Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : buraki

Smoothie : burak, jagoda, banan, pomarańcza

margoja

SAM_7959

Czasem trzeba sobie zrobić detoks ... Nie jeść słodyczy, ani ciast.... Ale... tak brakuje tego słodkiego smaku, prawda? Wtedy z pomocą przychodzą mi kolorowe koktajle z warzyw i owoców :) Dziś proponuję Wam pyszne połączenie smaków, na bazie soku z buraków z bananem i jagodami ... 

SAM_7962

Składniki na dwie duże szklanki :

- 1 duży lub 2 mniejsze banany
- pół szklanki mrożonych jagód
- obrana pomarańcza (czerwona lub zwykła)
- szklanka soku z buraków lub buraczkowo-jabłkowego (gdy nie masz wyciskarki kup sok tzw.jednodniowy wyciskany)
- woda lub sok (ja dałam sok wyciskany z czerwonych pomarańczy)

Wszystko umieścić w blenderze (banany poplasterkowane) i zmiksować na gładko. Można schłodzić. Smacznego!

Pomysł na połączenie składników od Minta Eats z dodatku do GW o zdrowiu.

SAM_7961

Sałata z buraczkami

margoja

sałata z burakami

Dziś przepis bardzo prosty, może byc dodatkiem do głównego dania, może być kolacją, gdy dodamy do niej kawałek bagietki, czy kromkę razowego chleba. trzeba jednak o niej szybciej pomysleć niż 10 min przed jedzeniem, gdyż buraczki najlepiej upiec w piekarniku, a to trochę czasu zabiera. Reszta to już kwestia kilku minut.

 

sałata z burakami

Składniki :

- sałata masłowa lub roszponka/rukola (co lubimy, może być miks)
- 2-3 buraczki upieczone w piekarniku ( w folii aluminiowej, ok 1.5 godz)
- 6 rzodkiewek
- 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni (uwaga! trzeba często mieszać!)
- nać pietruszki posiekana

Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Buraczki obieramy, kroimy na półplasterki, lub drobniej. Układamy na sałacie. Rzodkiewki kroimy. Posypujemy całość prażonym słonecznikiem. Skrapiamy winegretem. Posypujemy natką.

winegret :

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamico
- sól/pieprz

Smacznego!

sałata z burakami

Szybkie i proste pasztety na Sylwestra! Z barszczem:)

margoja

barszcz i paszteciki

Barszcz z pasztetami często pojawiał się w naszej rodzinie na Sylwestra w odróżnieniu od barszczu wigilijnego z uszkami :) Jako, że barszcz uwielbiam, mogę go jeść o każdej porze. Czy ktoś też tak ma? :) Przepis na te paszteciki pochodzi też z pewnej imprezy sylwestrowej z zamierzchłych czasów:) Ciasto krucho-drożdżowe daje pewność, że zawsze wyjdą! Tym razem nadziane są kapustą z grzybami, ale z mięsem i pieczarkami smakują równie dobrze. Polecam!

barszcz i paszteciki

Składniki na około 30 sztuk :

- kostka masła
- 4 szklanki mąki
- szklanka śmietany
- 50 gr drożdży (pół kostki)

Wszystkie składniki w dużej misie połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części.

Rozwałkować jedną część, pokroić na kwadraty, kłaść na każdy kopiastą łyżkę farszu i składać jak paczuszkę. Drugi sposób to wyłożyć na rozwałkowane ciasto połowę farszu, zwinąć w rulon i kroić grube plastry - pasztety wyjdą w formie ślimaczków.

Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, posypać kminkiem.

Pieczemy ok 30 min w 170 st.

Farsz z kapusty:

- 1/2kg kapusty kiszonej
- 10 suszonych grzybów
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- listek laurowy, ziele ang., kminek, jałowiec, pieprz w ziarnach

Grzyby moczymy przez parę godzin. Kapustę płuczemy jak jest bardzo kwaśna, odciskamy, kroimy drobno i wkładamy do garnka, dodajemy wodę z grzybów i grzyby drobno pokrojone, przyprawy. Włączamy na mały ogień i dusimy. Cebulkę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy, odparowujemy, solimy, pieprzymy. Dodajemy pieczarki do kapusty, chwilę wszystko gotujemy, mieszamy od czasu do czasu, aby nic nie przywarło. Studzimy. Można jeszcze potraktować malakserem, konsystencja będzie bardziej zwarta.

barszcz i paszteciki

Barszcz:

- porcja rosołowa (z kurczaka, pręga wołowa - co lubimy)
- włoszczyzna
- kilka suszonych grzybów
- jabłko
- majeranek/listek laurowy/ziele angielskie/pieprz ziarnisty/kminek
- 4 buraki
- zakwas (jeśli nie mamy swojego, kupujemy eko-zakwas lub w ostateczności koncentrat buraczany)

Z mięsa robimy wywar. Dodajemy włoszczyznę, grzyby, jabłko i przyprawy. Gotujemy ok 30 min. Buraki kroimy w półplasterki i dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 40 min. Na koniec dodajemy zakwas, już nie gotujemy, tylko podgrzewamy. Doprawiamy solą, zmielonym pieprzem, można cukrem, jeśli jest za kwaśny. Ja lubię jeszcze z odrobiną czerwonego, wytrawnego wina:)

Smacznego!

 

barszcz i paszteciki



Zakwas na barszcz

margoja

zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz to prosta sprawa, trzeba tylko pamiętać, by go nastawić w odpowiednim czasie:) Jak dla mnie to najlepsza pora jest na 4-5 dni przed planowanym użyciem. Po 2 dniach usuwam skórkę od chleba, by nie spleśniała przypadkiem. Po 5 dniach zlewam do słoików, jeśli jeszcze nie chcemy go użyć należy go przechowywać w lodówce.

Składniki :

- 2 kg buraków (obranych, pokrojonych w plasterki)
- pół główki czosnku
- kromka wyschnięta chleba na zakwasie (owijam ją w gazę, żeby się nie rozleciała w trakcie wyjmowania)
- cebula pokrojona w plasterki
- 2 łyżki soli do przetworów
- łyżeczka kminku
- kilka ziaren pieprzu

Wszystko wkładamy do wysokiego słoja, zalewamy wodą przegotowaną lub filtrowaną, by zakrywała wszystko i odstawiamy. Utrzymujemy w temp. pokojowej do zlania.

Cała w buraczkach

margoja

 

kaczka
Najlepiej zrobioną kaczkę jem zawsze u taty. Ale powiem nieskromnie, że tej mojej świątecznej nic nie brakowało, była idealna...
Klasycznie, bez szaleństw, robimy tak wtedy, gdy chcemy byc pewni, że będzie pysznie, prawda? Czyli na święta...:)

kaczka

Wykorzystałam tu kaczkę pekin, piekłam ją pierwszy raz, na pewno nie ostatni:)
Składniki : 
1 kaczka pekin
4 renety
suszone śliwki
suszony majeranek
sól, pieprz

Na dwa dni przed podaniem zalalam kaczkę solanką, taką jak do kiszenia ogórków (na litr wody czubata łyżka soli). Zostawiłam na noc. Następnego dnia kaczkę natarłam przyprawami, do środka włożyłam gałązki suszonego majeranku, ćwiartki renet i suszone śliwki. Na 200 st do piekarnika na 1 godzinę. Następnego dnia, kiedy miałam podawać dopiekłam kaczkę jeszcze pół godziny. Była soczysta, mięso przeszło aromatami. Polecam! Nie mogło się obejśc bez sałatki z buraczków i konfitury z żurawiny. Jak klasyka, to klasyka!
buraczki
buraki


 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci