Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : ziola

Na majówkę : szaszłyki mielone z ziołami

margoja

szaszłyki z grilla

Czas grillowy już się zaczął, z różnych stron dobiegają aromaty wszelakie :) Ja, jeśli wrzucam coś na ruszt, to wolę, gdy jest to mięso, nie kiełbaski, dlatego dziś proponuję szaszłyki z mięsa mielonego z dużą ilością świeżych ziół, z sosem jogurtowo-miętowym i lekką sałatą. Można nawet powiedzieć, że dietetycznie, czyż nie?:)

 

szaszłyki z grilla

Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- starta mała cebulka
- pół szklanki  świeżych ziół ( u mnie koper, tymianek, natka pietruszki)
- sól/pieprz

Wszystko razem mieszamy, formujemy na drewnianych patyczkach do szaszłyków. Pieczemy na grillu na powietrzu, lub pod grillem w piekarniku.

Sos:

- jogurt naturalny
- świeże zioła (u mnie koper, mięta, szałwia)
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- sól/ pieprz

Wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej odstawić, aby się smaki połączyły.

 

szaszłyki z grilla

Sałata :

- rukola
- listki melisy
- rzodkiewka
- pomidorki koktajlowe
- ogórek świeży

Polana olejem rzepakowym, skropiona sokiem z cytryny.

 

szaszłyki z grilla

Muffiny z rozmarynem i żurawinami

margoja

muffin

Na ten przepis natknęłam się czytając sierpniową Kuchnię. Zaciekawił mnie na tyle, że przy najbliższej okazji postanowilam go wypróbować. Nie zawiodłam się:) Muffiny są lekko serowe (dodatek parmezanu), z aromatem czosnku i rozmarynu, zaskakujący jest tu smak żurawin, który orzeźwia i dodaje całości lekkości. Spróbujcie i Wy!

muffin

Przepis cytuję za Kuchnią:
Składniki  na 12 sztuk ( mnie wyszło 9): 
Gałązka rozmarynu
40 g orzechów wloskich
120 ml oliwy
1 ząbek czosnku
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
pieprz
100 g tartego parmezanu
120g suszonych żurawin

Wykonanie :
Siekamy  rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyzkach oliwy. dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy.
Mieszamy w misce makę z proszkiem i solą. 
w drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan, żurawiny, mieszamy.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki (ja za radą podana w przepisie pocięłam papier do pieczenia na kwadraty o boku 12 cm-M.). Nakładamy ciasto. Pieczemy w temp 180 st (termoobieg 160 st) przez 25-30 min ( ja piekłam z termoobiegiem 35 min). Podajemy udekorowane rozmarynem. 
Smacznego!

muffin 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci