Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : twarog

Sernikowa tarta cappuccino Lusette

margoja

SAM_79171

Sernik kawowy chodził za mną od jakiegoś czasu... ostatecznie wyszła tarta sernikowa z wafelkami Lusette . Najważniejsze, że wyszła taka, jaką chciałam...  delikatna konsystencja, prawie aksamitna, ale wyraźny smak kawy. O to chodziło :) Na ciasteczkowo-wafelkowym spodzie i topie z bitej śmietany... Czego chcieć więcej? Polecam na koniec karnawału dla kawowych smakoszy i nie tylko :)

SAM_7915

Składniki na spód :

Na formę ok 25 cm.

- 300 g ciastek czekoladowych (dałam pół na pół czekoladowych i pełnoziarnistych)
- wafelek Lusette czekoladowy (50g)
- 90 g stopionego masła

Wszystko rozdrabniamy na piasek malakserem. Formę do tarty ( u mnie z wyjmowanym dnem) ew, tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciasteczkową masą, spód i boki. Chłodzimy w lodówce 30 min.

Masa sernikowa :

 - 600 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 180 g cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki likieru kawowego lub karmelowego
- 5 łyżek mocnego espresso
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady miksujemy do połączenia, nie za długo. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy na spód.

Pieczemy w 150 st ok 70 min. Aż środek będzie ścięty.

Chłodzimy w otwartym piekarniku, potem w lodówce. Wykładamy na talerz i robimy dekorację :

- 250 g śmietany kremówki (schłodzonej)
- łyżka cukru z wanilią
- wafelek Lusette Cappuccino (pokruszony)

Śmietanę ubijamy, dodając stopniowo cukier. Wykładamy na ciasto.

Przed samym podaniem posypujemy pokruszonym wafelkiem Lusette.

SAM_7914

 

SAM_7913

Przepis bierze udział w akcji :

lusette.pl


alt="Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette">



Sernik czekoladowy na makowym spodzie

margoja

SAM_7807

 

Obłędny sernik.... Nie dość, że czekoladowy z pomarańczową nutą, to jeszcze na makowym spodzie.... Moje smaki... Po prostu niebo w gębie :) Przepis świąteczny, ale kto nam zabroni zrobić go w lutym? Na pewno będzie smakował tak samo pysznie :)

 

SAM_7813

Spód:

- 1 op. (200g) mielonego, suchego maku, przygotowanego wg instrukcji (lub 400g gotowej masy makowej)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:

- 600 g twarogu mielonego 
- 250 g mascarpone
- 120 ml kremówki
- 4 jaja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- skórka otarta z pomarańczy (dałam łyżeczkę ekstraktu z pomarańczy)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa :

- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek słodkiej śmietanki (kremówki)

Dodatkowo :

Dekoracja z chipsów czekoladowych o smaku pomarańczowym , ja dałam czekoladki o tym smaku i cukrowe gwiazdki.

 1. Masę makową łączymy z bułką, orzechami i masłem, na koniec dodajemy ubite na jasna pianę jajka. 

 2. Formę ok 23 cm wyłóż papierem (sam spód) i na to wylej masę makową. Piecz w 180 st ok 20 min. Wystudź. 

 3. Kremówkę podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Studzimy.

 4. Pozostałe składniki masy miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko razem, nie za długo.

 5. Przelewamy masę na spód i pieczemy ok 80 min w 150 st. Studzimy w uchylonym piekarniku,potem w lodówce.

 6. Przygotowujemy polewę : czekoladę rozpuszczamy w kremówce i polewamy wyjęty z tortownicy,wystudzony sernik, dekorujemy.

SAM_7806

Smacznego!

Przepis znalazłam u Kasi :)

Racuchy turowskie pieczone

margoja

SAM_7854

Nie przesadzę, jak powiem, że moja rodzina i ja zakochaliśmy się w tych bułeczkach :)  Racuchy z Turowa, okolice Lublina, nigdy ich tam nie jadłam, ale jak zobaczyłam przepis nie mogłam się oprzeć :)   Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na patelni, my jednak wolimy je w wersji light :) Upieczone w piekarniku są pysznymi drożdżowymi bułeczkami z nadzieniem z twarogu. Zrobiłam z podwójnej porcji, żeby na następny dzień starczyło ich też do śniadaniówek do szkoły :) Wam też radzę tak zrobić... Są przepyszne nawet na drugi dzień...

Przepis znalazłam na blogu Madame Edith.

SAM_7847

Składniki na 1 porcję :

  • drożdże 30 g
  • mąka pszenna 350 g (dałam pół na pół z razową)
  • mleko 125 ml
  • 2 łyżeczki cukru
  • masło 50 g (roztopione)
  • jajka 2 sztuki

Nadzienie: 

  • twaróg śmietankowy ok 250 g
  • 1 czubata łyżka jogurtu gęstego lub  śmietany
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wkładamy pozostałe składniki oprócz masła. Zaczynamy wyrabiać (u mnie mikserem). dodajemy rozczyn, na końcu masło. Wyrabiamy do otrzymania elastycznego ciasta. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok godzinę.

W tym czasie robimy nadzienie, czyli mieszamy wszystkie składniki rozgniatając widelcem.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy na elipsę, kładziemy łyżkę nadzienia i składamy jak pieróg, tylko miejsce łączenia chowamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im jeszcze 20 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Można je też usmażyć na patelni (ok 1,5 cm oleju tak, żeby pływały, na nie za dużym ogniu, bo szybko łapią kolor ). 

Piec ok 20 min do zrumienienia. 

Jedliśmy je : bez niczego, z miodem, z sosem z malin, z jogurtem. W każdej wersji przepyszne!!!!

SAM_7850

 

 

SAM_7852

 

SAM_7853

Sernik z musem żurawinowym

margoja

SAM_7866

Niesamowicie kremowy z lekką pomarańczową nutą, sernik z musem żurawinowym :) Jeśli nie macie żurawiny w zamrażarkach, myślę, że z powodzeniem maliny ją zastąpią... Z żurawiną wpisuje się jeszcze w klimat świąt... Ma jeszcze jedną zaletę : prosto się go robi :) Czyli to, co lubimy najbardziej : prosto i pysznie.... i jeszcze tak pięknie się prezentuje na stole... :)

Przepis znalazłam u Doroty :)

SAM_7872

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g masła, roztopionego

Ciastka i orzechy wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy na piasek. Wlewamy masło i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Formę 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (razem z bokami, bo mam metalową formę, która lubi "reagować" z sernikiem :() Jeśli masz formę ceramiczną lub silikonową to wyłóż papierem tylko dno. Wysyp ciasteczkową masę i wgnieć równo w spód.

Podpiecz 15 min w 175 st.

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

Najlepiej jak składniki są w temperaturze pokojowej.

Wszystko włóż do miski i zmiksuj. Nie za długo, żeby nie napowietrzać masy, gdyż wtedy urośnie i opadnie, a chcemy, by sernik był równy :)

Formę z zewnątrz owiń folią aluminiową 2x, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu, większej formie, do którego wlejemy wodę. Ja ułożyłam formę z sernikiem na głębokiej blaszce z wyposażenia piekarnika, do niej wlałam gorącej wody, ile się dało :)

Do tak przygotowanej foremki z podpieczonym spodem wlewamy masę serową i pieczemy ok godz w 150-160 st. Środek musi być ścięty przy potrząśnięciu foremką.

Sernik ostudzić.

Żurawinowe puree:

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Wszystko podgrzać w garnuszku, aż żurawiny pękną. Chwilkę pogotować. Ja swoje żurawiny troszkę za bardzo odparowałam, dlatego nie mają takiej gładkiej konsystencji. Przetrzeć przez sito, ostudzić. Rozsmarować na ostudzonym serniku, udekorować.

Smacznego!SAM_7873

Sernik tahini z chałwą

margoja

sernik tahini

Pyszny sernik o delikatnym smaku chałwy, strukturze raczej ciężkiej, bardziej zbitej, choć robiony na mielonym twarogu z wiaderka. Nie za słodki, ale i tak mnie najbardziej smakował z dodatkiem truskawek... Taki czas, to trzeba korzystać! :) I jeszcze ta kakaowa polewa.... Polecam!

sernik tahini

Składniki :

- 750g twarogu mielonego 2 razy (u mnie wiaderko Piątnicy)
- 100g masła sezamowego (tahini słodzone syropem z agawy) może być pasta tahini niesłodzona, ale wtedy zwiększyć ilość cukru o 1/4 szklanki
- 3 jaja
- łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 50g pokruszonej chałwy waniliowej
- łyżka mąki pszennej

Dodatkowo na spód biszkopty podłużne typu lady fingers/savoiardi.

Na polewę :

- kubeczek kwaśnej, gęstej śmietany (200g)
- 3 łyżki drobnego cukru
- łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie :

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.

Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy w misie. Nie za długo, do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy (można mikserem).

Blachę tortową ok 23-24 cm* wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Układamy biszkopty, można pokropić je kawą, ale nie trzeba. Wykładamy na nie masę, wyrównujemy.

Pieczemy 60 min.

W tym czasie robimy polewę : śmietanę mieszamy z cukrem. Dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3**).

Do mniejszej części dodajemy kakao. Mieszamy dokładnie.

Po upieczeniu, na gorący, ścięty sernik wykładamy białą polewę, rozsmarowujemy na powierzchni, następnie robimy kleksy kakaowe i robimy wzorki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-13 min.

Dokładnie studzimy, najpierw w otwartym piecu, potem w lodówce ok 12 godz.

Polecam podawać z owocami lub musem.

Smacznego!!!

* dałam 24cm i wg mnie był za niski, radzę dać 21-22 cm
** podzieliłam pół na pół i było za dużo ciemnego mam wrażenie :)

 Inspiracja

sernik tahini



 

sernik tahini

PS. Ja jadłam go właśnie tak:

sernik tahinisernik tahini

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci