Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : drozdze

Kanelbullar z migdałowym twistem

margoja

kanelbullar

Nie wiem, czy wszyscy odnotowali tę datę (ja z opóżnieniem), ale 4 pażdziernika był Dzień Kanelbullar :). Z tej okazji, te jedne z moich ulubionych bułeczek zrobiłam w innej, lekko migdałowej odsłonie - z dodatkiem masy marcepanowej a zamiast cukru perlistego posypałam wierzchy płatkami migdałowymi. Wyszło mięciutko, aromatycznie i pysznie! Zapraszam!

kanelbullar

Składniki :

400-425g mąki pszennej, 
25g drożdży, 
250ml ciepłego mleka, 
50g cukru, 
75-100g roztopionego masła, 
szczypta soli, 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 

 nadzienie: 
100g  masła rozpuszczonego
50g cukru, 
1 łyżka cynamonu
ok 200 g masy marcepanowej

Na wierzch:

jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek
płatki migdałowe do posypania

 

Do miski wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać resztę, mąkę prawie całą, zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby było za bardzo klejące, wykorzystać resztę mąki. Ciasto wyjątkowo łatwo się zagniata. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie krótko wyrobić i odstawić na parę minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

 Ciasto rozwałkować na prostokąt ok 60 cmx25cm, ja zrobiłam dwa mniejsze, dlatego bułeczki wyszły takie na 2 kęsy, ale za to dużo :)

Rozwałkowane ciasto posmarować masłem z cukrem i cynamonem, na to zetrzeć na grubej tarce masę marcepanową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 2-3 cm ślimaczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić do napuszenia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.

Wyrośnięte smarować jajem i posypać płatkami. Piec ok 7-10 min.

kanelbullarkanelbullarkanelbullar

 Korzystałam z przepisu znalezionego u Mirabelki

 

 

 

 

 

 

 

 

Drożdżowe muffiny z kruszonką

margoja

drożdżowe muffiny

Ciasto jak na słodkie bułeczki z owocami, do tego kruszonka i już mamy pyszną przekąskę na drugie śniadanie. Polecam ze szklanką mleka:) Dzieci to uwielbiają!

 

drożdżowe muffiny

Składniki na ok 12 muffinków:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)
  • 200 g malin

Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie. 

Ciasto rozdzielamy do foremek (metalową wysmarowałam masłem, silikonowych nie trzeba).

Przygotowujemy kruszonkę :

- pół kostki masła
- ok pół szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią

Rozcieramy wszystko na konsystencję kluseczek, gdy jest za wilgotne, dokładamy odrobinę mąki.

Posypujemy muffinki.

Pieczemy ok 25 min w 175 st.

Smacznego!

 

drożdżowe muffinydrożdżowe muffinydrożdżowe muffiny

Drożdżówki z serem i malinami

margoja

drożdżówki z serem i malinami

Proste bułeczki z twarogiem i malinami, na drugie śniadanie, na podwieczorek... Trochę czekania aż ciasto urośnie, choć w tych upałach długo nie trzeba czekać:) i już są! Pachną i zachęcają... Może Wam teraz też przyda się chwila słodkiego, letniego zapomnienia?

 

drożdżówki z serem i malinami

Ciasto :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)
  • 200 g malin

Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.

Następnie dzielimy na ok 10 bułeczek.
Uformować w kulki i ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy się napuszą, dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej z nich, prawie do samej blachy. W to wgłębienie nasypujemy łyżeczkę bułki tartej lub migdałów, Na to dajemy po dwie łyżki masy serowej.

Masa serowa:

- 250g twarogu białego
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystko dokładnie wymieszać, można najpierw twaróg przecisnąć przez praskę.

Na górę układamy maliny. Rant bułeczek smarujemy białkiem.

Ja jeszcze zrobiłam z truskawkami i kruszonką, tradycyjnie:)

drożdżówki z serem i malinami

Smacznego!

Przepis na ciasto od Doroty.

Na Dzień Matki - drożdżówka z rabarbarem mojej Mamy

margoja

drożdżówka z rabarbarem

Nie chce mi się wierzyć, że drożdżówki mojej Mamy nie ma jeszcze na blogu! Robię ją co najmniej raz na dwa tygodnie i gdy wyciągam ją pachnącą z piekarnika, nie chce mi się jej fotografować, tylko jeść:))) Jest to najlepsza drożdżówka na świecie, nawet, gdy nie uda nam się jej wyrobić perfekcyjnie, smak rekompensuje wszystkie niedobory konsystencji. Tym razem zrobiłam z dodatkiem sezonowym- rabarbarem.

Zapraszam Was na drożdżówkę mojej Mamy i jej Mamy, a teraz już także moją :) Miłego Dnia Matki wszystkim Mamom!!!

 

drożdżówka z rabarbarem

Przygotowanie :

Do małej miski wkładamy:

- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z cytryny

Ucieramy na białą masę.

W małym rondelku robimy rozczyn z drożdży:

- pół kostki drożdży (50g)
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka

Rozcieramy wszystko i odstawiamy w ciepłym miejscu, aby drożdże ruszyły.

Roztapiamy 150g  masła.

Podgrzewamy delikatnie 250 ml mleka.

Do dużej misy przesiewamy większość  (ok 700g ) z przygotowanych 750 g mąki. Robimy dołek, do niego wlewamy masę żółtkową, delikatnie dobierając mąkę łączymy, podlewamy mlekiem, stopniowo zagarniamy coraz więcej mąki, gdy wyczerpiemy całe mleko, dodajemy stopione masło. wszystko łączymy na jednolitą masę, na końcu dodajemy pozostałą mąkę i rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrabiamy pałką, wtłaczając jak najwięcej powietrza.

Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Przygotowujemy dużą blachę, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Rabarbar ( 3 łodygi) obieramy, kroimy na kawałki ok 2 cm. Można zasypać cukrem (3 łyżki) i lekko podprażyć, ostudzić, jak trzeba osączyć. Owoce nie puszczą wtedy dużo soku na ciasto i lepiej wyrośnie.

Kruszonka:

- 50g masła
- 3 łyżki cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 4 łyżki mąki (gdy trzeba to trochę więcej)

Rozcieramy tworząc kruszonkę.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na blachę, wyrównujemy zwilżonymi dłońmi. Posypujemy rabarbarem, kruszonką, można chwilę poczekać aż ciasto się napuszy w blaszce (ok 20 min).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st na około 45-50 min. Ja piekę z termoobiegiem.

Jeśli ktoś ma maszynę do chleba:

Można wyrobić ciasto prościej: wkładamy do maszyny składniki w kolejności wszystkie płynne, następnie sypkie, na końcu kruszymy drożdże (bez robienia rozczynu). Wstawiamy program : 'ciasto', lub "wyrabianie", w zależności jakie macie oznaczenie. Po wyrośnięciu ciasta postępujemy jak wyżej.

Smacznego!

 

 

drożdżówka z rabarbarem

drożdżówka z rabarbaremdrożdżówka z rabarbarem

Babka drożdżowa z lodówki

margoja

baba drozdzowa

Trochę sceptycznie podchodziłam do wyrastania ciasta drożdżowego w lodówce, ale bardziej byłam ciekawa, więc ciasto musiało powstać. Moje zdziwienie było duże, gdy po godzinie w lodówce ciasto wypełniało całą miskę! Wyszła pyszna baba drożdżowa, pewnie nie raz do niej wrócę! Polecam i Wam!

 

baba drozdzowa

Składniki :

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 całe jaja
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka octu
  • 1/4szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • rodzynki wg uznania
  • skórka starta z cytryny

Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, poczekać aż ruszą. Masło roztopić. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jaja, wlać ocet. Dodać mleko z drożdżami i wszystko wymieszać, ja to robiłam mikserem ze spiralkami. Dodać masło i dobrze wyrobić, aż będzie się samo formowało w kulę. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, u mnie keksówka 35cm wyłożona papierem do pieczenia.

Nagrzać piekarnik do 180 st.

Zrobić kruszonkę :

- pół kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok 5 łyżek mąki (do uzyskania konsystencji kruszonki)

Wszystko wyrabiamy palcami i posypujemy ciasto.

Piec ok 45 min.

Smacznego!

baba drozdzowa

baba drozdzowa

Ispiracja stąd.

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci