Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : owoce

Smoothie: truskawki+brzoskwinia

margoja

smoothie

W to lato bardziej smakują mi koktajle bez dodatku jogurtu czy kefiru. Robię je z dodatkiem soku jabłkowego, porzeczkowego, lub po prostu na wodzie mineralnej. Tym razem bazą są truskawki, pewnie już jeden z ostatnich razów w tym sezonie. Polecam na pożegnanie truskawek :)

smoothie

 Składniki :

- szklanka truskawek
- duża brzoskwinia
- pół banana
- pół szklanki soku porzeczkowego
- ew. sok z cytryny lub łyzka syropu klonowego lub z agawy do smaku

Wszystko razem blendujemy. I gotowe! Najlepiej smakuje schłodzony.

smoothie

 

Proste i szybkie ciasto z nektarynkami i jagodami

margoja

proste ciasto z nektarynkami i jagodami

Bardzo proste, ładnie wyrośnięte, można je odmieniać według owoców dostępnych na rynku, a w zimie robić wykorzystując mrożonki. Smak bardzo zbliżony do biszkoptu, jak dla mnie może troszkę za mocno czuć było jaja... no, ale to już taki urok tego ciasta:) Na pewno następnym razem bardziej wcisnę owoce w ciasto, gdyż ciut wysuszyły mi się nektarynki:)

 

proste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodami

Drożdżówki z serem i malinami

margoja

drożdżówki z serem i malinami

Proste bułeczki z twarogiem i malinami, na drugie śniadanie, na podwieczorek... Trochę czekania aż ciasto urośnie, choć w tych upałach długo nie trzeba czekać:) i już są! Pachną i zachęcają... Może Wam teraz też przyda się chwila słodkiego, letniego zapomnienia?

 

drożdżówki z serem i malinami

Ciasto :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)
  • 200 g malin

Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.

Następnie dzielimy na ok 10 bułeczek.
Uformować w kulki i ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy się napuszą, dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej z nich, prawie do samej blachy. W to wgłębienie nasypujemy łyżeczkę bułki tartej lub migdałów, Na to dajemy po dwie łyżki masy serowej.

Masa serowa:

- 250g twarogu białego
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystko dokładnie wymieszać, można najpierw twaróg przecisnąć przez praskę.

Na górę układamy maliny. Rant bułeczek smarujemy białkiem.

Ja jeszcze zrobiłam z truskawkami i kruszonką, tradycyjnie:)

drożdżówki z serem i malinami

Smacznego!

Przepis na ciasto od Doroty.

Puszyste ciasto na białkach z owocami

margoja

na białkach z owocami

Gdy robię drożdżówkę z przepisu mamy, a robię często:) zostają mi białka do wykorzystania. Jakoś nie mogę się przekonać do ich mrożenia, więc następnego dnia z reguły staram się je zużyć w nowy sposób. Ostatnio były bezy, więc teraz stanęło na ciasto z owocami. W sieci znalazłam całkiem fajny, a przede wszystkim prosty przepis na ciasto na białkach, nawet ich ubijać nie trzeba!
Z rabarbarem i truskawkami, posypane płatkami migdałów, puszyste waniliowe ciacho na niedzielę! Zapraszam!

 

na białkach z owocami

Składniki:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki mleka (180 ml)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (ekstraktu)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (315 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1,5)
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • owoce - ok 300-400g u mnie truskawki + rabarbar
  • płatki migdałów na górę

Najlepiej, gdy wszystkie składniki są w temp.pokojowej.

Białka z mlekiem i esencją waniliową roztrzepujemy rózgą. Do dużej misy przesiewamy mąkę z proszkiem, łączymy ją z cukrem i solą.dodajemy miękkie masło i połowę mieszanki białkowej. Miksujemy, dodajemy pozostałą część, miksujemy na gładką masę parę minut.

Standardową foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę. Na górze układamy owoce, posypujemy migdałami.

Pieczemy w 180 st ok 40 min.

Smacznego!



na białkach z owocami

Inspiracja

Orzechowe bezy z czekoladowym kremem i musem owocowym

margoja

bezy z musem

Trzeba przyznać, że truskawki w tym roku są wyjątkowo długo (jeszcze wczoraj można było kupić na straganie), po rabarbarze zostało już tylko wspomnienie... A ja mam jeszcze jeden deser do przedstawienia, którym raczyliśmy się w czerwcu. Orzechowe bezy połączone z prostym kremem czekoladowym jak nutella, urozmaicone musem rabarbarowo-truskawkowym... Było pysznie:))

bezy z musem

 Robimy bezy :

- 150 g podpieczonych orzechów laskowych, pozbawionych skórek mielimy na mąkę
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- łyżka octu winnego

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie ocet, na końcu powoli, szpatułką wmieszamy mąkę orzechową.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niej łyżką układamy małe koła z masy bezowej, możemy też zrobić duże blaty.

Pieczemy w 180 st ok 45 min.

 

bezy z musem

Krem czekoladowy :

- gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100g)
- opakowanie serka mascarpone (250g)
-140 ml śmietany kremówki*

Kremówkę i mascarpone połączyć mikserem, dodać przestudzoną czekoladę. Schłodzić.

*Następnym razem spróbuję bez kremówki, bo krem wydawał się rzadki.

Mus owocowy :

- 2 łodygi rabarbaru
- 250g truskawek
- ok pół szklanki cukru

Rabarbar obrać, pokroić na kostki 2 cm. Zasypać cukrem, podgrzać. Gdy puści wodę dodać odszypułkowane truskawki. Podgrzewać do rozpadnięcia się owoców. Zblendować, można przetrzeć przez sito.

Podawać razem ze świeżymi owocami. Smacznego!

 

bezy z musem

Inspiracja stąd

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci