Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : maka-pszenna-razowa

Orange dimples czyli razowe ciasteczka z marmoladą

margoja

 

 SAM_7978

 Po karnawale przychodzi taki moment, gdy mam ochotę na coś mniej słodkiego.... coś bardziej zdrowego... niekoniecznie rezygnując całkowicie z wypieków... Te ciasteczka to odpowiedź na to moje zapotrzebowanie, bo zawierają połowę mąki razowej, a cukier zwykły zastąpiłam kokosowym, który ma bardzo korzystny indeks glikemiczny...  a poza tym jest go w tych ciastkach bardzo mało... Ciasteczka są waniliowe, zrobiłam je w dwóch wersjach : z  pomarańczową nutą nadaną przez marmoladę z gorzkich pomarańczy, a drugą cześć tylko posypałam sezamem. W obydwóch wersjach były pyszne :)

SAM_7980

Składniki na ok 30 dużych sztuk:

- 180 g masła miękkiego
- 1/2 szkl cukru kokosowego (lub muscovado, jeżeli lubisz wyraźnie słodkie ciastka, daj ciut więcej)
- 2 małe jaja
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl maki pszennej 

dodatkowo - 1/2 szkl konfitury pomarańczowej 

Masło utrzeć z cukrem, dodać po kolei jaja i ekstrakt. Na koniec wmiksować mąkę. ciasto będzie raczej luźne. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie formować kulki wielkości orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wgłębienie na marmoladę można zrobić kciukiem, albo zakrętką od napoju, dobrze jest ja umoczyć w wodzie, żeby nie przykleiła się do ciasta. Wgłębienie robimy prawie do samej blachy, inaczej marmolada wypłynie. Wypełniamy każdy środek łyżeczką marmolady.

W drugiej wersji rozpłaszczałam ciastka tłuczkiem do mięsa :) tez zmoczonym w wodzie. I posypałam sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ok 15 min, aż będą rumiane.

SAM_7979

SAM_7982

SAM_7985

SAM_7983

Razowe muffiny z czekoladą

margoja

SAM_7886

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne... z drobinkami czekolady i posypane opiekanymi płatkami jęczmiennymi. Smaczny podwieczorek... lub pożywne drugie śniadanie... Zdecydujcie sami :)

SAM_7885

Składniki na 12 muffinek

Suche:

- 170 g mąki pszennej razowej 2000
- 30 g mąki pszennej 650
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( lub zbożowej)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre:
- 75 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki Baileysa (rumu lub mleka)
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady

Do posypania : 3 łyżki płatków lub otrębów (lub orzechów posiekanych)

Wykonanie :

1.Do dużej miski wsypujemy cukier i przesiewamy wszystkie składniki suche.

2. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, tylko do rozpuszczenia miodu. Studzimy lekko.

3. Do osobnej miski wlewamy resztę składników mokrych. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko z miodem.

4. Łączymy mokre z suchymi, dodajemy czekoladę i wlewamy do foremek silikonowych lub zwykłych wyłożonych papilotkami. Ciasta jest dość dużo, lałam prawie do pełna.

5. Wierzch posypujemy płatkami.

6. Pieczemy ok 25 min w 180 st. Do suchego patyczka.

Podobne muffiny u mnie znajdziesz tu : Piernikowe muffiny z cynamonowym kremem.

Smacznego!

 SAM_7884

SAM_7889

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci