Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : maka-razowa

Razowe ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i pomarańczową nutą

margoja

SAM_7752

Jesienią i zimą lubię treściwe wypieki. Takie właśnie jest to ciasto, pełne ziarno, orzechy, marchew i korzenne przyprawy... Ja wzbogaciłam je jeszcze o skórkę pomarańczową, która wspaniale komponuje się z marchwią :)  Frosting z serka mascarpone i śmietanki to już luksus... Spróbujcie :)
Bazą do tego ciasta było to, które mam już na blogu Marchew z orkiszem. :)

SAM_7753Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) oleju
- 160 g jasnego brązowego cukru muscovado
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 300g startej marchwi 
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (2000)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok 50 g orzechów włoskich posiekanych (+ kilka połówek do dekoracji)
- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej (lub 1 łyżka otartej świeżej)

Krem :
- serek mascarpone 250g
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew waniliowego)

Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej. Wszystko miksowałam. Następnie już wmieszać łyżką marchew i mąki z przyprawami i proszkiem, orzechy i skórkę pomarańczową.
Formę okrągłą ok 23 cm wyłożyłam papierem. Ciasto piekłam ok godzinę w 180 st. Do suchego patyczka.

Na krem wszystkie składniki zmiksować na gładki krem ok 3 min. Gdy ciasto dobrze się wystudzi, dzielimy na 2 blaty, Kremem smarujemy blat i przykładamy drugi na górę. Można zostawić część kremu do dekoracji góry ciasta, tak jak u mnie :)

SAM_7746Smacznego! :)

Drożdżowe pierogi pieczone z kaszą gryczaną

margoja

pierogigryka3

Zastanawiałam się ostatnio, co bym zjadła do barszczu.... Nieuchronnie zachciewa mi się jesiennych smaków:) Tym razem wykorzystałam razową mąkę, kaszę gryczana i twaróg, który jest moim ostatnim numerem jeden jeśli chodzi o nabiał. Bardzo nam ten przepis podpasował, dzieciaki też jadły chętnie, więc pewnie nie raz jeszcze do niego wrócę!

pierogigryka1

Przepis pochodzi z Lawendowego Domu :

ciasto:
250 g mąki pszennej białej
200 g mąki pszennej razowej typ 1870 (dałam razową 3 ziarna)
opakowanie drożdży instant (7-8g) albo świeże - 15g
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody
½ szklanki oleju
sól

nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
150 g twarogu wiejskiego
1 duża cebula
sól
świeżo mielony pieprz
łyżka masła do smażenia

jajko rozkłócone do posmarowania pierogów przed pieczeniem

 Robimy ciasto :

Suche składniki łączymy w misce, dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Jeśli mamy świeże drożdże, rozpuszczamy je w wodzie.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Robimy farsz :

Kaszę gotujemy  w wodzie w stosunku 1:2, czyli 2 razy więcej wody, niż kaszy, lekko solimy wodę. Na maśle szklimy cebulę, mieszamy z ugotowaną kaszą. Studzimy.

Dodajemy twaróg i doprawiamy.

pierogigryka2Ciasto wałkujemy na ok 3-4 mm, nie za cienko. Ja kroiłam w kwadraty, na jeden bok kładłam małą łyżkę farszu i kleiłam w trójkąty.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 st i piec ok 20 min, aż będą rumiane.

Smacznego!

pierogigryka5pierogigryka4

Zdrowe ciastka owsiane z morelą

margoja

owsiane z morelami

Te ciasteczka owsiane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są z rodzaju zdrowszych słodyczy:) Ziarna słonecznika i suszone morele fajnie się razem zgrywają, polecam nie tylko tym dbającym o linię!

Trochę się obawiałam, że ciasto będzie zbyt suche, gdy dodam całą ilość płatków przewidzianych w przepisie, i dodałam połowę, ale moje obawy się nie potwierdziły, ciasteczka mogły spokojnie przyjąć więcej płatków, bo się rozlewają i bardzo rosną. Następnym razem będę wierna przepisowi, który znalazłam na stronie petitchef.com.

 

 

owsiane z morelami

 

Składniki:

- 1 jajo
- 125g cukru trzcinowego
- 90g masła stopionego (dałam klarowane)
- 40 ml miodu
- 125g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 375g płatków owsianych
- 3 łyżki ziaren słonecznika

Morele suszone po połowie na każde ciastko (jak są małe to można po całej)

Zmiksować w misce cukier, miód, masło, jajo.

Osobno połączyć mąkę, proszek, sodę, sól.

Zmieszać zawartość obu misek. Stopniowo dodawać płatki i słonecznik. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 180 st.

Z ciasta lepić małe kulki, lekko spłaszczyć i w odstępach układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każde ciastko położyć morelkę, lub połowę. Piec 10-12 min.

Smacznego!

 

owsiane z morelamiowsiane z morelami

Flagowe ciasteczka razowe

margoja

ciasteczka flagi

Jeszcze dziś na blogu musiały się pojawić ciasteczka, które dziś zrobiłam z synkiem. Patriotyczne, a jakże, ale taki dziś dzień:)

Bazą są kruche razowe ciasteczka, lukier z cukru pudru. Akurat dla dzieci. Frajda z robienia i z jedzenia! :))

ciasteczka flagi

Składniki :

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki pszennej razowej
  • 113 g masła, zimnego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki połączyć w malakserze, zagnieść w kulę. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podsypując mąką rozwałkować i wykrawać kształty. Piec 8 min w 180 st.

Udekorować lukrem :

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny z odrobiną spirytusu lub wódki. Lukier musi być dość gęsty. Podzielić na połowę, do jednej dodać barwnik czerwony.

Smacznego!

Inspiracja

Tęsknota za zielenią i ciasteczka cynamonowe

margoja

ciastka

Jesień na dobre rozgościła się już w naszym otoczeniu, wraz ze swoimi kolorami. Ja dziś przekornie jeszcze w zielonej odsłonie proponuję ciasteczka, które powstały przy okazji robienia babeczek. Ciasteczka, które cynamonem zapowiadają już smaki jesieni. Proste i pyszne:) Zapraszam!

ciastka 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci