Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : czarna-porzeczka

Specjalny dzień, specjalny wpis:)

margoja

tort bezowy

Dlaczego dziś specjalny dzień? Otóż dokładnie rok temu postanowiłam założyć bloga:) Z tej okazji dziś torcik, prosty i pyszny... i co najważniejsze -  sama go wymyśliłam! Połączenie kawowego kremu i bezy sprawdza się i tym razem:) Zapraszam!

tort bezowy

Torcik bezowo-kawowy
Składniki: 
-Biszkopt z 3 jaj zrobiłam w keksówce 20 cm* (robiłam na bazie przepisu na mój niezawodny biszkopt). Potrzebny nam jest tylko spód, tak, że można drugą część jeszcze wykorzystać np. na bazę do owoców z galaretką:) 
-Warstwa dżemu z czarnej porzeczki (ok 5 łyżek)
-Krem :
kostka masła (200g)
150g cukru pudru
4 łyżki świeżo zmielonej kawy
łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
4-5 łyżek rumu lub wódki
-kilka bez pokruszonych
-pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 50 ml wody z odrobiną alkoholu do nasączenia biszkoptu.

Najpierw przygotowujemy biszkopt, studzimy go, przecinamy w poprzek, na takiej grubości, jaką chcemy mieć. Wkładamy znów do keksówki wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Nasączamy. Smarujemy dżemem. 
Przygotowujemy krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, powolutku dodajemy kawę rozpuszczalną, zmieloną i alkohol. Na koniec dodajemy pokruszone bezy. Wykładamy na biszkopt. Górę możemy jeszcze posypać zmieloną kawą i pokruszonymi bezami, lun dowolnie udekorować, np. świeżymi porzeczkami.

Smacznego! 

*można oczywiście zrobić w tortownicy ok 20 cm

Przepis własny

Pleśniak z czarną porzeczką

margoja

pleśniak

Niby takie pospo
lite ciasto, a w mojej osobistej liście przebojów na pewno w pierwszej dziesiątce! Jeszcze, gdy zamiast dżemu, dodaję świeżą czarną porzeczkę, dosłownie nie mogę odkleić się od talerza z ciastem...i jem do ostatniego okruszka:) A jak jest u Was?

Składniki na blaszkę o dolnych wymiarach 26 cm/33 cm:

250 g masła (dobrze jak nie jest super twarde)
6 jaj (osobno żołtka i białka)
6 łyżek cukru
1/2 szkl cukru do piany
2 łyżki cukru z wanilią
1/2 kg mąki pszennej 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
250 g czarnej porzeczki (lub dżem, albo po trochu tego i tego:)
kilka kropel esencji migdałowej 

Wykonanie :

Z podanych składników (oprócz białek, cukru do piany, kakao i aromatu migdałowego i owoców) zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną większą i 2 mniejsze. Większą częścią wygniatamy blachę (mozna wyłozyć papierem, albo po prostu wysmarować masłem). Można podpiec 10 min w 180 st.

Na to wykładamy owoce lub dżem. 

Do mniejszej części dodajemy kakao i esencję migdałową. Kruszymy na owoce. 

Z białek ubijamy pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na ciasto. Na pianę kruszymy ostatnią część ciasta. 

I do piekarnika 180 st na 60 min. 

Smacznego!plesniak 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci