Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kakao

Baba czekoladowa wilgotna jak brownie

margoja

 

SAM_8052

SAM_7452

Taką babą uraczyła nas rok temu moja siostra :) Po prostu nie mogłam nie wziąć od niej przepisu... Jest obłędna... mocno czekoladowa, nie za słodka... wilgotna... i jeszcze ta polewa... Jest boska... Musicie ją spróbować :)

SAM_8050

SAM_7450

Składniki :

- szklanka mąki pszennej

- niecała szklanka cukru (najlepiej trzcinowego albo kokosowego) jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki dajcie kopiatą szklankę

- pół szklanki ciemnego kakao, 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)

- 5 jaj

- pół szklanki wrzącej wody

- pół szklanki oleju roślinnego

- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel migdałowego olejku

Dodatkowo na polewę :

- tabliczka czekolady gorzkiej z łyżką masła i 2 łyżkami mleka

 

Wykonanie :

Suche składniki oprócz cukru, mieszamy w jednej misce. Jaja całe ubijamy z cukrem i olejkiem/ekstraktem na jasną, puszystą masę. Powolutku, cienką strużką wlewamy olej i wodę cały czas miksując. Na koniec już bez miksera (albo na wolnych obrotach) dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę babkową najlepiej z kominem smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 min. Sprawdzamy czy jest suche patyczkiem

Robimy polewę :

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy baba ostygnie polewamy czekoladą. 

Edit :  Można jeszcze posypać owocami liofilizowanymi (albo taki batonik z nich pokruszyć, wygląda malowniczo:)

SAM_8045

SAM_7446

SAM_7447

SAM_8046

SAM_7449

SAM_7454

Murzynek z dzieciństwa

margoja

murzynek

Zbliża się Dzień Mamy, może tym razem, my zróbmy ciasto, które pamiętamy z dzieciństwa robione przez mamę:)  Sięgnęłam po mały zeszycik, w którym zapisywałam na początku mojego samodzielnego kucharzenia, przepisy mamy i rodzinki. A w nim pośród przepisów różnistych znalazłam ten na Murzynka. To był dobry pomysł! Ciasto robi się szybko, prosto, ładnie rośnie, jedyną moją zmianą był cukier trzcinowy zamiast białego. Polecam Wam szczególnie z sosem z truskawek i odrobiną mascarpone:)

 

murzynek

Składniki :

- kostka masła
- szklanka cukru trzcinowego
- 7 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- kilka kropel olejku migdałowego
- łyżka cukru waniliowego

Powyższe składniki zagotować w rondelku, wystudzić.

Po wystygnięciu dodać :

- 3 jaja
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko miksujemy lub mieszamy rózgą.

Wlewamy do tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piec do 180 st i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.

Można oprószyć cukrem pudrem. (U mnie z dodatkiem zmielonych truskawek liofilizowanych:)

Podawać z owocowym musem - pychota!

murzynekmurzynek

Ciasto czekoladowe z mielonym orkiszem i wiśniami

margoja

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe, które powstało na bazie ciasta wegańskiego, ale tym razem, z dodatkiem wiśni i mielonego orkiszu*:) Jest ciekawe - wilgotne, w sam raz czekoladowe, w sumie mało słodkie, polecam akurat po świętach!

*Już pisałam w poprzednich postach, że kupiłam przez przypadek orkisz w ziarenkach. Zmieliłam je na mąkę w młynku:)

ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki :

- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki kakao
- 3 duże łyżki dżemu (dałam porzeczkowy)
- cukier waniliowy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej posiekanej
- pół szklanki wiśni z zalewy

Wszystko (oprócz czekolady i wiśni) zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wiśnie. Piec w formie 18 cm średnicy, wyłożonej papierem,  w temp.170 st około 45 min.



ciasto czekoladowe z wiśniami

Dietetyczne, prawie wegańskie ciasto czekoladowe bez cukru

margoja

ciasto wegańskie

Nie tak dawno miałam okazję przygotowywać kolację dla wegan i wegetarian. Oczywiście nie ma posiłku bez deseru:), więc na stole musiało pojawić się jakieś ciasto... Po przejrzeniu w sieci masy przepisów na ciasta wegańskie spodobał mi się ten murzynek z nutą cynamonową z dodatkiem dżemu, który chyba zastępuje jaja... Ciasto byłoby wegańskie na 100%, gdybym na koniec nie postanowiła udekorować go czekoladą i to w dodatku mleczną:)

Aha, w trakcie przygotowania ciasta, nie wiem dlaczego, umknął mojej uwadze cukier, więc ciasto zrobiłam bez cukru, na samym dżemie. O dziwo, wcale nie było niezjadliwe, tylko mało słodkie:) Amatorzy większej słodyczy polewali ciasto konfiturą wiśniową:)

Wyszło puchate, dobrze wypieczone i czekoladowe, dodatek mąki orkiszowej wzbogaca smak o lekko orzechową nutę. Wiem na pewno, że zrobię jeszcze to ciasto, choć nie jesteśmy weganami:)

 

ciasto wegańskie

Składniki :

- szklanka maki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej typ 700 (w oryginale pszenna)
- 3/4 szklanki cukru (nie dodałam)
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka sojowego naturalnego
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki kakao
- 3 duże łyżki dżemu (najlepiej malinowy, dałam żurawinowy)
- cukier waniliowy (nie dałam:)

Wszystko zmiksować do połączenia składników. Piekłam w formie 18 cm średnicy, wyłożonej papierem. Piec w temp.170 st około 45 min.

Jeśli ma być wegańskie, to nie polewać mleczną czekoladą:)

Smacznego!

Przepis znalazłam na blogu malacukierenka.pl

 

ciasto wegańskieciasto wegańskie

Baba gotowana babci Z.

margoja

baba gotowana

W najbliższym czasie będzie u mnie jeszcze całkiem światecznie, może znajdę odrobinę czasu w końcu, aby blog znów ożył, a zdjęcia nie przesiadywały na kartach pamięci, tylko ukazały sie tu, bo po to je robię:) 

Trzymam kciuki za siebie samą:) 

A dziś  baba gotowana migdałowo-kakaowa, która zawsze gości u nas na Wielkanoc. Mam na nią kilka przepisów, tym razem zrobiłam według przepisu mojej babci, z moją małą zmianą:) 

Wiem, że dziś można już kupić do babki gotowanej formy nowoczesne, teflonowe, ja jednak jeszcze robię ją w starej aluminiowej, jeszcze daje radę:)

babka gotowana

Składniki :

250 g masła
szklanka cukru
1,5 szkl mąki pszennej (babcia dawała wrocławską)
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
aromat migdałowy ( lub skórka z cytryny)
3 łyżki kakao
 
Wykonanie :
Utrzeć masło z cukrem (można w makutrze:) Ja miksowałam:). Wymieszać mąki z proszkiem, przesiewając dodawać po trochu na zmianę z jajkami.

Jeżeli robimy kakaową, to oddzielamy część ciasta i mieszamy z kakao.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wkładamy ciasto. Zamykamy formę i umieszczamy w garnku, do którego wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Ja musiałam jeszcze na górę postawić miskę żaroodporną z wodą, bo moja forma sie chybotała. 

Ważne : trzeba sprawdzać ilość wody i w razie czego dolewac do 3/4 wys.formy. 

Lukier babci :
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
6 łyżek cukru
2 duże łyżki kakao

Wszystko zagotować mieszając. Udekorować babkę lukrem i migdałami*.

Smacznego!

*Moja babka tym razem ma na sobie polewę czekoladową ( 150g czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła).

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci