Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : maka-orkiszowa

Ciasto czekoladowe z mielonym orkiszem i wiśniami

margoja

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe, które powstało na bazie ciasta wegańskiego, ale tym razem, z dodatkiem wiśni i mielonego orkiszu*:) Jest ciekawe - wilgotne, w sam raz czekoladowe, w sumie mało słodkie, polecam akurat po świętach!

*Już pisałam w poprzednich postach, że kupiłam przez przypadek orkisz w ziarenkach. Zmieliłam je na mąkę w młynku:)

ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki :

- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki kakao
- 3 duże łyżki dżemu (dałam porzeczkowy)
- cukier waniliowy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej posiekanej
- pół szklanki wiśni z zalewy

Wszystko (oprócz czekolady i wiśni) zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wiśnie. Piec w formie 18 cm średnicy, wyłożonej papierem,  w temp.170 st około 45 min.



ciasto czekoladowe z wiśniami

Orkiszowo-żytnie scones z migdałami i żurawiną

margoja
330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

orkiszowe scones

Ciąg dalszy postnych ciasteczek:) Tym razem lekko przerobione scones na mące żytniej i orkiszowej. Co ciekawe, mąkę orkiszową zrobiłam sobie sama:) Kupiłam przez przypadek orkisz w ziarnach, więc zmieliłam w młynku na mąkę razową:) Urozmaicone są zmielonymi migdałami, co z orkiszem tworzy ciekawą orzechową nutę, oraz żurawiną, która dodaje odrobinę słodyczy, w tych bądź co bądź mało słodkich ciasteczkach.

orkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Składniki :

- 200 g mąki żytniej jasnej
- 130 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 70 g masła
- 40 g cukru brązowego
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 50 g suszonej żurawiny

dodatkowo:

- jedno jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciastek
- 3 łyżki zmielonych migdałów do posypania

 

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

W dużej misce połączyć mąki, proszek, sodę, sól, cukier, migdały. Dodać masło, rozetrzeć palcami na piasek. Dodać żurawinę.  W małej misce roztrzepać jaja z mlekiem. Wlać do dużej miski, ulepić kulę. Rozwałkować  grubo, ok 1 cm.

Wycinać kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać migdałami.

Piec ok 25 min w 190 st.

Smacznego!

orkiszowe sconesorkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Inspiracja

Orkiszowo-żytnie ciasteczka z marmoladą

margoja

orkiszowe ciasteczka

Założeniem na Wielki Post było pieczenie ciast tylko na weekendy. Trudne, acz wykonalne:) Co jednak zrobić, gdy to wyczekane, niedzielne ciasto nie do końca spełnia nasze oczekiwania? (patrz poprzedni wpis:). Wtedy, trzeba działać ekspresowo, takie są właśnie te ciasteczka - kruche, maślane, a przy tym szybkie i zdrowe! Jedne z moich ulubionych od niedawna!

orkiszowe ciasteczka

Składniki :

  • 160 g mąki żytniej jasnej
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 ,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 140 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru (mój demerara był ciut za gruby, co widać na zdjęciach)
  • 2 jajko

       + marmolada do przełożenia

Wszystko zmiksować w malakserze na gładką kulę. Lepić kulki wielkości małych orzechów włoskich i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem nadając wzorek.

Piec w 180 st ok 15 min.

Ostudzić i przełożyć marmoladą.

Smacznego!

Przepis na bazie tego od Doroty.

 

orkiszowe ciasteczka

-18 Jak sie rozgrzać? Marchewka z orkiszem na słodko

margoja

marchewka
Trochę już długo bawią u nas te mrozy... Teraz mam -18 za oknem, może w południe będzie "cieplej" czyli -10... to na jakies zakupy pojadę :)) A na razie rozgrzewam się  ciastem orkiszowym z dodatkiem marchewki, które udekorowałam karmelem i nerkowcami.... Pyszne jest!!!

marchewka 

Inspirację zaczerpnęłam z Moich Wypieków , trochę pozmieniałam :

 Składniki:
1 szklanka (250 ml) oleju
160 g jasnego brązowego cukru muscovado
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
300g startej marchwi 
1,5 szklanki mąki orkiszowej (2000)
1 szklanka mąki pszennej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dekoracja :

masa krówkowa (ok pół puszki)
orzechy nerkowca posiekane (garstka)

Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej. Wszystko miksowałam. Następnie już wmieszać łyżką marchew i mąki z przyprawami. 
Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyłam papierem. Ciasto piekłam ok godzinę w 180 st. Do suchego patyczka. Po wystudzeniu posmarowałam masą krówkową i posypałam orzechami.

Smacznego! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci