Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : imbir

Kurczak stir-fry z sosem hoshin brokułami i kukurydzą

margoja

 

kurczak_stir_fry1

Wprawdzie ostrożnie testuję nowe smaki, ale ten przepis znalazłam na Kwestii Smaku... a tam są przepisy godne uwagi, więc postanowiłam spróbować :) Z pewną nieśmiałością dodawałam wszystkie składniki sosu, połączenie smaków dla mnie nowe... teraz wiem, że nie było czego się bać, następnym razem już bez obaw będę mieszać sos :) Bardzo wszystkim posmakowało! Azjatycko i  pysznie! Polecam!

 kurczak_stir_fry22

Składniki na sos :

  • 4 (60 ml) łyżki sosu sojowego
  • 4 (60 ml) łyżki wody
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Pozostałe składniki :

  • op. makaronu razowego 
  • średni brokuł
  •  mała puszka kukurydzy
  • podwójny filet z kurczaka
  • czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 2 cm korzenia imbiru, starte
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki

kurczak_stir_fry4

1. Ugotować makaron al dente i brokuła.

2. Wszystkie składniki sosu podgrzać w rondelku i połączyć.

3. W woku lub patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Na koniec oprószyć mięso mąką.

4. Dodać brokuły i kukurydzę.Chwile podsmażyć, dodać makaron. Wlać sos, wszystko wymieszać i podsmażyć razem.

5. Posypać dymką i podawać.

Smacznego!

 

Imbir+pomarańcza+cytryna = Koncentrat na odporność

margoja

SAM_7882

Dziś szybki przepis na pyszny napój, a jednocześnie sposób na rozgrzanie i podbudowanie odporności. Imbir, cytryna, pomarańcza (u mnie w zastępstwie mandarynki) i miód, czyli super składniki na zimowy czas. Polecam!

SAM_7881

Składniki :

- cytryna
- pomarańcza (ew 2 mandarynki)
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 2-3 łyżki miodu (ew syropu klonowego/ksylitolu)

Owoce obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy, kroimy na plasterki. Wszystko wrzucamy do blendera, dokładamy miód. W ten sposób otrzymujemy bazę-koncentrat do napojów. Wystarczy dodać 2-3 łyżki do ciepłej lub zimnej wody, albo do herbaty...

Smacznego!

Przepis znalazłam w ulotce syropu Pelavo,

Kurczak ze świeżymi śliwkami i imbirem

margoja

kurczak ze śliwkami

Czas na prawdziwie jesienne danie! Jeżeli lubicie niebanalne połączenia smaków, to kurczak ze śliwkami na pewno będzie Wam smakował. Śliwki, tymianek i imbir nadały mięsu niepowtarzalny aromat. Jabłka tworzą słodką bazę, ale dla amatorów większej słodyczy proponuję dodać łyżkę miodu :) Korzystajcie póki mamy czas śliwkowy :) Polecam!

 

kurczak ze śliwkami

 

Składniki :

- kurczak zagrodowy podzielony na części
- sól/pieprz/tymianek/majeranek
- 2 łyżki oleju
- 6 śliwek (takich większych węgierek)pokrojonych na ćwiartki
- 2 jabłka pokrojone w ósemki
- ok pół szklanki bulionu lub wody
- mała garstka czosnku w płatkach
- ok 2-3 cm świeżego imbiru pokrojonego na kawałeczki lub startego
- ew. łyżka miodu


Podzielonego kurczaka pieprzymy delikatnie i solimy, oprószamy tymiankiem. Można odstawić na 2 godziny jeśli mamy czas. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, po czym dolewamy bulionu/wody, dodajemy czosnek i imbir i dusimy ok 40 min. Po tym czasie, gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodajemy pokrojone owoce, można dodać miód. Dusimy kolejne 20 min. Dodajemy szczyptę majeranku.

Podałam go z kaszą perłową i surówką z białej rzodkwi.

Smacznego!

 

 

Rozgrzewający napój malinowo-imbirowy

margoja

malina-imbir

Połączenie malin z imbirem to dla mnie odkrycie ostatnich dni! Dokładnie od dnia, kiedy od koleżanki  dostałam butelkę surowego soku z malin (wielkie dzięki Ulka!). Napój super rozgrzewa,  na nadchodzące jesienne wieczory jak znalazł! Polecam!

Można go zrobić na bazie herbaty czarnej, lub po prostu wody. 

Na wodzie :
Do szklanki wkładamy około 2 cm kawałek imbiru obrany i pokrojony na cienkie plasterki. Zalewamy gorącą wodą, trochę ugniatamy. Wlewamy malinowy sok. Mieszamy i pijemy!

Na herbacie:
Parzymy herbatkę, wkładamy imbir (obrany, pokrojony), ugniatamy. Dolewamy sok.

Smak napoju zależy w dużej mierze od jakości soku malinowego, jeśli nie masz aromatycznego, surowego soku, nada się każdy domowej roboty. W ostateczności zainwestuj w ekologiczny ze sklepu:)

Przepis dołączam do Akcji Rozgrzewające Dania



Konfitura dyniowo-pomarańczowa z imbirem i goździkami

margoja

 
dynia

Musiałam jakoś zagospodarować resztę dyni, zaciekawił mnie ten przepis i nim sie inspirowałam. Wyszła konfitura pachnąca świętami, pewnie przez dodatek imbiru i goździków. Mocno wyczuwalna jest pomarańczowa nuta, a całość całkiem ciekawa... Nie mogę sie doczekać, żeby posmarować nią piernika:)))

dynia

Przepis:
1,25 kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę.
2 pomarańcze 
3 cm plaster imbiru posiekanego
sok z 2 cytryn
4 goździki
200 g cukru
duża szczypta cynamonu

Dynię gotowałam przez ok 5 min.
 Pomarańcze obrałam, skórki zagotowalam. Po wyjęciu z wody obrałam skórki z białego albedo, ale go nie wyrzucilam. Pokroiłam na drobna kosteczkę i wrzuciłam do syropu 1/4 szk wody i 2 łyżki cukru. Chwilę  posmażyłam. Cząstki pomarańczy pokroiłam na kostkę. Białe części pomarańczy zawinęłam w kawałek gazy.

Dynię odcedzilam i wrzuciłam do tego samego garnka.rozgniotlam tłuczkiem do zimniaków, dodałam cząstki pomarańczy i gazę z albedo. Dodalam przyprawy, sok z cytryny, cukier i gotowałam wszystko ok 40 minut. Zostawiłam do nastepnego dnia. Odcisnęlam dobrze gazę, wyrzuciłam. Jeszcze chwilę pogotowałam i załadowalam do słoików. Częśc oczywiście zostawiłam w miseczce, coby się od razu nacieszyc:)
Smacznego!

dynia 

dynia 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci