Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : tarta

Walentynki : Tarta rafaello

margoja

rafaello

Gdy ma się ochotę na kokos.... Gdy się uwielbia kuleczki rafaello... Gdy się chce zrobić przyjemność komuś specjalnemu.... I na każdą inną okoliczność, która Wam tylko przyjdzie do głowy : zróbcie tę tartę!!! Jest po prostu obłędna:) A w dodatku najlepiej smakuje na 2 -3 dzień, więc w dzień Walentynek (lub inny:) już tylko wyjmujemy z lodówki i cieszymy się smakiem i towarzystwem... Kto się oprze?.... Polecam gorąco!

rafaello

Przepis pochodzi od niezawodnej Kasi:)

Spód:

 

- 360 g wafelków kokosowych (bez czekolady)

- 70 g wiórków kokosowych

- 120 g stopionego i lekko przestudzonego masła

Wszystko rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym. Foremkę do tarty (23 cm u mnie) wygniatamy masą (spód i boki), dobrze dociskamy. Schładzamy w lodówce ok godziny.

Masa:

-  500 ml kremówki

-  200 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych (+ 3 łyżki do dekoracji)

- duża garść migdałów bez skórki

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (bardzo powoli, na małym ogniu, inaczej się rozwarstwi). Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany bardzo wolno wlewamy czekoladę cały czas miksując. Wiórki kokosowe wmieszałam już bez użycia miksera, wyjętymi widełkami, bardzo ostrożnie. Można też miksować na wolnych obrotach.Na koniec dodać migdały.

Masę wykładamy na spód, wyrównujemy. Posypujemy resztą wiórków, jeśli mamy to można też udekorować płatkami kokosa.

Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny, najlepiej całą noc, najlepsza jest po co najmniej dobie.

Przed podaniem dobrze ją wyjąć na pół godziny wcześniej, lepiej ją wtedy wyjąc z formy i kroić.

Smacznego!

Kokosowo

Mini tarty z warzywami

margoja

mini tarta

Dziś na szybko, na jeden kęs, czyli mini tarty z warzywami sezonowymi, lub z czym nam się podoba:) Na spodzie z ciasta francuskiego, z lekko pikantną bazą z ajvaru, pyszne małe co nieco. Ja podałam je do sałaty. Pyszna kolacja, nie tylko na piątek!

mini tarty

Jak je zrobić?

Płat ciasta francuskiego układamy na papierze do pieczenia i bezpośrednio na blasze z piekarnika. Kroimy na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy ajvarem*. Na to :

- cukinia w plasterkach
- czerwona cebula w piórka pokrojona
- suszone pomidory posiekane
- posiekane listki bazylii
- odrobina startego sera dojrzewającego (u mnie szafir)

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. Góra/Dół. Pieczemy ok 15 min.

*ajvar - czyli pasta z pieczonej papryki. Można zrobić samemu, ja kupiłam w słoiczku. Można zastąpić sosem pomidorowym.

mini tarty

Smacznego!

Czekoladowa do granic..... tarta z owocami lata

margoja

tarta czekoladowa

Bardzo lubię gorzką czekoladę, musy, trufle, brownie... Ale powiem Wam, że ta tarta w skali czekoladowości ma wszystko pod sobą:))) Jak dla mnie trochę za wytrawna. Może jadłam ją za szybko - chłodziła się krótko, a już miałam na nią ochotę:) Następnym razem zrobię ją (bo na pewno ją jeszcze zrobię) z małymi zmianami, te moje zmiany są w nawiasach przy przepisie. Niemniej, dla czekoholików nie ma nic lepszego!

A w dodatku robi się ją tak szybko i prosto! Teraz, gdy jeszcze mamy owoce w takim wyborze, polecam na weekend i nie tylko!

tarta czekoladowa

Składniki spód :

- 1 szkl mąki
- 1 szkl kakao (dałabym pół, resztę mąki)
- łyżeczka soli
- 1 szkl drobnego cukru
-  3 żółtka
- 150 g masła

Wszystkie składniki oprócz żółtek łączymy tworząc tzw.piasek. Dodajemy żółtka i łączymy w  kulę. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Formę do tarty (ok25cm) wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, przysypujemy obciążeniem (kulki ceramiczne, fasola, groch) i pieczemy ok 15 min 180 st. Zdejmujemy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 8 min. Studzimy.

Masa czekoladowa:

- 300 g gorzkiej czekolady 60% (moja czeko miała 70%, zdecydowanie za dużo, nast.razem dam jedną czeko mleczną)
- 300 kremówki
- 4 łyżki cukru
- kieliszek whisky (nie miałam, więc dałam brandy)

Czekoladę łamiemy w misie szklanej. W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Wlewamy ostrożnie do czekolady i mieszamy rózgą do połączenia w gładką masę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Studzimy lekko.

Dekoracja:

maliny, jeżyny, mięta

Na przestudzony spód wyjęty z formy wylewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki, by masa zastygła. Dekorujemy owocami.

tarta czekoladowatarta czekoladowa

Przepis pochodzi ze strony kingaparuzel.pl, a ja znalazłam go w serwisie Ugotuj.to

 

 

Tarta owocowa z galaretką

margoja

tarta z galaretką

Na dziś pomysł prosty: kruche ciasto, owoce i galaretka. Bez kombinacji i pysznie! Ten przepis zwykle wykorzystuję robiąc małe tartaletki, ale dziś by było szybciej, duża blaszka. Nie zapomnijcie dobrze wysmarować jej masłem!

Na ostatnie truskawki w sam raz polecam! U mnie jeszcze są, a u Was? :)

tarta z galaretką

A dokładny przepis znajdziecie tu:)

Smacznego!

Tarta żurawinowa z bezami

margoja

tarta żurawinowa

Dziś przedstawiam Wam tartę, którą stworzyłam sama, by wykorzystać zamrożoną żurawinę. Wyszła taka, jakiej sie spodziewalam, kwaskowa od żurawiny z kruchym spodem i bezami dodającymi słodyczy do bądź co bądź mało slodkiego ciasta. Idealna:)

tarta żurawinowa 

Z żurawiny zrobiłam coś  à la frużelina. Beziki też własnej produkcji;)

Jak to zrobić?

Frużelina:

ok 400 g żurawiny mrożonej (po mrożeniu nie ma tak mocnej goryczy w owocach)
3/4 szklanki cukru
odrobina wody
szczypta cynamonu 
ok 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce podlewamy odrobiną wody, zostawiamy do rozmrożenia, jak zaczynaja się gotować dodajemy cukier, gdy się rozpadną, dodajemy cynamon, odrobinę jeszcze gotujemy. mąke rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do żurawiny. Mieszając, czekamy aż zgęstnieje. 

Ciasto:

400g mąki pszennej
kostka masła
100g cukru
2 żółtka
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

 Wszystko oprócz wody zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajemy wodę. Zawijamy w folię spozywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem, odkładając część na kruszonkę (ok 1/5).

Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i pieczemy ok 15 min w 180 st. Zdejmujemy papier i dopiekamy jeszcze 5 min. 

Smarujemy frużeliną, z odłozonego ciasta robimy kruszonkę. Pieczemy jeszcze ok 12 min.

Można udekorować małymi, lub pokruszonymi bezami.

tarta zurawinowabezy



Beziki robiłam z tego przepisu

2 białka
szczypta soli
pół łyzeczki soku z cytryny
125g cukru drobnego

Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier, na koncu sok. Za pomocą rękawa cukierniczego, lub łyżką formujemy bezy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st i suszymy ok 40 min. Dajemy im ostygnąć w piecu.

bezybezybezy


Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci