Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : soczewica

Mercimek Çorbasi - Turecka zupa z soczewicy

margoja

zupa z soczewicy

Kolejna, rozgrzewająca propozycja. Powiem Wam jedno, zdjęcie nie oddaje smaku tej zupy:) Kolorek za ładny nie wyszedł, fakt, ale jest taaaaaaka pyszna! Kto spróbuje, nie pożałuje:) Oryginalnie powinna być zrobiona z czerwonej soczewicy, ja z jej braku wzięłam zieloną.  Poza kolorem, myślę, dużo nie straciła, ale następnym razem zrobię tak jak powinno być. Jest wyrazista w smaku, a dodatek oliwy podrasowanej chili i pokruszona mięta na wierzchu daje lekko orientalny sznyt. Podałam ją z grzankami czosnkowymi. Było pysznie!

 

zupa z soczewicy

Składniki :

- 2 łyżki oliwy
- średnia cebula posiekana
- marchew duża pokrojona w kostkę
- duży ziemniak (dałam 2 mniejsze) pokrojone w kostkę
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- ząbek czosnku posiekany
- 1 i 1/2 szklanki soczewicy czerwonej dobrze wypłukanej
- 1/5 litra wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- suszona mięta rozkruszona do podania
- pieprz cayenne, lub płatki chili do podania
- 2 łyżki oliwy do podania
- plasterki cytryny do dekoracji
- sól/pieprz do smaku

Na rozgrzaną oliwę w rondlu wsypujemy cebulę i marchew, smażymy ok 5 min na średnim ogniu. Dodajemy ziemniaki, czosnek i pastę pomidorową. Smażymy ok 2 min, często mieszamy. dodajemy wodę, soczewicę i sól. doprowadzamy do wrzenia, redukujemy ogień i ok 25 min gotujemy. Mieszamy, żeby soczewica nie przywarła do dna. Gdy warzywa i soczewica będzie miękka blendujemy na krem.

Do podania podgrzewamy oliwę z płatkami chili ok 3 min i polewamy odrobiną wierzch zupy (uwaga, ostre!), posypujemy miętą, podajemy w miseczkach ozdobionych plasterkami cytryny.

Smacznego!

Przepis znaleziony na tej stronie.

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci