Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : papryka

Salsa mango+ananas+papryka Odkrycie!!!

margoja

 

SAM_8021

 

Mnóstwo przepisów czeka na publikację, lecz najpierw muszę Wam pokazać moje ostatnie odkrycie :) Czyli salsę z mango i ananasa... Podejrzewałam, że te dwa owoce mogą do siebie pasować, ale żeby pasowała do nich też papryka i natka pietruchy to już nie.... :) Ananas + pietruszka wymiata! Musicie to sprawdzić sami... Skropiłam to jedynie kilkoma kroplami oliwy i soku z limonki. Zjedliśmy to do Rwanego chlebka czosnkowego , do wędzonego pstrąga z jajem :) Polecam Wam na każdą okazję!  Ja na pewno nie raz do tego połączenia wrócę!

 SAM_8017

 Składniki :

- pół ananasa świeżego
- dojrzałe mango
- pół czerwonej papryki
- 3 gałązki natki pietruszki
- dymka do posypania
- po kilka kropel oliwy extra virgin i soku z limonki

do podania : mini główka rzymskiej sałaty

Ananas obieramy, wycinamy twardy środek. Kroimy w kostkę.

Mango obieramy, obkrajamy z pestki. Kroimy w kostkę.

Paprykę obieramy (nie trzeba tego robić, ale ja robię :) i kroimy w paseczki.

Natkę i dymkę siekamy.

Wszystko łączymy w misce, doprawiamy oliwą i limonką. 

Możemy podać w jednej dużej misce brzegi wykładając listkami sałaty rzymskiej, lub tak jak w małych kokilkach na jedną porcję.

Smacznego!!!

Pomysł stąd

Kolory lata czyli ratatouille

margoja

ratatouille

Miałam dziś niemałą frajdę w fotografowaniu składników tej wyjątkowej warzywnej potrawki. Samo obcowanie z tyloma kolorami wprowadza mnie w dobry nastrój, a co dopiero jedzenie... Na ratatouille każdy ma swój pomysł, przy czym wszystkie są równie dobre, ja postawiłam na różnokolorowe cukinie, papryki i moje odkrycie: żółte pomidory serca - są pyszne! Jak przystało na danie pochodzące z Francji przyprawiłam ziołami prowansalskimi. Zapraszam na warzywną ucztę:)

ratatouille

Składniki jak na zdjęciu:)
-2 różnokolorowe cukinie
-3 papryki różnokolorowe
-cebula (wzięłam białą)
- 5 pomidorów (3 żółte i 2 czerwone serca, jedna malinówka)
-garść fasolki szparagowej
-3 ząbki czosnku
-oliwa
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-świeże listki bazylii

ratatouille

Wykonanie :
Najpierw na oliwie przysmażyłam cebulę z czosnkiem posiekanym, dodałam fasolkę pokrojoną na pół. Następnie papryki w paseczki, cukinie (ja obieram ze skórki), pomidory pokrojone, przyprawiłam, poddusiłam trochę i voilà! Danie gotowe. Smacznego!

ratatouille

ratatouille
 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci