Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : pomarancza

Smoothie : burak, jagoda, banan, pomarańcza

margoja

SAM_7959

Czasem trzeba sobie zrobić detoks ... Nie jeść słodyczy, ani ciast.... Ale... tak brakuje tego słodkiego smaku, prawda? Wtedy z pomocą przychodzą mi kolorowe koktajle z warzyw i owoców :) Dziś proponuję Wam pyszne połączenie smaków, na bazie soku z buraków z bananem i jagodami ... 

SAM_7962

Składniki na dwie duże szklanki :

- 1 duży lub 2 mniejsze banany
- pół szklanki mrożonych jagód
- obrana pomarańcza (czerwona lub zwykła)
- szklanka soku z buraków lub buraczkowo-jabłkowego (gdy nie masz wyciskarki kup sok tzw.jednodniowy wyciskany)
- woda lub sok (ja dałam sok wyciskany z czerwonych pomarańczy)

Wszystko umieścić w blenderze (banany poplasterkowane) i zmiksować na gładko. Można schłodzić. Smacznego!

Pomysł na połączenie składników od Minta Eats z dodatku do GW o zdrowiu.

SAM_7961

Smoothie pomarańczowe z miechunką

margoja

SAM_7898

Uwielbiam smoothie za to, że szybko się robi i za to, że składniki za każdym razem mogą być inne... Smak może zaskoczyć, ale na pewno będzie pysznie! Dziś polecam Wam połączenie pomarańczy, miechunki, banana i jabłka. Miechunka to moje odkrycie tej zimy , inaczej nazywana jest śliwką lub wiśnią peruwiańską, lub z ang. Goldenberry czyli złota jagoda :) Jest bogata w witaminy A, C, B, a także w wapń i fosfor. W  formie napoju chyba lubię ją najbardziej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie to nadrobić!

SAM_7900

Składniki na 2 duże szklanki :

- 1 obrana pomarańcza
- 1 średni banan
- 1 jabłko
- 1 mała gruszka
- 10 owoców miechunki
- niecała szklanka soku jabłkowego tłoczonego

Wszystko miksujemy. I pijemy:) Na zdrowie!

SAM_7899

Sernik czekoladowy na makowym spodzie

margoja

SAM_7807

 

Obłędny sernik.... Nie dość, że czekoladowy z pomarańczową nutą, to jeszcze na makowym spodzie.... Moje smaki... Po prostu niebo w gębie :) Przepis świąteczny, ale kto nam zabroni zrobić go w lutym? Na pewno będzie smakował tak samo pysznie :)

 

SAM_7813

Spód:

- 1 op. (200g) mielonego, suchego maku, przygotowanego wg instrukcji (lub 400g gotowej masy makowej)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:

- 600 g twarogu mielonego 
- 250 g mascarpone
- 120 ml kremówki
- 4 jaja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- skórka otarta z pomarańczy (dałam łyżeczkę ekstraktu z pomarańczy)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa :

- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek słodkiej śmietanki (kremówki)

Dodatkowo :

Dekoracja z chipsów czekoladowych o smaku pomarańczowym , ja dałam czekoladki o tym smaku i cukrowe gwiazdki.

 1. Masę makową łączymy z bułką, orzechami i masłem, na koniec dodajemy ubite na jasna pianę jajka. 

 2. Formę ok 23 cm wyłóż papierem (sam spód) i na to wylej masę makową. Piecz w 180 st ok 20 min. Wystudź. 

 3. Kremówkę podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Studzimy.

 4. Pozostałe składniki masy miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko razem, nie za długo.

 5. Przelewamy masę na spód i pieczemy ok 80 min w 150 st. Studzimy w uchylonym piekarniku,potem w lodówce.

 6. Przygotowujemy polewę : czekoladę rozpuszczamy w kremówce i polewamy wyjęty z tortownicy,wystudzony sernik, dekorujemy.

SAM_7806

Smacznego!

Przepis znalazłam u Kasi :)

Imbir+pomarańcza+cytryna = Koncentrat na odporność

margoja

SAM_7882

Dziś szybki przepis na pyszny napój, a jednocześnie sposób na rozgrzanie i podbudowanie odporności. Imbir, cytryna, pomarańcza (u mnie w zastępstwie mandarynki) i miód, czyli super składniki na zimowy czas. Polecam!

SAM_7881

Składniki :

- cytryna
- pomarańcza (ew 2 mandarynki)
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 2-3 łyżki miodu (ew syropu klonowego/ksylitolu)

Owoce obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy, kroimy na plasterki. Wszystko wrzucamy do blendera, dokładamy miód. W ten sposób otrzymujemy bazę-koncentrat do napojów. Wystarczy dodać 2-3 łyżki do ciepłej lub zimnej wody, albo do herbaty...

Smacznego!

Przepis znalazłam w ulotce syropu Pelavo,

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci