Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kurczak

Kurczak stir-fry z sosem hoshin brokułami i kukurydzą

margoja

 

kurczak_stir_fry1

Wprawdzie ostrożnie testuję nowe smaki, ale ten przepis znalazłam na Kwestii Smaku... a tam są przepisy godne uwagi, więc postanowiłam spróbować :) Z pewną nieśmiałością dodawałam wszystkie składniki sosu, połączenie smaków dla mnie nowe... teraz wiem, że nie było czego się bać, następnym razem już bez obaw będę mieszać sos :) Bardzo wszystkim posmakowało! Azjatycko i  pysznie! Polecam!

 kurczak_stir_fry22

Składniki na sos :

  • 4 (60 ml) łyżki sosu sojowego
  • 4 (60 ml) łyżki wody
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Pozostałe składniki :

  • op. makaronu razowego 
  • średni brokuł
  •  mała puszka kukurydzy
  • podwójny filet z kurczaka
  • czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 2 cm korzenia imbiru, starte
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki

kurczak_stir_fry4

1. Ugotować makaron al dente i brokuła.

2. Wszystkie składniki sosu podgrzać w rondelku i połączyć.

3. W woku lub patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Na koniec oprószyć mięso mąką.

4. Dodać brokuły i kukurydzę.Chwile podsmażyć, dodać makaron. Wlać sos, wszystko wymieszać i podsmażyć razem.

5. Posypać dymką i podawać.

Smacznego!

 

Kurczak ze świeżymi śliwkami i imbirem

margoja

kurczak ze śliwkami

Czas na prawdziwie jesienne danie! Jeżeli lubicie niebanalne połączenia smaków, to kurczak ze śliwkami na pewno będzie Wam smakował. Śliwki, tymianek i imbir nadały mięsu niepowtarzalny aromat. Jabłka tworzą słodką bazę, ale dla amatorów większej słodyczy proponuję dodać łyżkę miodu :) Korzystajcie póki mamy czas śliwkowy :) Polecam!

 

kurczak ze śliwkami

 

Składniki :

- kurczak zagrodowy podzielony na części
- sól/pieprz/tymianek/majeranek
- 2 łyżki oleju
- 6 śliwek (takich większych węgierek)pokrojonych na ćwiartki
- 2 jabłka pokrojone w ósemki
- ok pół szklanki bulionu lub wody
- mała garstka czosnku w płatkach
- ok 2-3 cm świeżego imbiru pokrojonego na kawałeczki lub startego
- ew. łyżka miodu


Podzielonego kurczaka pieprzymy delikatnie i solimy, oprószamy tymiankiem. Można odstawić na 2 godziny jeśli mamy czas. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, po czym dolewamy bulionu/wody, dodajemy czosnek i imbir i dusimy ok 40 min. Po tym czasie, gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodajemy pokrojone owoce, można dodać miód. Dusimy kolejne 20 min. Dodajemy szczyptę majeranku.

Podałam go z kaszą perłową i surówką z białej rzodkwi.

Smacznego!

 

 

Pieczony kurczak z rozmarynem

margoja

kurczak

Rzadko na blogu pojawia się mięso, nawet jak się trafi jakieś bardziej fotogeniczne, to od razu jest pochłaniane:). Gdy upiekłam tego kuraka, musiałam mu zrobić jakieś zdjęcie na szybko, gdyż przepis jest wart zapamiętania. Jeszcze raz sprawdza się powiedzenie, że im prościej, tym lepiej! Prawie wszystkie przyprawy widzimy na zdjęciu:) polecam nie tylko na niedzielę!

kurczak

Składniki :

- jeden duży kurczak
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- czarny pieprz świeżo zmielony
- dwie duże szczypty soli

Gałązki rozmarynu odzieramy z igiełek, kikuty gałązek wkładamy do umytego, oczyszczonego kurczaka. Igiełki i resztę przypraw rozgniatamy w moździerzu, lub traktujemy blenderem. Nacieramy kurczaka i odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Pieczemy ok 30 min. Obniżamy temp. do 200 st i pieczemy ok godziny. Można w trakcie pieczenia polewać sosem z brytfanny,kurczak będzie ładnie zrumieniony.

Smacznego!

Nie wychodzi mi!!!

margoja

Po prostu mi nie wychodzi systematyczne prowadzenie bloga:( Zdjęć mam mnóstwo, jeszcze z lata, ale nie mam kiedy tego włożyć na bloga... Podziwiam wszystkich, którym sie to udaje! Jak mi sie w końcu też uda obrobić zdjęcia i zobić posty to będę miała przepisy na maliny w środku zimy:) Trudno! 

 

Więc dziś herbata i .... ta dam! -  DZISIEJSZY (!)jeszcze ciepły :)  kurczak w całości.

Chyba drugi raz w życiu upiekłam całego kurczaka, a że miałam prawdziwą kurę ze wsi, prawie się nie zmieściła do brytfanki:) Natarłam ją czosnkiem niedźwiedzim, papryką i zieloną czubrycą, solą i pieprzem, do środka włożyłam normalny czosnek i gałązki tymianku. Po prostu. Pysznie.

Mam nadzieję, do zobaczenia wkrótce!

Najlepszości wszystkim na dzisiejsze imieniny:)

Może mi się uda, to następny post bedzie co mieliśmy na słodko:) 

 

 

 

Cytrynowe udka z rozmarynem i kurkami

margoja

kurki

Dzisiejszy przepis powstał przypadkiem, jak to bywa z przypadkami, czasem wychodzi coś naprawdę dobrego, tak było i tym razem:) Nie jest to jakiś skomplikowany przepis, parę produktów razem i gotowe! U mnie były to uda z kurczaka, cytryna, rozmaryn i kurki. A najważniejsze tu jest to, że szybko się robi!  Na koniec jeszcze uwaga - jeżeli nie lubicie mięsa o wyraźnym smaku cytryny, nie zostawiajcie jej ćwiartek podczas pieczenia mięsa:) Naprawdę nieźle przeszło aromatem cytrusowym:)

kurki 

Składniki:

Udka z kurczaka (u mnie 4)
cytryna
świeży rozmaryn
sól/pieprz
słodka papryka

Kurki (ok litra)
masło/oliwa
sól/pieprz
koper świeży
słodka śmietana
szynka, lub coś wędzonego

Udka posoliłam, skropiłam cytryną, ćwiartki cytryny zostawiłam w naczyniu z udkami, dodałam trochę rozmarynu i czerwonej papryki słodkiej i piekłam przez ok40 min w piekarniku najpierw 200st, po 15 min zmniejszylam do 180st. 

Kurki podsmażyłam na patelni na maśle z odrobiną oliwy i kawałkami szynki, dodałam sól i pieprz, podlałam śmietanką słodką. Poczekałam aż sie trochę zredukuje i podałam razem z kurczakiem.
Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci