Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : kokos

Walentynki : Tarta rafaello

margoja

rafaello

Gdy ma się ochotę na kokos.... Gdy się uwielbia kuleczki rafaello... Gdy się chce zrobić przyjemność komuś specjalnemu.... I na każdą inną okoliczność, która Wam tylko przyjdzie do głowy : zróbcie tę tartę!!! Jest po prostu obłędna:) A w dodatku najlepiej smakuje na 2 -3 dzień, więc w dzień Walentynek (lub inny:) już tylko wyjmujemy z lodówki i cieszymy się smakiem i towarzystwem... Kto się oprze?.... Polecam gorąco!

rafaello

Przepis pochodzi od niezawodnej Kasi:)

Spód:

 

- 360 g wafelków kokosowych (bez czekolady)

- 70 g wiórków kokosowych

- 120 g stopionego i lekko przestudzonego masła

Wszystko rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym. Foremkę do tarty (23 cm u mnie) wygniatamy masą (spód i boki), dobrze dociskamy. Schładzamy w lodówce ok godziny.

Masa:

-  500 ml kremówki

-  200 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych (+ 3 łyżki do dekoracji)

- duża garść migdałów bez skórki

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (bardzo powoli, na małym ogniu, inaczej się rozwarstwi). Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany bardzo wolno wlewamy czekoladę cały czas miksując. Wiórki kokosowe wmieszałam już bez użycia miksera, wyjętymi widełkami, bardzo ostrożnie. Można też miksować na wolnych obrotach.Na koniec dodać migdały.

Masę wykładamy na spód, wyrównujemy. Posypujemy resztą wiórków, jeśli mamy to można też udekorować płatkami kokosa.

Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny, najlepiej całą noc, najlepsza jest po co najmniej dobie.

Przed podaniem dobrze ją wyjąć na pół godziny wcześniej, lepiej ją wtedy wyjąc z formy i kroić.

Smacznego!

Kokosowo

Dietetyczne kokosanki jak chmurki/ Macarons à la noix de coco

margoja

koksanki light

Ciasteczka bez tłuszczu, na samych białkach, prawie bez mąki, o obniżonej zawartości cukru. Można zjeść kilka bez wyrzutów sumienia:) W strukturze nie są niestety chrupiące, ale coś za coś, prawda? Uważającym na linię i nie tylko, polecam!

Des macarons sans matière grasse, basés sur les blancs d'oeufs, très légers en bouche. J'en ai mangé plusieurs sans remords:). Malheureusement, ils ne sont pas croustillants, mais on ne peut pas avoir tout à la fois, n'est-ce pas? Peut-être... si on les cuit plus longtemps à la température basse...?

kokosanki light

Inspiracja

Składniki:

- 6 białek
- pół szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie wiem, czy jest on tu konieczny, następnym razem robię bez)
- 200 g wiórków kokosowych

Ubijamy  białka, dodajemy stopniowo cukry, dalej miksując. Przesiewamy mąkę i proszek, delikatnie łączymy, ja to robię wyjętymi "łapkami" z miksera, dodajemy wiórki. Masę wykładamy łyżką na blachę z papierem do pieczenia.

Piekłam w 170 st ok15 min, ale następnym razem spróbuję w 130 st, ale dłużej ok 25 min, może będą bardziej wyschnięte i chrupiące:)

macarons a la noix de coco

Ingrédients:

- 6 blancs d'oeufs
- 1/2 verre de sucre glace
- 1 c à c du sucre vanille
- 2 c à s de la fécule de pomme de terre
- 1 c à c de la levure chimique
- 200 g de la noix de coco séchée  

Battre les blancs d'oeufs, ajouter les deux sucres, cuillère par cuillère, doucement. Tamiser la fécule et la levure. Mélanger tout, incorporer la noix de coco. Mettre à l'aide d'une cuillère sur une plaque garnie de papier parchemin.

Cuire à 170 o C environ 15 min, ou à 130 o C  environ 25 min, pour qu'ils soient plus croustillants:)

Bon appétit!

macarons a la noix de coco

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci