Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : pomidory

Z cyklu: Ze słoika : Sos słodko-kwaśny

margoja

sos słodko-kwaśny

Aby zrobić samej sos słodko-kwaśny miałam już od dawna ochotę, bo uwielbiam go razem z podsmażonym kurczakiem. Ten w sklepie z reguły ma jakieś dodatki nie do końca do mnie przemawiające... Gdy zobaczyłam w magazynie Moje Gotowanie przepis, od razu wiedziałam, że go zrobię, tym bardziej, że można go zapasteryzować na zimę:)  Pysznie i zdrowo!

sos słodko-kwaśny

Składniki :

  • kg pomidorów (lub 3 puszki pelati)
  • ząbek czosnku
  • 4 dymki (bez szczypiorku) - dałam 3 szalotki
  • sól
  • 2 kolorowe papryki
  • puszka ananasa
  • marchewka
  • puszka pędów bambusa (pokrojonego)
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy : mielone chili, słodka mielona papryka, musztarda, pieprz, przyprawa 5 smaków, sos sojowy,cukier, ocet (może być ryżowy, ja dałam winny)

Pomidory obieramy, kroimy i dusimy w rondlu z grubszym dnem, z posiekanym czosnkiem, aż będą miękkie. Dodajemy posiekane dymki/szalotki, trochę soli. Mieszamy, dusimy jeszcze chwilę. Dokładamy pokrojone papryki, osączonego ananasa i bambus pokrojone w kawałki (zalewę z ananasa zachowujemy). Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do garnka. Dusimy. Przyprawiamy po trochu (cukier i ocet ostatecznie decydują o smaku). W zalewie ananasowej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do sosu, mieszamy, gotujemy.

Można od razu podać z posmażonymi kąskami piersi kurczaka z dodatkiem przyprawy 5 smaków i ryżem.

Można zlać do słoików i zapasteryzować ok 20 min.

sos słodko-kwaśny

Smacznego!

Źródło : Moje Gotowanie (październik 2013)

Letnia Sałatka Taty

margoja

sałatka

Napisałam w tytule wszystko z wielkich liter, bo w mojej rodzinie ta sałatka funkcjonuje właśnie pod taką nazwą... Sałatka Taty niejako otwiera sezon letni i towarzyszy nam dopóki pomidory na straganach mają smak:) Niektórzy z rodziny wolą tę sałatkę bez jajek... Niektórzy majonez zastępują jogurtem... Ale jedno jest pewne : wszyscy równo uwielbiamy ją, gdy zrobi ją tata:).

sałatka

Sałatka składa się z warstw, najlepiej układać ją na głębokim półmisku, ja wykorzystuje formę do zapiekania, a nic mi wtedy nie spada na obrus:)
Proporcje mogą byc różne, jak lubicie, u mnie na formę o średnicy 24 cm były to (w kolejności układania) :

- 3 duże pomidory - ja najbardziej lubie malinowe ( oryginalnie pokrojone w plastry, ja dzielę jeszcze na pół, tak, żeby się zmieściły na widelec)
- 6 średnich ogórków małosolnych (w kosteczkę pokrojonych)
- posiekany koper
- ok 250g sera żółtego (pokrojonego w kostkę - u mnie port salut i mimolette, ale może być każdy, jaki lubicie)
- 5 ugotowanych , pokrojonych jajek
- pieprz i sól

Na to można położyć majonez, albo tak jak ja - mieszankę majonezu z jogurtem naturalnym:), tak, aby pokrył całą powierzchnię.
Dekorujemy posiekanym szczypiorem lub zieloną cebulką dymką, ja z braku tychże udekorowałam sałatkę posiekaną czerwoną cebulką i koperkiem.

Smacznego! 

sałatkasałatka 

Kolory lata czyli ratatouille

margoja

ratatouille

Miałam dziś niemałą frajdę w fotografowaniu składników tej wyjątkowej warzywnej potrawki. Samo obcowanie z tyloma kolorami wprowadza mnie w dobry nastrój, a co dopiero jedzenie... Na ratatouille każdy ma swój pomysł, przy czym wszystkie są równie dobre, ja postawiłam na różnokolorowe cukinie, papryki i moje odkrycie: żółte pomidory serca - są pyszne! Jak przystało na danie pochodzące z Francji przyprawiłam ziołami prowansalskimi. Zapraszam na warzywną ucztę:)

ratatouille

Składniki jak na zdjęciu:)
-2 różnokolorowe cukinie
-3 papryki różnokolorowe
-cebula (wzięłam białą)
- 5 pomidorów (3 żółte i 2 czerwone serca, jedna malinówka)
-garść fasolki szparagowej
-3 ząbki czosnku
-oliwa
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-świeże listki bazylii

ratatouille

Wykonanie :
Najpierw na oliwie przysmażyłam cebulę z czosnkiem posiekanym, dodałam fasolkę pokrojoną na pół. Następnie papryki w paseczki, cukinie (ja obieram ze skórki), pomidory pokrojone, przyprawiłam, poddusiłam trochę i voilà! Danie gotowe. Smacznego!

ratatouille

ratatouille
 

Zupa ze świeżych pomidorów z klopsikami z indyka

margoja

zupa z pomidorow

 

Niby zwyczajna pomidorowa, a jednak... Chociaż dziś już piękne słońce za oknem, wczoraj jeszcze rozgrzałam się tą pyszną i letnią zupą o smaku świeżych pomidorów i ziół... Polecam nie tylko przy niepogodzie:)

Składniki:

-Wywar ok 2 litrow z włoszczyzny (ja warzywa pokrojone w kosteczke zostawilam w zupie 

-400 g miesa mielonego indyczego (+ jajko,  świeży majeranek i pietrucha posiekane, sól, pieprz, jak jest za luźne, dodać można odrobinę bułki tartej)

-5 dużych, dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych (+ posiekana cebulka dymka) 

Wykonanie:

Do gotujacego się wywaru dodawać małe, ulepione klopsiki, pogotowac trochę, w tym czasie na patelni poddusic pomidory z cebulką dymką.

Dodać pomidory. Pogotować. Jesli komus jest za mało pomidorowa radzę podprawić SOKIEM pomiodorym, a nie przecierem. Jest to juz jedak inny smak jak sie doda przecieru.

Posypać pietruchą lub bazylia swieżą. 

I to juz koniec, wychodzi przepyszna, delikatna, aromatyczna od ziół letnia zupa. 

Zachęcam do spróbowania ! smacznego!

zupa2pomidorypomidorki szczyp
Polecam !

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci