Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : warzywa

Mini tarty z warzywami

margoja

mini tarta

Dziś na szybko, na jeden kęs, czyli mini tarty z warzywami sezonowymi, lub z czym nam się podoba:) Na spodzie z ciasta francuskiego, z lekko pikantną bazą z ajvaru, pyszne małe co nieco. Ja podałam je do sałaty. Pyszna kolacja, nie tylko na piątek!

mini tarty

Jak je zrobić?

Płat ciasta francuskiego układamy na papierze do pieczenia i bezpośrednio na blasze z piekarnika. Kroimy na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy ajvarem*. Na to :

- cukinia w plasterkach
- czerwona cebula w piórka pokrojona
- suszone pomidory posiekane
- posiekane listki bazylii
- odrobina startego sera dojrzewającego (u mnie szafir)

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. Góra/Dół. Pieczemy ok 15 min.

*ajvar - czyli pasta z pieczonej papryki. Można zrobić samemu, ja kupiłam w słoiczku. Można zastąpić sosem pomidorowym.

mini tarty

Smacznego!

Razowe naleśniki z salsą warzywną/ Crêpes complètes aux herbes avec la salsa végétarienne

margoja

crepes vegetariens

Bardzo lubię od czasu do czasu naleśniki na słono. Dziś właśnie taka propozycja : razowe ciasto naleśnikowe wzbogacone o suszone zioła, na to śmietankowo-ziołowe nadzienie i w końcu chrupkie warzywa w oliwie. Wiedziałam, że to może być dobre, ale powiem Wam szczerze, że nie przypuszczałam, że aż tak:)

J'aime bien des crêpes avec la garniture salée. Aujourd'hui, une des façons pour se régaler : crêpes complètes, des herbes, un peu de fromage blanc, des légumes assortis, la betterave y comprise! La recette à retenir. Je vous la recommande vivement!

naleśniki z warzywami

Naleśniki razowe :

- 300g mąki pszennej razowej (lub orkiszowej)
- 200g mąki pszennej białej
- 4 jaja
- duży kubek mleka
- woda mineralna gazowana (ok szklanki, ale może być więcej, w zależności jakie duże były jaja)
- szczypta soli

 Miksujemy wszystko, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli jest za gęste, dodajemy trochę mleka lub wody.

Smażymy cienkie naleśniki.

Śmietanowo-serowy sos:

- serek śmietankowy typu philadelphia (ja dałam maćkowita)
- 2 łyżki śmietany
- pół papryczki chili posiekanej
- gałązka rozmarynu posiekana
- sól, pieprz do smaku

Można dodać jeszcze suszone pomidory, jeśli mamy ochotę.

Rozcieramy serek ze śmietaną w miseczce, dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy.

Salsa warzywna :

- pół pora
- 2 marchewki
- 3 małe buraczki
- natka pietruszki
- pół papryki czerwonej (niekoniecznie)

Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojony por, po chwili dodajemy marchew i buraczki pokrojone w słupki, gdy zmiękną, ale będą jeszcze chrupkie, dodajemy natkę, solimy, pieprzymy.

Na usmażony, ciepły naleśnik złożony w kopertę, nakładamy masę serkową, na to warzywa.

Smacznego!

Przepis własny

naleśniki z warzywami

 

Des crêpes à la farine complète :

- 300g farine complète
- 200g farine blanche
- 4 oeufs
- bol de lait
- verre d'eau gazeuse
- pincée de sel

Mélanger le tout avec un mixeur. Laisser reposer pour une demie heure.

Pour faire la base crémeuse :

- fromage du type philadelphia
- 2 cuillère à soupe de la crème aigre (18%)
- 1/2 de chili (haché)
- brin de romarin haché
- tomates séchées (facultatives)
- sel, poivre noir

Unifier le fromage et la crème, ajouter le reste, tout assaisonner.

Salsa :

- 1/2 de poireau
- 3 petites betteraves
- 2 carottes
- 1/2 de poivron

Couper des légumes en julienne. Verser 3 cuillères d'olive à la poêle, ajouter le poireau d'habord, puis le reste des légumes, faire cuire environ 10 min. Le tout doit rester croustillant. Persiller à la fin.

Faire cuire les crêpes fines. Servir pliées en quatre, avec de la base, de la salsa par dessus.

Bon appétit!

crepes vegetariens


© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci