Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : mascarpone

Sernikowa tarta cappuccino Lusette

margoja

SAM_79171

Sernik kawowy chodził za mną od jakiegoś czasu... ostatecznie wyszła tarta sernikowa z wafelkami Lusette . Najważniejsze, że wyszła taka, jaką chciałam...  delikatna konsystencja, prawie aksamitna, ale wyraźny smak kawy. O to chodziło :) Na ciasteczkowo-wafelkowym spodzie i topie z bitej śmietany... Czego chcieć więcej? Polecam na koniec karnawału dla kawowych smakoszy i nie tylko :)

SAM_7915

Składniki na spód :

Na formę ok 25 cm.

- 300 g ciastek czekoladowych (dałam pół na pół czekoladowych i pełnoziarnistych)
- wafelek Lusette czekoladowy (50g)
- 90 g stopionego masła

Wszystko rozdrabniamy na piasek malakserem. Formę do tarty ( u mnie z wyjmowanym dnem) ew, tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciasteczkową masą, spód i boki. Chłodzimy w lodówce 30 min.

Masa sernikowa :

 - 600 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 180 g cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki likieru kawowego lub karmelowego
- 5 łyżek mocnego espresso
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady miksujemy do połączenia, nie za długo. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy na spód.

Pieczemy w 150 st ok 70 min. Aż środek będzie ścięty.

Chłodzimy w otwartym piekarniku, potem w lodówce. Wykładamy na talerz i robimy dekorację :

- 250 g śmietany kremówki (schłodzonej)
- łyżka cukru z wanilią
- wafelek Lusette Cappuccino (pokruszony)

Śmietanę ubijamy, dodając stopniowo cukier. Wykładamy na ciasto.

Przed samym podaniem posypujemy pokruszonym wafelkiem Lusette.

SAM_7914

 

SAM_7913

Przepis bierze udział w akcji :

lusette.pl


alt="Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette">



Muffiny czekoladowe z serkiem mascarpone

margoja

SAM_7353

Gdy za oknem ni to zima, ni to wiosna.... gdy wiatr taki, że urywa glowę... trzeba podnieść sobie humor czymś mocno czekoladowym.... I takie właśnie Wam dziś proponuję -  czekoladowe muffinki z pysznym, sernikowym środkiem z serka mascarpone. Szybkie w robocie, jak to muffiny, dzieciom posmakowały, będą na pewno pojawiać się częściej jako antidotum na brzydką pogodę :)

SAM_7354

Przepis znalazłam na nieocenionej Kwestii smaku, ale zmieniłam ilość nadzienia serowego, bo wydawało mi się go mało w oryginalnym przepisie.

Składniki na 12 muffinek:

Najpierw przygotowujemy masę serową, bo musi się schłodzić przez pół godziny w zamrażalniku :

- 250g serka mascarpone
- 2 białka jajek
- 3 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Wszystkp rozcieramy rózgą kuchenną na jednolitą masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. A w tym czasie robimy ciasto :

- 1 i pół szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1/3 lub 1/4 szkl kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli

Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Mieszamy i w środku robimy krater, tam wlewamy :

- 1/2 szkl wody
- 1/3 szkl oleju roślinnego
- 1/2 szkl maślanki lub jogurtu naturalnego (mały kubeczek jogurtu)
- łyżka octu winnego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka

Wszystko razem mieszamy do połączenia.

Wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami po łyżce ciasta, na to po łyżce nadzienia i znów ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 175 st z termoobiegiem. Pieczemy ok 25 min, do suchego patyczka.

 Smacznego!

SAM_73552SAM_7356

 

 

 

Podwójnie śliwkowy sernik

margoja

sernik śliwkowy

Na niedzielę proponuję Wam sernik wyjątkowy. Jak wiadomo sernik ze śliwką komponuje się bardzo dobrze, a śliwki z cynamonem jeszcze lepiej, więc oto jest : Sernik z musem śliwkowym z cynamonem, ze śliwkami i korzennym spodem! Żeby konsystencja była nie za bardzo zbita z dodatkiem mascarpone i kremówki. Nuta śliwkowa w serze dobrze wyczuwalna, nieco mniej korzenna, ale tak ma być, cynamon nie może przytłaczać śliwek. Naprawdę polecam! Ja jeszcze na pewno go zrobię:) Dla tych, co lubią bardziej zbitą masę serową proponuję dodać zamiast kremówki więcej mascarpone.

 sernik śliwkowy

Jak go zrobić?

Najpierw robimy mus śliwkowy:

- 400 g śliwek (ja użyłam dąbrowickiej)
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu

Rozgotowujemy śliwki z cukrem, dodajemy cynamon i lekko odparowujemy. Jeżeli chcemy to zrobić szybciej, śliwki rozdrabniamy malakserem i dopiero wtedy gotujemy.

Przygotowujemy spód:

- 250 g ciasteczek korzennych
- 85 g masła

Składniki mieszamy razem na piasek w malakserze. Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasteczkami wykładamy spód i boki tortownicy. Odstawiamy.

Masa serowa :

- 500 g twarogu 3 krotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 250 g kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 4 żółtka
- 115 g cukru
- mus śliwkowy

+ ok 350 g połówek śliwek

Miksujemy wszystko do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasteczkowy. Na górze delikatnie układamy połówki śliwek. Masa jest dość płynna, ale śliwki nie toną. Pieczemy w 170 st około godziny. Sprawdzamy czy środek jest ścięty. Studzimy i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Można jeszcze udekorować pokruszonymi bezikami i listkami melisy:)

sernik śliwkowy

Przepis własny

Sernik tiramisu

margoja

tiramisu

Na ten sernik miałam ochotę od dawna. Ostatnio nadarzyła się okazja, więc postanowiłam spróbować. O ile smak, konsystencja sernika bardzo przypadła mi do gustu, o tyle dekoracja nie udała mi się wcale....:(
Jeszcze mi daleko do mistrzyni od której ten przepis pochodzi... Następnym razem na pewno nie będę piekła biszkoptów, wykoślawiły mi się i cały efekt padł... za to smakiem sernik nadrobił z nawiązką...  dla urozmaicenia dałam maliny na górę - było pysznie!

tiramisu
 Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 łyżeczka granulek kawy instant
3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany


Granulki kawy rozpuścic w likierze, odstawić.

Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą.

Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. (mi środek nie chciał się zciąć, więc zdjęłam na chwile folię - biszkopty się zrumieniły, dlatego ta czekolada na nich:) -M.)
Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.


Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.

Ponadto (niekoniecznie):
do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
wiórki czekoladowe
u mnie jeszcze maliny

tiramisu
Smacznego! 
Źródło - Moje Wypieki

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci