Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kaczka

Pierś kaczki z sosem porzeczkowym

margoja

pierś kaczki

Na Święto Niepodległości pojawiła się u nas nie gęś, lecz kaczka. Ale za to jaka! Pierś natarta miodem, rozmarynem, imbirem podana z sosem porzeczkowym! Bardzo nam smakowała, na pewno jeszcze wrócę do tego sposobu na kaczkę, tym bardziej, że w sumie prosty i w miarę szybki a jaki wykwintny! Polecam!

pierś kaczki

Marynata (inspiracja stąd)

- duża łyżka miodu
- ok 2 cm kawałek świeżego imbiru (startego)
- gałązka rozmarynu posiekana
- sól/pieprz
- sos sojowy
- ząbek czosnku

Skórę na piersiach nacinamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy na masę i nacieramy piersi, zostawiamy na ok 2 godz.

Na patelni, bez tłuszczu obsmażamy piersi skórą do dołu, aż się wytopi tłuszcz. Przekładamy do brytfanny i polewamy częścią tłuszczu z patelni, pieczemy ok 20 min w 200 st.

Pozostały tłuszcz i soki z mięsa wykorzystujemy do zrobienia sosu.

Sos :

- tłuszcz z patelni
-2 łyżki likieru Casis lub czerwonego wina
- łyżka musu z czarnej porzeczki
- łyżka konfitury domowej  z czarnej  porzeczki
- sól/pieprz/cukier do smaku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w min ilości wody

Na gorącą patelnię z tłuszczem wlewamy likier/wino, gdy zacznie bulgotać dodajemy mus i konfiturę z porzeczek, zagęszczamy mąką, doprawiamy.

Upieczone piersi podajemy z sosem.

Smacznego!

 

Cała w buraczkach

margoja

 

kaczka
Najlepiej zrobioną kaczkę jem zawsze u taty. Ale powiem nieskromnie, że tej mojej świątecznej nic nie brakowało, była idealna...
Klasycznie, bez szaleństw, robimy tak wtedy, gdy chcemy byc pewni, że będzie pysznie, prawda? Czyli na święta...:)

kaczka

Wykorzystałam tu kaczkę pekin, piekłam ją pierwszy raz, na pewno nie ostatni:)
Składniki : 
1 kaczka pekin
4 renety
suszone śliwki
suszony majeranek
sól, pieprz

Na dwa dni przed podaniem zalalam kaczkę solanką, taką jak do kiszenia ogórków (na litr wody czubata łyżka soli). Zostawiłam na noc. Następnego dnia kaczkę natarłam przyprawami, do środka włożyłam gałązki suszonego majeranku, ćwiartki renet i suszone śliwki. Na 200 st do piekarnika na 1 godzinę. Następnego dnia, kiedy miałam podawać dopiekłam kaczkę jeszcze pół godziny. Była soczysta, mięso przeszło aromatami. Polecam! Nie mogło się obejśc bez sałatki z buraczków i konfitury z żurawiny. Jak klasyka, to klasyka!
buraczki
buraki


 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci