Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : maka-zytnia

Orkiszowo-żytnie scones z migdałami i żurawiną

margoja
330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

orkiszowe scones

Ciąg dalszy postnych ciasteczek:) Tym razem lekko przerobione scones na mące żytniej i orkiszowej. Co ciekawe, mąkę orkiszową zrobiłam sobie sama:) Kupiłam przez przypadek orkisz w ziarnach, więc zmieliłam w młynku na mąkę razową:) Urozmaicone są zmielonymi migdałami, co z orkiszem tworzy ciekawą orzechową nutę, oraz żurawiną, która dodaje odrobinę słodyczy, w tych bądź co bądź mało słodkich ciasteczkach.

orkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Składniki :

- 200 g mąki żytniej jasnej
- 130 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 70 g masła
- 40 g cukru brązowego
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 50 g suszonej żurawiny

dodatkowo:

- jedno jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciastek
- 3 łyżki zmielonych migdałów do posypania

 

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

W dużej misce połączyć mąki, proszek, sodę, sól, cukier, migdały. Dodać masło, rozetrzeć palcami na piasek. Dodać żurawinę.  W małej misce roztrzepać jaja z mlekiem. Wlać do dużej miski, ulepić kulę. Rozwałkować  grubo, ok 1 cm.

Wycinać kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać migdałami.

Piec ok 25 min w 190 st.

Smacznego!

orkiszowe sconesorkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Inspiracja

Orkiszowo-żytnie ciasteczka z marmoladą

margoja

orkiszowe ciasteczka

Założeniem na Wielki Post było pieczenie ciast tylko na weekendy. Trudne, acz wykonalne:) Co jednak zrobić, gdy to wyczekane, niedzielne ciasto nie do końca spełnia nasze oczekiwania? (patrz poprzedni wpis:). Wtedy, trzeba działać ekspresowo, takie są właśnie te ciasteczka - kruche, maślane, a przy tym szybkie i zdrowe! Jedne z moich ulubionych od niedawna!

orkiszowe ciasteczka

Składniki :

  • 160 g mąki żytniej jasnej
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 ,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 140 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru (mój demerara był ciut za gruby, co widać na zdjęciach)
  • 2 jajko

       + marmolada do przełożenia

Wszystko zmiksować w malakserze na gładką kulę. Lepić kulki wielkości małych orzechów włoskich i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem nadając wzorek.

Piec w 180 st ok 15 min.

Ostudzić i przełożyć marmoladą.

Smacznego!

Przepis na bazie tego od Doroty.

 

orkiszowe ciasteczka

Chleb prosty na zakwasie (pszenno-żytni)

margoja

chleb prosty

Odkąd w moim domu znów żyje zakwas:) mam wielka ochotę wykorzystywać go do pieczenia właśnie takich chlebów. Jest ciężki, wilgotny, ma elastyczny miąższ, długo utrzymuje świeżość. Według przepisu jest to chleb z kminkiem, bałam sie jednak, pamiętając moją traumę z dzieciństwa, że dzieci go nie zjedzą... Może następnym razem będzie z kminkiem, bo robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni:)

zakwas

Przepis pochodzi z bloga Tatter, którą cytuję, a znalazłam go u  Pomarańczowego Kota

 350g aktywnego zakwasu żytniego razowego 150% hydracji
200g wody
150g maki żytniej razowej 
100g maki pszennej razowej
200g białej pszennej mąki chlebowej
7g soli
13g nasion kminku

W dużej misce wymieszalam wszystkie składniki dokładnie. Powstale ciasto wyłozylam na stoł i zagniatałam przez 6 minut (ciasto jest raczej lepkie, głównie dzięki dużej zawartości mąki razowej).
Uformowalam z ciasta kulę i włozylam ją do lekko naoliwionej miski. Zostawiłam pod przykryciem na 1-2 godziny. 

Wyrośnięte ciasto lekko odgazowałam i ukształtowalam z niego kulę (dobrze naciagniętą), którą umieścilam złaczeniem w dół w koszu wyłożonym lnianym płótnem.
Zostawiłam do wyrośniecia na 1 1/2- 2 godz.
W międzyczasie rozgrzałam piec do 250C. Bochenek przełożyłam na łopatę i zsunęłam na gorący kamień. (Ja rozgrzałam piekarnik z blachą, na nią wysypałam trochę mąki i na to wyłożyłam ciasto - M.) 

Piekłam 10 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę pieca do 210C i piekłam jeszcze 35 minut.  (u mnie się trochę spiekł po tym czasie - M.)
Wystudzilam całkowicie przed krojeniem (ważne!)
Smacznego!

zakwas 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci