Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : mieta

Mojito cake

margoja

mojito

Szybka i pyszna babeczka mojito! Wszystkie składniki popularnego drinka w puszystym cieście:) Taki akcent jeszcze letni na jesień, polecam Wam gorąco!

Składniki :
- 110g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 130g masła stopionego
- 180g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- limonka
- łyżka rumu
- kilka liści świeżej mięty

Nagrzać piekarnik do 180 st.

W misce jaja ubić z cukrem. Dodać masło, skórkę startą z limonki. Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem. Na koniec dodać rum i posiekane listki mięty.

Wlać do formy keksowej (raczej mniejszej) wysmarowanej masłem, wysypanej bułką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 min, do suchego patyczka.

Smacznego!

Przepis znaleziony na ptitchef.com

Zielone lustro

margoja

agrestowy deser

Dziś obiecane Zielone lustro, czyli agrestowo-miętowy deser na zimno. Trzy pyszne dobrze zgrane warstwy : śmietankowo-jogurtowa, owocowa z musem i wykończenie galaretkowe. Można zrobić taki deser w sumie z wielu owoców, ale ja Wam polecam agrest! Jest oryginalnie i pysznie!
Moim dzieciom przypadło do gustu, bo nie ma tam zatopionych owoców:). Jeżeli lubicie takie kwaskowe, orzeźwiające smaki, na pewno to polubicie!

agrestowy deser

Jak to robimy?

Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać biszkopty (okrągłe lub podłużne).

Warstwa biała:
- 350 gęstego jogurtu naturalnego (lub serka homogenizowanego)
- 125 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- czubata łyżka żelatyny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żelatynę zalewamy minimalną ilością wrzątku, aby się rozpuściła, energicznie mieszamy.
Pozostałe składniki łączymy ze sobą mikserem, gdy żelatyna trochę przestygnie, ale nie wystudzi, dodajemy ją wąskim strumieniem do masy jogurtowej.
Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy do lodówki.

Warstwa owocowa:
- 500 ml musu agrestowego z miętą
-galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuszczamy 250 ml wody (połowa). Gdy przestygnie łączymy z musem. Wylewamy na warstwę białą.

Warstwa galaretkowa:
- galaretka agrestowa

Przygotowujemy galaretkę w nieco zmniejszonej ilości wody (400 ml), w czasie upałów szybciej tężeje.
Gdy przestygnie, wylewamy na dwie pozostałe warstwy.

Całość schłodzić w lodówce parę godzin, najlepiej całą noc.

Smacznego!

Przepis własny.

Mus agrestowy z miętą

margoja

mus agrestowy z miętą

W tym roku wyjątkowo, miałam wielką ochotę na agrest i to z nim w roli głównej będzie parę kolejnych wpisów. Na początek proponuję mus agrestowy z dodatkiem mięty ogrodowej. Bardzo mi podszedł ten smak, gdybym miała więcej tego agrestu, zapasteryzowałabym parę słoiczków by zimą przypomnieć sobie smak lata.

Nie mogłam tego zrobić, gdyż prawie cały mus  zużyłam do ... 'Zielonego lustra' (o którym już jutro)... i nie żałuję:)))

mus agrestowy z miętą

A teraz jak to zrobić:

800 g agrestu
200 g cukru (jeżeli mamy super kwaśny agrest, lub lubimy słodsze , dodajemy więcej)
2 gałązki mięty ogrodowej
(smak miętowy można podbić dodając dodatkowo 2 łyżki syropu miętowego)

Agrest zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały ogień. Można podlać odrobiną wody. Gdy zacznie się rozpadać dodajemy gałązki mięty i chwilę gotujemy, aż owoce się rozgotują i nabiorą aromatu mięty.

Zestawiamy z ognia, można troszkę wystudzić, ale nie za bardzo, lekko ciepłe owoce lepiej się przecierają przez sito, co musimy teraz zrobić. Przecieramy tak długo, aż na sitku zostaną w sumie same pestki:)

i to już:)

* można lekko podkręcić kolor barwnikiem zielonym ( ja nie dodawałam)

Teraz możemy wsadzić do słoiczków, jeść na kanapkach jak dżemik, możemy też zrobić pyszny deser....

Zapraszam na przepis już jutro!

Smacznego!

mus agrestowy z miętą

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci