Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : przetwory

Konfitura mirabelkowa

margoja

konfitura z mirabelek

Nie wiem dlaczego mirabelek nie można kupić w "normalnym" warzywniaku... Dlatego bardzo lubię odwiedzać stary targ, gdzie w sezonie można dostać produkty "niespotykane":) Mirabelki są jednym z nich. Po kompocie, cieście, przyszedł czas na konfiturę, tradycyjnie długo smażoną z cukrem (z dużą ilością cukru:). Lubię, jak w konfiturze są cząstki owoców, więc jej nie przecierałam. Jest mocno kwaskowa w pięknym jesiennym kolorze:). Wykorzystałam ją już do piernika, ale o tym następny razem!

konfitura z mirabelek

Składniki :

ok kilograma mirabelek
ok 1/2 kg cukru

Mirabelki wypestkować. Moje niektóre były jeszcze mało dojrzałe, więc trochę było trudno:( Ale czego się nie robi...:) Owoce zasypać cukrem, na początek ok 300 g.

Smażyć powoli, aż owoce puszczą sok.

Potem dodawać cukier wg własnego uznania. Smażyć często mieszając, by nie przywarły. Najlepiej rozłożyć smażenie na 2 dni po ok 2 godziny na małym ogniu do konsystencji konfitury, takiej jaka nam odpowiada.

Smacznego!

konfitura z mirabelek

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z imbirem i goździkami

margoja

 
dynia

Musiałam jakoś zagospodarować resztę dyni, zaciekawił mnie ten przepis i nim sie inspirowałam. Wyszła konfitura pachnąca świętami, pewnie przez dodatek imbiru i goździków. Mocno wyczuwalna jest pomarańczowa nuta, a całość całkiem ciekawa... Nie mogę sie doczekać, żeby posmarować nią piernika:)))

dynia

Przepis:
1,25 kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę.
2 pomarańcze 
3 cm plaster imbiru posiekanego
sok z 2 cytryn
4 goździki
200 g cukru
duża szczypta cynamonu

Dynię gotowałam przez ok 5 min.
 Pomarańcze obrałam, skórki zagotowalam. Po wyjęciu z wody obrałam skórki z białego albedo, ale go nie wyrzucilam. Pokroiłam na drobna kosteczkę i wrzuciłam do syropu 1/4 szk wody i 2 łyżki cukru. Chwilę  posmażyłam. Cząstki pomarańczy pokroiłam na kostkę. Białe części pomarańczy zawinęłam w kawałek gazy.

Dynię odcedzilam i wrzuciłam do tego samego garnka.rozgniotlam tłuczkiem do zimniaków, dodałam cząstki pomarańczy i gazę z albedo. Dodalam przyprawy, sok z cytryny, cukier i gotowałam wszystko ok 40 minut. Zostawiłam do nastepnego dnia. Odcisnęlam dobrze gazę, wyrzuciłam. Jeszcze chwilę pogotowałam i załadowalam do słoików. Częśc oczywiście zostawiłam w miseczce, coby się od razu nacieszyc:)
Smacznego!

dynia 

dynia 

Galaretka z czerwonej porzeczki

margoja

czerwona porzeczkaczerwona porzeczka

Jako, że sezon w pełni na porzeczkę, zostałam obdarowana niemałą ich ilością. Postanowiłam zrobić galaretkę, gdyż nie za bardzo lubię ich pestki w dżemie.  Z galaretką nie ma tego problemu, szybko sie ją robi i jest pyszna. Z niecałego kilograma owoców wyszły 2 słoiczki. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki :

950 g porzeczki czerwonej juz obranej z szypułek
400 g cukru

 Wykonanie :

Porzeczki rozgnieść i podgotować ok 10 min. Przetrzeć przez sito, dokładnie, by na sicie zostały same pestki. Wrzucić z powrotem do garnka, dodać cukier i gotować ok 20 min. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. Można też od
 razu nałożyć na chleb:)
Inspiracja stąd
porzeczkaporzeczka



© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci