Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : zurawina

Sernik z musem żurawinowym

margoja

SAM_7866

Niesamowicie kremowy z lekką pomarańczową nutą, sernik z musem żurawinowym :) Jeśli nie macie żurawiny w zamrażarkach, myślę, że z powodzeniem maliny ją zastąpią... Z żurawiną wpisuje się jeszcze w klimat świąt... Ma jeszcze jedną zaletę : prosto się go robi :) Czyli to, co lubimy najbardziej : prosto i pysznie.... i jeszcze tak pięknie się prezentuje na stole... :)

Przepis znalazłam u Doroty :)

SAM_7872

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g masła, roztopionego

Ciastka i orzechy wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy na piasek. Wlewamy masło i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Formę 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (razem z bokami, bo mam metalową formę, która lubi "reagować" z sernikiem :() Jeśli masz formę ceramiczną lub silikonową to wyłóż papierem tylko dno. Wysyp ciasteczkową masę i wgnieć równo w spód.

Podpiecz 15 min w 175 st.

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

Najlepiej jak składniki są w temperaturze pokojowej.

Wszystko włóż do miski i zmiksuj. Nie za długo, żeby nie napowietrzać masy, gdyż wtedy urośnie i opadnie, a chcemy, by sernik był równy :)

Formę z zewnątrz owiń folią aluminiową 2x, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu, większej formie, do którego wlejemy wodę. Ja ułożyłam formę z sernikiem na głębokiej blaszce z wyposażenia piekarnika, do niej wlałam gorącej wody, ile się dało :)

Do tak przygotowanej foremki z podpieczonym spodem wlewamy masę serową i pieczemy ok godz w 150-160 st. Środek musi być ścięty przy potrząśnięciu foremką.

Sernik ostudzić.

Żurawinowe puree:

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Wszystko podgrzać w garnuszku, aż żurawiny pękną. Chwilkę pogotować. Ja swoje żurawiny troszkę za bardzo odparowałam, dlatego nie mają takiej gładkiej konsystencji. Przetrzeć przez sito, ostudzić. Rozsmarować na ostudzonym serniku, udekorować.

Smacznego!SAM_7873

Orkiszowo-żytnie scones z migdałami i żurawiną

margoja
330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

orkiszowe scones

Ciąg dalszy postnych ciasteczek:) Tym razem lekko przerobione scones na mące żytniej i orkiszowej. Co ciekawe, mąkę orkiszową zrobiłam sobie sama:) Kupiłam przez przypadek orkisz w ziarnach, więc zmieliłam w młynku na mąkę razową:) Urozmaicone są zmielonymi migdałami, co z orkiszem tworzy ciekawą orzechową nutę, oraz żurawiną, która dodaje odrobinę słodyczy, w tych bądź co bądź mało słodkich ciasteczkach.

orkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Składniki :

- 200 g mąki żytniej jasnej
- 130 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 70 g masła
- 40 g cukru brązowego
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 50 g suszonej żurawiny

dodatkowo:

- jedno jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciastek
- 3 łyżki zmielonych migdałów do posypania

 

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

W dużej misce połączyć mąki, proszek, sodę, sól, cukier, migdały. Dodać masło, rozetrzeć palcami na piasek. Dodać żurawinę.  W małej misce roztrzepać jaja z mlekiem. Wlać do dużej miski, ulepić kulę. Rozwałkować  grubo, ok 1 cm.

Wycinać kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać migdałami.

Piec ok 25 min w 190 st.

Smacznego!

orkiszowe sconesorkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Inspiracja

Muffiny na drugie śniadanie: kozi ser/orzechy/rozmaryn

margoja

muffiny z zurawina

Na specjalne zamówienie męża zrobiłam muffiny na słono. Bardzo je lubi, ja zresztą też:) Są idealne jako drugie śniadanie, do pracy, a już niedługo na piknik!  Tym razem wersja z kozim serem zamiast parmezanu, z olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i żurawiną, wszystko na orkiszowej mące, którą ostatnio eksploatuję na wszystkie sposoby:)

 

muffiny z zurawina

Składniki  na 12 sztuk: 

  • Gałązka rozmarynu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mąki (w tym 100 orkiszowej jasnej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • pieprz
  • 100 g tartego sera koziego dojrzewającego
  • 120g suszonych żurawin

muffiny z zurawina

Wykonanie :
Siekamy  rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oleju. dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy.
Mieszamy w misce mąki z proszkiem i solą. 
W drugiej misce mieszamy resztę oleju z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, ser, żurawiny, mieszamy.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki 

Nakładamy ciasto. Pieczemy w temp 180 st (termoobieg 160 st) przez 25-30 min ( ja piekłam z termoobiegiem 35 min). Podajemy udekorowane rozmarynem. 
Smacznego!


 

muffiny z zurawina

Przepis w innej wersji pojawił się już tutaj:)

 

muffiny z zurawinamuffiny z zurawina

Tarta żurawinowa z bezami

margoja

tarta żurawinowa

Dziś przedstawiam Wam tartę, którą stworzyłam sama, by wykorzystać zamrożoną żurawinę. Wyszła taka, jakiej sie spodziewalam, kwaskowa od żurawiny z kruchym spodem i bezami dodającymi słodyczy do bądź co bądź mało slodkiego ciasta. Idealna:)

tarta żurawinowa 

Z żurawiny zrobiłam coś  à la frużelina. Beziki też własnej produkcji;)

Jak to zrobić?

Frużelina:

ok 400 g żurawiny mrożonej (po mrożeniu nie ma tak mocnej goryczy w owocach)
3/4 szklanki cukru
odrobina wody
szczypta cynamonu 
ok 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce podlewamy odrobiną wody, zostawiamy do rozmrożenia, jak zaczynaja się gotować dodajemy cukier, gdy się rozpadną, dodajemy cynamon, odrobinę jeszcze gotujemy. mąke rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do żurawiny. Mieszając, czekamy aż zgęstnieje. 

Ciasto:

400g mąki pszennej
kostka masła
100g cukru
2 żółtka
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

 Wszystko oprócz wody zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajemy wodę. Zawijamy w folię spozywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem, odkładając część na kruszonkę (ok 1/5).

Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i pieczemy ok 15 min w 180 st. Zdejmujemy papier i dopiekamy jeszcze 5 min. 

Smarujemy frużeliną, z odłozonego ciasta robimy kruszonkę. Pieczemy jeszcze ok 12 min.

Można udekorować małymi, lub pokruszonymi bezami.

tarta zurawinowabezy



Beziki robiłam z tego przepisu

2 białka
szczypta soli
pół łyzeczki soku z cytryny
125g cukru drobnego

Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier, na koncu sok. Za pomocą rękawa cukierniczego, lub łyżką formujemy bezy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st i suszymy ok 40 min. Dajemy im ostygnąć w piecu.

bezybezybezy


Smacznego!

 

 

Muffiny z rozmarynem i żurawinami

margoja

muffin

Na ten przepis natknęłam się czytając sierpniową Kuchnię. Zaciekawił mnie na tyle, że przy najbliższej okazji postanowilam go wypróbować. Nie zawiodłam się:) Muffiny są lekko serowe (dodatek parmezanu), z aromatem czosnku i rozmarynu, zaskakujący jest tu smak żurawin, który orzeźwia i dodaje całości lekkości. Spróbujcie i Wy!

muffin

Przepis cytuję za Kuchnią:
Składniki  na 12 sztuk ( mnie wyszło 9): 
Gałązka rozmarynu
40 g orzechów wloskich
120 ml oliwy
1 ząbek czosnku
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
pieprz
100 g tartego parmezanu
120g suszonych żurawin

Wykonanie :
Siekamy  rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyzkach oliwy. dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy.
Mieszamy w misce makę z proszkiem i solą. 
w drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan, żurawiny, mieszamy.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki (ja za radą podana w przepisie pocięłam papier do pieczenia na kwadraty o boku 12 cm-M.). Nakładamy ciasto. Pieczemy w temp 180 st (termoobieg 160 st) przez 25-30 min ( ja piekłam z termoobiegiem 35 min). Podajemy udekorowane rozmarynem. 
Smacznego!

muffin 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci