusilli 

Sos:
* sok z 1 dużej pomarańczy*
* skórka z 1/2 pomarańczy
* 1 łyżka masła
* 2 kuli ziela
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 2 szczypty cukru (spore)
* 1 szczypta soli
* 200 ml śmietanki 36% (słodkiej)
* 1 łyżeczka mąki pszennej

Dodatkowo:
* natka pietruszki (koniecznie! - M.)

Sok i skórkę z pomarańczy umieszczamy w rondelku razem z masłem, zielem angielskim, cukrem, solą i kurkumą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około minutę. Następnie dolewamy śmietankę i gotujemy około 3 minuty. Mąkę rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej (!) wody i dodajemy do sosu. Kiedy tylko sos zgęstnieje i zacznie się gotować, mieszamy go energicznie pół minutki i zdejmujemy go z ognia.

Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na patelni grillowej** do czasu aż mięso będzie miękkie i zarumienione. Jeśli nie posiadacie patelni grillowej możecie usmażyć je na zwykłej patelni, dodając olej do smażenia.

Ugotowany makaron polewamy sosem (nie za wiele), a następnie na wierzchu układamy mięso i polewamy je jeszcze łyżką sosu oraz posypujemy posiekaną natką.


*Nie wiem czy to ja wolę bardziej kwaśne smaki, czy moja pomarańcza była bardziej słodka, ale postanowilam dodać odrobinę soku z cytryny do sosu.
**Z braku patelni grillowej obsmażyłam mięso na maśle z dodatkiem oliwy

Smacznego!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci