Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : cytryna

Imbir+pomarańcza+cytryna = Koncentrat na odporność

margoja

SAM_7882

Dziś szybki przepis na pyszny napój, a jednocześnie sposób na rozgrzanie i podbudowanie odporności. Imbir, cytryna, pomarańcza (u mnie w zastępstwie mandarynki) i miód, czyli super składniki na zimowy czas. Polecam!

SAM_7881

Składniki :

- cytryna
- pomarańcza (ew 2 mandarynki)
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 2-3 łyżki miodu (ew syropu klonowego/ksylitolu)

Owoce obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy, kroimy na plasterki. Wszystko wrzucamy do blendera, dokładamy miód. W ten sposób otrzymujemy bazę-koncentrat do napojów. Wystarczy dodać 2-3 łyżki do ciepłej lub zimnej wody, albo do herbaty...

Smacznego!

Przepis znalazłam w ulotce syropu Pelavo,

Ciasto, nie dla wszystkich - moelleux au citron

margoja

moelleux au citron

Pożyczyłam od mamy malutką tortownicę z fantazyjnym wykończeniem i chcąc ją wypróbować przed świętami postanowiłam zrobić jakieś francuskie ciasto, coś innego niż zwykła babka. Mój wybór padł na moelleux czyli coś na kształt naszej babki, ale ciasto nie jest ucierane, tylko przygotowuje się je tak, jak muffiny : suche i mokre osobno mieszamy i łączymy szybko na końcu. No i jest tylko na sodzie... I tu właśnie jest pies pogrzebany... Moja czujność została uśpiona, gdyż już raz robiłam irish soda bread i pożywiły się nim ptaszki.....

Zapomniałam o tym "specyficznym" zapachu samej sody... A właściwie smrodzie.... Nie wiem, czy tylko ja tak mam? Czy tolerujecie takie ciasta?

Na blogu, z którego wzięłam przepis  (tu) zachwycano się tym ciastem, moje, choć było ładne, wyrosło pięknie, nas nie ucieszyło:(

Dla amatorów amoniaczkowych smaczków:)

 

moelleux au citron

Składniki :

- 260g mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 110g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 2 jaja
- 160g roztopionego masła
-250g mleka

W jednej misce łączymy składniki suche i skórkę, w drugiej mokre. Dwie zawartości mieszamy razem rózgą na gładką masę. Wlewamy do foremki okrągłej (moja miała średnicę ok 20 cm) lub keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Piec w 180 st ok 45 min. Robimy test patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.

Lukier :

- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka spirytusu

Rozcieramy wszystko na gładko i smarujemy jeszcze ciepłe ciasto.

Kto się skusi? :))

 

moelleux au citron

Cytrynowe finansjerki

margoja

cytrynowe finansjerki

Ale się wiosennie robi na świecie i na blogu:) Dziś za sprawą pysznych cytrynowych finansjerek. Ni to babeczka, ni to ciastko, takie małe słodkie coś na jeden kęs. Puszyste, mięciutkie, z wyczuwalnymi zmielonymi migdałami. W dodatku świetny sposób na wykorzystanie białek:) Oryginalnie powinny mieć formę malutkich keksików, czyli sztabek złota, skąd ich nazwa, podobno:) U mnie w formie malutkich babeczek z dziurką. Na niedzielę w sam raz! 

 

cytrynowe finansjerki

Składniki :

- 60g zmielonych migdałów
- 30g mąki
- 120g cukru
- skórka z cytryny
- 3 białka
- 100g masła

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Topimy masło. Łączymy suche składniki i skórkę otartą z cytryny. Dodajemy białka i roztrzepujemy dość dokładnie wszystko rózgą. Dodajemy roztopione masło. Mieszamy całość.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub kaszą manną. Silikonowe foremki nie muszą być smarowane niczym. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Ciasto urośnie. Piec ok 20 min. Można sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.

Tak, jak radziła autorka przepisu jedliśmy je z malinowym musem:) Polecam!

Inspiracja stąd.

 

 

cytrynowe finansjerkicytrynowe finansjerki

Piaskowa babka cytrynowa

margoja

babka cytrynowa

Choć mamy w rodzinie sprawdzony przepis na babkę, lubię od czasu do czasu zrobić ją inaczej, bardziej piaskowo, i szybciej (nasz rodzinny przepis rozłożony jest na 2 dni). Robiłam już ją wiele razy, zawsze wychodzi pyszna, aromatyczna i bardzo szybko znika:)

babka cytrynowa

Przepis znalazłam na blogu Dorotuś.

Składniki :

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Moje jajka były z lodówki, myślę, że nie wpłynęło to jakoś znacząco na konsystencję wypieku, jednak większe jest prawdopodobieństwo, że masa się zwarzy.

Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier po troszeczku, cały czas miksujemy.  Dodajemy skórkę startą z cytryny. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy, białka zostawiamy w misce obok, do ubicia.
Mąki przesiewamy, łączymy z proszkiem. Powoli dodajemy do masy maślanej. Masa będzie bardzo gęsta.
Ubijamy pianę z białek. Dodajemy najpierw połowę, mieszamy, kolejną połowę delikatnie łączymy z masą.

Małą keksówkę smarujemy masłem, wysypujemy bułka/kaszą manną, lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w formie. Pieczemy najpierw 25 min w 150 st. kolejne 30-35 min w 160 st.

Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Możemy poprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

babka cytrynowa



Słoneczko!

margoja

sernik mango

Taką nazwą został ochrzczony ten sernik w mojej rodzinie, gdy zrobiłam go po raz pierwszy:) Od tego czasu ( a było to już chyba 2 lata temu) robią już go też moje bratowe z powodzeniem:)) A nawet stał sie ulubionym sernikiem mojego brata, zapalonego sernikożercy. Jest przepyszny! U mnie dziś w odrobinę zmienionej formie, zamiast lemon curdu zrobiłam mango curd. Powiem szczerze, że mango było ledwo wyczuwalne, a cały curd po prostu mniej kwaśny i wyraźny od tego z sama cytryną. Jeśli więc lemon curd dla kogoś jest zbyt kwaskowy, polecam dodatek mango!

sernik mango

Nie mam niestety zdjęcia środka, gdyż robiłam je na małe spotkanie przyjacielskie:) 

Przepis na sernik ze strony Dorotki , za którą cytuję :

 Składniki na spód:
- 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
- 110 g masła

Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
- pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 jajka

Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).

Przepis na mango curd ze strony L'Atelier des chefs

- 1 mango
- 1 cytryna
- 60 g cukru drobnego
- żółtko jaja
- 10 g skrobii kukurydzianej (dałam ziemniaczaną)
- 40 g miękkiego, niesolonego masła

Owoc mango, po obraniu, pokroić na kosteczkę, włożyc do blendera, otrzeć skórkę z cytryny,wycisnąć sok i zblendować wszystko. Przełożyć do garnuszka z grubym dnem, dodać żółtko, skrobię, cukier i zagotować, na koniec dodać masło, wymieszać, chwilę pogotować i ostudzić. 

Udekorować kremem sernik. I gotowe:) 

sernik z mango

Smacznego! 

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci