Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kurki

Cytrynowe udka z rozmarynem i kurkami

margoja

kurki

Dzisiejszy przepis powstał przypadkiem, jak to bywa z przypadkami, czasem wychodzi coś naprawdę dobrego, tak było i tym razem:) Nie jest to jakiś skomplikowany przepis, parę produktów razem i gotowe! U mnie były to uda z kurczaka, cytryna, rozmaryn i kurki. A najważniejsze tu jest to, że szybko się robi!  Na koniec jeszcze uwaga - jeżeli nie lubicie mięsa o wyraźnym smaku cytryny, nie zostawiajcie jej ćwiartek podczas pieczenia mięsa:) Naprawdę nieźle przeszło aromatem cytrusowym:)

kurki 

Składniki:

Udka z kurczaka (u mnie 4)
cytryna
świeży rozmaryn
sól/pieprz
słodka papryka

Kurki (ok litra)
masło/oliwa
sól/pieprz
koper świeży
słodka śmietana
szynka, lub coś wędzonego

Udka posoliłam, skropiłam cytryną, ćwiartki cytryny zostawiłam w naczyniu z udkami, dodałam trochę rozmarynu i czerwonej papryki słodkiej i piekłam przez ok40 min w piekarniku najpierw 200st, po 15 min zmniejszylam do 180st. 

Kurki podsmażyłam na patelni na maśle z odrobiną oliwy i kawałkami szynki, dodałam sól i pieprz, podlałam śmietanką słodką. Poczekałam aż sie trochę zredukuje i podałam razem z kurczakiem.
Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci