Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : groszek

Letni krem z zielonego groszku z tymiankiem

margoja

krem z groszku

Sezon na groszek szybko się kończy. Ale dla amatorów zupy-kremu groszkowego jest dobra wiadomość : można go przyrządzić także z mrożonego warzywa:) Ja jeszcze załapałam się na pachnące, zielone strąki i zapraszam Was na pyszny krem, który podkręciłam odrobiną świeżego tymianku!

krem z groszku

Składniki :

- ok 10 cm kawałek białej części pora
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ziemniak
- 400 g wyłuskanego groszku
- ok 0,5 litra bulionu warzywnego
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, parę gałązek świeżego tymianku (lub odrobina suszonego)

Do podania :

- kwaśna śmietana
- grzanki lub groszek ptysiowy

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekanego pora i szklimy 2-3 minuty. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pora, tymianek siekamy i też dodajemy (suszony też teraz dodajemy). Zalewamy bulionem, wrzucamy groszek. Przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości wszystkich składników. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.

Smacznego!

krem z groszkukrem z groszku

Groszkowy krem wpisuję w akcję :

Zielony groszek na różne sposoby

Muffiny z zielonym groszkiem i tymiankiem

margoja

muffiny z groszkiem

Miałam szczęście w tym roku być obdarowaną większą ilością zielonego groszku. Dodanie go tylko do zupy warzywnej nie zadowalało mojego apetytu na dania z jego udziałem. Traf chciał, że w jednym z newsletterów portalu petitchef.com pojawiły się ONE czyli muffinki z groszkiem i serem... Wiedziałam, że to jest to, czego szukałam:) I nie zawiodłam się! Jeśli tak jak ja, lubicie muffiny wytrawne, a te w dodatku fajnie wilgotne, jest to idealna propozycja na drugie śniadanie, a może piknik za miastem? Weekend za pasem! Polecam!

muffiny z groszkiem

Składniki :

- 180 g mąki
- 3 jaja
- 80 ml oliwy
- 100 ml mleka
- łyżeczka proszku
- 60 gr startego sera dojrzewającego (comte, gruyere, ja dałam bursztyn)
- 150 gr groszku (może być mrożony)
- sól/pieprz
- tymianek

Najpierw zalewamy groszek wrzącą wodą, chwilkę gotujemy, świeży groszek wystarczy zblanszować.

W misce łączymy jaja, oliwę i mleko.  Lekko solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mąkę z proszkiem, łączymy w jedną całość, mogą zostać grudki, na koniec dodajemy ser i posiekany tymianek.

Foremki na muffiny wypełniamy do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 20 min w 180 st.

Prawda, że proste? Kto się skusi?

Smacznego!

 

muffiny z groszkiemmuffiny z groszkiemmuffiny z groszkiem

Przepis dodaję do groszkowej Akcji :

Zielony groszek na różne sposoby

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci