Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kawa

Sernikowa tarta cappuccino Lusette

margoja

SAM_79171

Sernik kawowy chodził za mną od jakiegoś czasu... ostatecznie wyszła tarta sernikowa z wafelkami Lusette . Najważniejsze, że wyszła taka, jaką chciałam...  delikatna konsystencja, prawie aksamitna, ale wyraźny smak kawy. O to chodziło :) Na ciasteczkowo-wafelkowym spodzie i topie z bitej śmietany... Czego chcieć więcej? Polecam na koniec karnawału dla kawowych smakoszy i nie tylko :)

SAM_7915

Składniki na spód :

Na formę ok 25 cm.

- 300 g ciastek czekoladowych (dałam pół na pół czekoladowych i pełnoziarnistych)
- wafelek Lusette czekoladowy (50g)
- 90 g stopionego masła

Wszystko rozdrabniamy na piasek malakserem. Formę do tarty ( u mnie z wyjmowanym dnem) ew, tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciasteczkową masą, spód i boki. Chłodzimy w lodówce 30 min.

Masa sernikowa :

 - 600 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 180 g cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki likieru kawowego lub karmelowego
- 5 łyżek mocnego espresso
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady miksujemy do połączenia, nie za długo. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy na spód.

Pieczemy w 150 st ok 70 min. Aż środek będzie ścięty.

Chłodzimy w otwartym piekarniku, potem w lodówce. Wykładamy na talerz i robimy dekorację :

- 250 g śmietany kremówki (schłodzonej)
- łyżka cukru z wanilią
- wafelek Lusette Cappuccino (pokruszony)

Śmietanę ubijamy, dodając stopniowo cukier. Wykładamy na ciasto.

Przed samym podaniem posypujemy pokruszonym wafelkiem Lusette.

SAM_7914

 

SAM_7913

Przepis bierze udział w akcji :

lusette.pl


alt="Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette">



Kawowa panna cotta z jagodowym sosem

margoja

kawowa panna cotta

Pierwsza panna cotta na blogu i od razu kawowa! Uwielbiam połączenie śmietanki i kawy, pewnie dlatego tak lubię tiramisu:) Ale dziś panna cotta, delikatna, kremowa, taka jaka powinna być, a żeby nie było za słodko, do niej podałam sos jagodowo-malinowy. Było pysznie! Polecam!

kawowa panna cotta

Prosty i pyszny przepis na pannę znalazłam na blogu Kasi. Robi się ją naprawdę szybko!

Składniki :
 - 250 g mascarpone
 - 125  ml mleka
 - 125 ml kremówki
 - 2 x 100 ml wrzątku
 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  (dałam typu espresso i było ciut za mocne, jeśli espresso to 3 łyżeczki)
 - 3 łyżeczki żelatyny
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W 100 ml wrzątku rozpuszczamy kawę. W drugim wrzątku żelatynę. Mleko, kremówkę, mascarpone, ekstrakt i cukier łączymy za pomocą trzepaczki, ja to od razu zrobiłam w rondelku ciut większym. Po połączeniu trzeba masę śmietanową podgrzać do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy kawę i  żelatynę. Przestudzamy, rozlewamy do foremek silikonowych, plastikowych (takich jak moje), lub do filiżanek, miseczek itp.

Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

kawowa panna cotta

sos jagodowo-malinowy

- 1/2 litra jagód
- pół pojemniczka malin
- 3 łyżki cukru trzcinowego

Wszystko zagotowujemy, blendujemy i gotowe!

kawowa panna cotta

Smacznego!



12 lat razem i FIKA w sypialni:)

margoja

fika

Już 12 lat minęło od czasu, gdy postanowiliśmy być razem. Dużo się wydarzyło... tak szybko minęło... mija... Przy tej okazji robię sobię fikę w sypialni:) Fikę, czyli po szwedzku przerwę na kawę z małym co nieco... A dlaczego akurat FIKA? Bo przy kawie szukam inspiracji w nowym katalogu IKEA:) 

Filiżanki, które widać dostałam od męża (ręczna robota rodem z Coimbry), Bardzo je lubię.
Rolę małego co nieco gra tu moje ulubione czekoladowe ciasto ze śliwkami autorstwa Kasi z Gotuję bo lubię, które piekłysmy wspólnie tu

A teraz parę kadrów z mojej szwedzkiej sypialni : 

kawa1scianaksiążkizegarkawa 

Specjalny dzień, specjalny wpis:)

margoja

tort bezowy

Dlaczego dziś specjalny dzień? Otóż dokładnie rok temu postanowiłam założyć bloga:) Z tej okazji dziś torcik, prosty i pyszny... i co najważniejsze -  sama go wymyśliłam! Połączenie kawowego kremu i bezy sprawdza się i tym razem:) Zapraszam!

tort bezowy

Torcik bezowo-kawowy
Składniki: 
-Biszkopt z 3 jaj zrobiłam w keksówce 20 cm* (robiłam na bazie przepisu na mój niezawodny biszkopt). Potrzebny nam jest tylko spód, tak, że można drugą część jeszcze wykorzystać np. na bazę do owoców z galaretką:) 
-Warstwa dżemu z czarnej porzeczki (ok 5 łyżek)
-Krem :
kostka masła (200g)
150g cukru pudru
4 łyżki świeżo zmielonej kawy
łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
4-5 łyżek rumu lub wódki
-kilka bez pokruszonych
-pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 50 ml wody z odrobiną alkoholu do nasączenia biszkoptu.

Najpierw przygotowujemy biszkopt, studzimy go, przecinamy w poprzek, na takiej grubości, jaką chcemy mieć. Wkładamy znów do keksówki wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Nasączamy. Smarujemy dżemem. 
Przygotowujemy krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, powolutku dodajemy kawę rozpuszczalną, zmieloną i alkohol. Na koniec dodajemy pokruszone bezy. Wykładamy na biszkopt. Górę możemy jeszcze posypać zmieloną kawą i pokruszonymi bezami, lun dowolnie udekorować, np. świeżymi porzeczkami.

Smacznego! 

*można oczywiście zrobić w tortownicy ok 20 cm

Przepis własny

Na pierwsze dni nowego roku - czekoladowe co nieco:)

margoja

sernik czekoladowy

Powiem szczerze, miał wyjść kawowy... jest czekoladowo-kawowy, bardziej czekoladowy niż kawowy...trochę jak duża trufla... rozpływająca się w ustach, pyszna... W sumie nie wiem, jak to sie stało, bo juz kiedyś robiłam z tego przepisu i wyszedł jaśniejszy, może za dużo kakao sypnęłam:) Grunt, że smakuje, wyczuwalna jest kawowa nutka, polecam! A wszystkim życzę obfitości w nowym roku!

sernik czekoladowy 

Inspiracja od Doroty, trochę pozmieniałam i zmniejszyłam ilość składników na mniejszą formę (20 cm):

Na spód :

- 100 g ciasteczek (dałam pół na pół pierniczki i herbatniki)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
- masła miękkiego duża łyżka

Wszystko zmiksować w malakserze, lub utłuc w mocnym worku. Dno formy wyłożyć papierem, całość uszczelnić od zewnątrz folią aluminiową. Na dno wcisnąć ciasteczkową masę.

Na masę sernikową :
-200 g mascarpone
-200 g twarożku sernikowego
- 120 g twarożku śmietankowego (kanapkowego) 

-30 g miękkiego masła
- 3/4 szkl cukru brązowego
- 3 jaja
- 1/3 szkl kremówki
- 30 ml likieru kawowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki kakao (płaskie:)
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie :
- podgrzać kremówkę, dodać kawę
- masło utrzeć, dodać twaróg, cukier, zmiksować
- stopniowo wmiksowywać jaja 
- dodać kremówkę, likier, przesiane kakao z mąką
- wylać na spód ciasteczkowy
- piec w 180 st w kąpieli wodnej, ok godzinę, do ścięcia (ja piekłam ok 50 min, woda mi wyparowala z kąpieli i jest trochę popękany:( woda powinna sięgać połowy wysokości formy.

Smacznego! 

 


 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci