Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : czekolada-gorzka

Baba czekoladowa wilgotna jak brownie

margoja

 

SAM_8052

SAM_7452

Taką babą uraczyła nas rok temu moja siostra :) Po prostu nie mogłam nie wziąć od niej przepisu... Jest obłędna... mocno czekoladowa, nie za słodka... wilgotna... i jeszcze ta polewa... Jest boska... Musicie ją spróbować :)

SAM_8050

SAM_7450

Składniki :

- szklanka mąki pszennej

- niecała szklanka cukru (najlepiej trzcinowego albo kokosowego) jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki dajcie kopiatą szklankę

- pół szklanki ciemnego kakao, 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)

- 5 jaj

- pół szklanki wrzącej wody

- pół szklanki oleju roślinnego

- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel migdałowego olejku

Dodatkowo na polewę :

- tabliczka czekolady gorzkiej z łyżką masła i 2 łyżkami mleka

 

Wykonanie :

Suche składniki oprócz cukru, mieszamy w jednej misce. Jaja całe ubijamy z cukrem i olejkiem/ekstraktem na jasną, puszystą masę. Powolutku, cienką strużką wlewamy olej i wodę cały czas miksując. Na koniec już bez miksera (albo na wolnych obrotach) dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę babkową najlepiej z kominem smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 min. Sprawdzamy czy jest suche patyczkiem

Robimy polewę :

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy baba ostygnie polewamy czekoladą. 

Edit :  Można jeszcze posypać owocami liofilizowanymi (albo taki batonik z nich pokruszyć, wygląda malowniczo:)

SAM_8045

SAM_7446

SAM_7447

SAM_8046

SAM_7449

SAM_7454

Brownie z truskawkami i bezą

margoja

brownie z truskawkami

Sezon truskawkowy zmierza powoli do końca... A ja w tym roku powtarzam swoje sprawdzone ciasta i desery, więc na blogu jeszcze nic z truskawkami  nie ma tego roku. Na brownie z truskawkami miałam ochotę już jakiś czas, dziś Wam je prezentuję i polecam! Połączenie gorzkiej czekolady z truskawkami mówi samo za siebie, a jeszcze do tego chrupiąca pierzynka bezowa... Niebo w gębie!!!

 

brownie z truskawkami

Przepis znalazłam na blogu Doroty

Składniki na ciasto:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostudzenia.

W misce łączymy rózgą jaja z cukrem i wanilią. Dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem. Wylewamy do formy wyłożonej papierem (standardowa duża blacha u mnie).

Piec w 180st ok 15 min, do utworzenia skórki, może być lekko popękana,

Przygotowujemy bezę:

  • 4 białka
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, powoli dodajemy cukier, na koniec skrobię. Bezę delikatnie wykładamy na podpieczone ciasto.

Obniżamy temp w piekarniku do 160 st i pieczemy ok 30 min, aż beza się zarumieni lekko, będzie chrupiąca, możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli są na nim ślady surowego ciasta, musimy piec dłużej.

Smacznego!



brownie z truskawkami

Czekoladowy sernik na zimno z galaretką

margoja

czekoladowy sernik na zimno

Propozycja na długi weekend, na niedzielny deser, w sam raz słodka, z wytrawnymi kawałkami gorzkiej czekolady w serniku. A może by tak na górę wykorzystać jeszcze truskawki z galaretką truskawkową? Będzie bardziej na czasie:) Polecam, nie tylko na sezon!

czekoladowy sernik na zimno

Składniki:

- 50 dag sera białego podwójnie mielonego ( ja miałam 250 g + 250 g mascarpone)

- 100 g czekolady gorzkiej do rozpuszczenia + 50 g posiekanej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka żelatyny

- pół szkl cukru pudru

- puszka brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe

 Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, kakao, powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Na końcu żelatynę, szybko miksując. Wymieszać łyżką z posiekaną czekoladą. Włożyć do tortownicy ok 18 cm. Schłodzić przez ok 2 godziny.

Przygotować galaretkę :

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 700 ml wody (lub soku z puszki) (mniej płynu niż na opakowaniu galaretki).

Na serniku wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką i schłodzić parę godzin, najlepiej całą noc.

Smacznego!



 

czekoladowy sernik na zimnoczekoladowy sernik na zimno

Inspiracja

Ciasto czekoladowe z mielonym orkiszem i wiśniami

margoja

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe, które powstało na bazie ciasta wegańskiego, ale tym razem, z dodatkiem wiśni i mielonego orkiszu*:) Jest ciekawe - wilgotne, w sam raz czekoladowe, w sumie mało słodkie, polecam akurat po świętach!

*Już pisałam w poprzednich postach, że kupiłam przez przypadek orkisz w ziarenkach. Zmieliłam je na mąkę w młynku:)

ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki :

- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki kakao
- 3 duże łyżki dżemu (dałam porzeczkowy)
- cukier waniliowy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej posiekanej
- pół szklanki wiśni z zalewy

Wszystko (oprócz czekolady i wiśni) zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wiśnie. Piec w formie 18 cm średnicy, wyłożonej papierem,  w temp.170 st około 45 min.



ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekoladowa do granic..... tarta z owocami lata

margoja

tarta czekoladowa

Bardzo lubię gorzką czekoladę, musy, trufle, brownie... Ale powiem Wam, że ta tarta w skali czekoladowości ma wszystko pod sobą:))) Jak dla mnie trochę za wytrawna. Może jadłam ją za szybko - chłodziła się krótko, a już miałam na nią ochotę:) Następnym razem zrobię ją (bo na pewno ją jeszcze zrobię) z małymi zmianami, te moje zmiany są w nawiasach przy przepisie. Niemniej, dla czekoholików nie ma nic lepszego!

A w dodatku robi się ją tak szybko i prosto! Teraz, gdy jeszcze mamy owoce w takim wyborze, polecam na weekend i nie tylko!

tarta czekoladowa

Składniki spód :

- 1 szkl mąki
- 1 szkl kakao (dałabym pół, resztę mąki)
- łyżeczka soli
- 1 szkl drobnego cukru
-  3 żółtka
- 150 g masła

Wszystkie składniki oprócz żółtek łączymy tworząc tzw.piasek. Dodajemy żółtka i łączymy w  kulę. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Formę do tarty (ok25cm) wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, przysypujemy obciążeniem (kulki ceramiczne, fasola, groch) i pieczemy ok 15 min 180 st. Zdejmujemy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 8 min. Studzimy.

Masa czekoladowa:

- 300 g gorzkiej czekolady 60% (moja czeko miała 70%, zdecydowanie za dużo, nast.razem dam jedną czeko mleczną)
- 300 kremówki
- 4 łyżki cukru
- kieliszek whisky (nie miałam, więc dałam brandy)

Czekoladę łamiemy w misie szklanej. W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Wlewamy ostrożnie do czekolady i mieszamy rózgą do połączenia w gładką masę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Studzimy lekko.

Dekoracja:

maliny, jeżyny, mięta

Na przestudzony spód wyjęty z formy wylewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki, by masa zastygła. Dekorujemy owocami.

tarta czekoladowatarta czekoladowa

Przepis pochodzi ze strony kingaparuzel.pl, a ja znalazłam go w serwisie Ugotuj.to

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci