Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : maliny

Rozgrzewający napój malinowo-imbirowy

margoja

malina-imbir

Połączenie malin z imbirem to dla mnie odkrycie ostatnich dni! Dokładnie od dnia, kiedy od koleżanki  dostałam butelkę surowego soku z malin (wielkie dzięki Ulka!). Napój super rozgrzewa,  na nadchodzące jesienne wieczory jak znalazł! Polecam!

Można go zrobić na bazie herbaty czarnej, lub po prostu wody. 

Na wodzie :
Do szklanki wkładamy około 2 cm kawałek imbiru obrany i pokrojony na cienkie plasterki. Zalewamy gorącą wodą, trochę ugniatamy. Wlewamy malinowy sok. Mieszamy i pijemy!

Na herbacie:
Parzymy herbatkę, wkładamy imbir (obrany, pokrojony), ugniatamy. Dolewamy sok.

Smak napoju zależy w dużej mierze od jakości soku malinowego, jeśli nie masz aromatycznego, surowego soku, nada się każdy domowej roboty. W ostateczności zainwestuj w ekologiczny ze sklepu:)

Przepis dołączam do Akcji Rozgrzewające Dania



Sernik tiramisu

margoja

tiramisu

Na ten sernik miałam ochotę od dawna. Ostatnio nadarzyła się okazja, więc postanowiłam spróbować. O ile smak, konsystencja sernika bardzo przypadła mi do gustu, o tyle dekoracja nie udała mi się wcale....:(
Jeszcze mi daleko do mistrzyni od której ten przepis pochodzi... Następnym razem na pewno nie będę piekła biszkoptów, wykoślawiły mi się i cały efekt padł... za to smakiem sernik nadrobił z nawiązką...  dla urozmaicenia dałam maliny na górę - było pysznie!

tiramisu
 Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 łyżeczka granulek kawy instant
3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany


Granulki kawy rozpuścic w likierze, odstawić.

Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą.

Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. (mi środek nie chciał się zciąć, więc zdjęłam na chwile folię - biszkopty się zrumieniły, dlatego ta czekolada na nich:) -M.)
Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.


Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.

Ponadto (niekoniecznie):
do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
wiórki czekoladowe
u mnie jeszcze maliny

tiramisu
Smacznego! 
Źródło - Moje Wypieki

Pelnoziarniste pancakes z musem porzeczkowo-agrestowym

margoja

pancakes
Na dziś coś bardziej zdrowego. Pankejki na razowej mące są pyszne, lekko orzechowe i sycące. Ja podałam je z musem porzeczkowo-agrestowym*, jego kwaśny smak równoważy odrobina sosu klonowego i maliny... Bardzo polecam to połączenie!

pancakes 

Składniki : 

Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (dałam graham 1850)
Pół szklanki mąki pszennej (dałam 500)
Szklanka kefiru
Pół szklanki mleka
3 jaja
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :
Wszystkie składniki zmiksować. Odstawić na 15 min. Piec najlepiej na teflonowej patelni bez tłuszczu. Jak się pojawia bąbelki, przewrócić na druga stronę.

Smacznego! 
*mus zrobiłam podgotowując porzeczkę i agrest. Potem przetarłam przez sito. Nie dodałam żadnego cukru, więc był super kwaśny:) 

syrop klonowy

pancakes 


 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci