Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : jagody

Smoothie : burak, jagoda, banan, pomarańcza

margoja

SAM_7959

Czasem trzeba sobie zrobić detoks ... Nie jeść słodyczy, ani ciast.... Ale... tak brakuje tego słodkiego smaku, prawda? Wtedy z pomocą przychodzą mi kolorowe koktajle z warzyw i owoców :) Dziś proponuję Wam pyszne połączenie smaków, na bazie soku z buraków z bananem i jagodami ... 

SAM_7962

Składniki na dwie duże szklanki :

- 1 duży lub 2 mniejsze banany
- pół szklanki mrożonych jagód
- obrana pomarańcza (czerwona lub zwykła)
- szklanka soku z buraków lub buraczkowo-jabłkowego (gdy nie masz wyciskarki kup sok tzw.jednodniowy wyciskany)
- woda lub sok (ja dałam sok wyciskany z czerwonych pomarańczy)

Wszystko umieścić w blenderze (banany poplasterkowane) i zmiksować na gładko. Można schłodzić. Smacznego!

Pomysł na połączenie składników od Minta Eats z dodatku do GW o zdrowiu.

SAM_7961

Proste i szybkie ciasto z nektarynkami i jagodami

margoja

proste ciasto z nektarynkami i jagodami

Bardzo proste, ładnie wyrośnięte, można je odmieniać według owoców dostępnych na rynku, a w zimie robić wykorzystując mrożonki. Smak bardzo zbliżony do biszkoptu, jak dla mnie może troszkę za mocno czuć było jaja... no, ale to już taki urok tego ciasta:) Na pewno następnym razem bardziej wcisnę owoce w ciasto, gdyż ciut wysuszyły mi się nektarynki:)

 

proste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodami

Bułeczki borówkowe z kruszonką

margoja

bułeczki z borówką

Jakoś tak się złożyło, że w tym roku nie robiłam jagodzianek. Odkryliśmy w jednej z piekarni, że robią pyszne i najedliśmy się ich na cały rok:) Ale jakiś akcent jagodowy w sezonie musi być, dlatego dziś bułeczki z borówką amerykańską, pyszne, mięciutkie, wyszło mi ich dużo, bo zrobiłam je w wersji mini, i takie polecam, na dwa, trzy gryzy, najlepsze do kawy na śniadanie:)

bułeczki z borówką



Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dałam typ 550)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
*trochę zmielonych migdałów (niekoniecznie)

Kruszonka :
ok50 g masła
100g mąki
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią 

Mleko z cukrem, jajkiem i żółtkiem zmiksować. Białka nie wyrzucać, przyda się do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Z drożdży zrobić rozczyn, jeśli są świeże (do drożdży dodać troszeczkę mleka i mąki do konsystencji gęstej śmietany i poczekać aż "ruszą") do tego mąka i sól. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Ja wyrabiałam w maszynie w kolejności płynne, sypkie i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.

 Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części. Uformować kuleczki, można na chwile odstawić do napuszenia. Po ok 20 min zrobić wgłębienie w każdej kuleczce (ja zrobiłam dnem od wąskiej szklanki). Posmarowałam białkiem, na to posypałam trochę zmielonych migdałów i ułożyłam po 4 -5 borówek  i kruszonkę. 
Piekłam ok 20 min w 180 st. 


bułeczki z borówką

Robiłam je już z truskawkami, a inspiracja stąd.

bułeczki z borówką

Smacznego!



Jagodowo-jeżynowy sernik na zimno

margoja

sernik na zimno

Uwielbiam serniki na zimno. By wykorzystać chyba juz ostatnie w tym roku jagody i jeżyny, zrobiłam sernik zainspirowany tym przepisem. Wyszedł delikatny, warstwa jagodowa lekko kwaskowa, a dół śmietankowy... Na pewno do powtórzenia:)

 

sernik
 
Przepis Doroty z moimi zmianami :

Składniki na spód:
140 g ciastek maślanych
60 g masła

Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
200 g drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
300 g jagód + 100g jeżyn 

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ja zawsze dodaję zaraz po wymieszaniu), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Jagody i jeżyny zmiksować blenderem.

Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać owoce.

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z owocami). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.

Smacznego :) 

Smoothie czereśniowo-jagodowy

margoja

smoothies

Ten przepyszny koktajl zrobił dla mnie mój mąż:) Ostatnio specjalizuje się w różnego rodzaju smoothies, co przyjmuję z niekłamaną radością. Nie ma nic lepszego na dobry początek dnia niż odżywczy, owocowy koktajl... Polecam!

Składniki:

Po garści jagód i czereśni.

 ok 1/2 litra Kefiru lub maślanki/zsiadłego mleka

łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny

można też dodać odrobinę skórki z cytryny, dodaje egzotycznego charakteru calości.

Wszystko zmiksować/zblendować, schłodzić i pić:)

smacznego! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci