Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : bulki

Drożdżówki z serem i malinami

margoja

drożdżówki z serem i malinami

Proste bułeczki z twarogiem i malinami, na drugie śniadanie, na podwieczorek... Trochę czekania aż ciasto urośnie, choć w tych upałach długo nie trzeba czekać:) i już są! Pachną i zachęcają... Może Wam teraz też przyda się chwila słodkiego, letniego zapomnienia?

 

drożdżówki z serem i malinami

Ciasto :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)
  • 200 g malin

Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.

Następnie dzielimy na ok 10 bułeczek.
Uformować w kulki i ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy się napuszą, dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej z nich, prawie do samej blachy. W to wgłębienie nasypujemy łyżeczkę bułki tartej lub migdałów, Na to dajemy po dwie łyżki masy serowej.

Masa serowa:

- 250g twarogu białego
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystko dokładnie wymieszać, można najpierw twaróg przecisnąć przez praskę.

Na górę układamy maliny. Rant bułeczek smarujemy białkiem.

Ja jeszcze zrobiłam z truskawkami i kruszonką, tradycyjnie:)

drożdżówki z serem i malinami

Smacznego!

Przepis na ciasto od Doroty.

Bułeczki borówkowe z kruszonką

margoja

bułeczki z borówką

Jakoś tak się złożyło, że w tym roku nie robiłam jagodzianek. Odkryliśmy w jednej z piekarni, że robią pyszne i najedliśmy się ich na cały rok:) Ale jakiś akcent jagodowy w sezonie musi być, dlatego dziś bułeczki z borówką amerykańską, pyszne, mięciutkie, wyszło mi ich dużo, bo zrobiłam je w wersji mini, i takie polecam, na dwa, trzy gryzy, najlepsze do kawy na śniadanie:)

bułeczki z borówką



Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dałam typ 550)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
*trochę zmielonych migdałów (niekoniecznie)

Kruszonka :
ok50 g masła
100g mąki
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią 

Mleko z cukrem, jajkiem i żółtkiem zmiksować. Białka nie wyrzucać, przyda się do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Z drożdży zrobić rozczyn, jeśli są świeże (do drożdży dodać troszeczkę mleka i mąki do konsystencji gęstej śmietany i poczekać aż "ruszą") do tego mąka i sól. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Ja wyrabiałam w maszynie w kolejności płynne, sypkie i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.

 Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Uformować kuleczki, można na chwile odstawić do napuszenia. Po ok 20 min zrobić wgłębienie w każdej kuleczce (ja zrobiłam dnem od wąskiej szklanki). Posmarowałam białkiem, na to posypałam trochę zmielonych migdałów i ułożyłam po 4 -5 borówek  i kruszonkę. 
Piekłam ok 20 min w 180 st. 


bułeczki z borówką

Robiłam je już z truskawkami, a inspiracja stąd.

bułeczki z borówką

Smacznego!



Drożdżówki z truskawkami i jagodami

margoja

truskawki

 

 

 

drozdzowki z truskawkami

 

 

 

Na dzisiejsze popołudnie proponuje jeszcze drożdżówki z truskawkami i jagodami (troche zostały zagłuszone przez kruszonkę na zdjęciach:). Są mięciutkie, pachnące, świeże nawet na drugi dzień. Z przyjemnością się sięga po taką bułeczkę do kawy z mlekiem na
śniadanie...

 

 

drozdzowki

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dałam typ 550)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
*trochę zmielonych migdałów (niekoniecznie)

Kruszonka :
ok50 g masła
100g mąki
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią 

Mleko z cukrem, jajkiem i żółtkiem zmiksować. Białka nie wyrzucać, przyda się do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Z drożdzy zrobic rozczyn, jeśli są świeże (do drożdży dodac troszeczkę mleka i mąki do konsystencji gestej śmietany i poczekać az "ruszą") do tego mąka i sól. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Ja wyrabiałam w maszynie w kolejności płynne, sypkie i drożdże. Odstawic do wyrośnięcia.

 Następnie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kuleczki, można na chwile odstawic do napuszenia. Po ok 20 min zrobic wgłębienie w każdej kuleczce (ja zrobiłam dnem od wąskiej szklanki). Posmarowałam białkiem, na to posypałam trochę zmielonych migdałów i ułożyłam po 4 połówki truskawek, jagody i kruszonkę. 
Piekłam ok 20 min w 180 st. 
Z podanych składnikow wyszło mi 12 bułeczek.


Inspiracja stąd:)

Smacznego! 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci